BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Beauty   >  Natuurlijke Ghassoul Kleimasker

Ghassoul, ook wel Rhassoul of Rasul genoemd, is een vulkanische klei dat oorspronkelijk uit Marokko komt. Het wordt al van oudsher gebruikt door de Marokkaanse bevolking en ik heb het dan ook thuis meegekregen. Mijn oma en moeder gebruikten het jaren voor de verzorging van het gezicht, lichaam en haar. Vooral in de Marokkaanse badhuizen (hammam) zul je vaak Ghassoul-producten aantreffen. Leuk weetje: het woord Ghassoul komt uit het Berbers en betekent letterlijk “wassen”.

Ghassoul is ontsmettend en neemt afvalstoffen op van de huid. Het heeft van nature een peelende werking, waardoor dode huidcellen worden verwijderd en de huid grondig wordt gereinigd. Daarnaast is Ghassoul zeepvrij en zou je het in plaats van shampoo, zeep of douchegel kunnen gebruiken. Een prima alternatief voor mensen die een huidallergie of een gevoelige huid hebben.

 photo rhassoul-moroccan-clay-lava-beauty_zpsd81f8472.png

Je kunt Ghassoul kopen in kant-en-klare klei, brokjes en in poedervorm. Je hebt de witte versie (kaolin klei) en de bruine, maar met de witte heb ik eigenlijk geen ervaring. Ik gebruik zelf altijd de donkere brokjes Ghassoul die meestal in een groen zakje te koop zijn. De brokjes voelen hard aan en ze hebben een aardse geur. Je kunt echt ruiken dat er geen toevoegingen inzitten als geurstoffen of andere bestanddelen. Als je brokjes Ghassoul gebruikt, kan je ze eerst fijn maken met een vijzel. Voor het gezicht hoeft het niet perse vind ik, maar als je het als haarmasker wilt gebruiken dan raad ik je het wel aan. Zo voorkom je klontjes klei die achterblijven in je haar. Het is al een klusje op zich om Ghassoul uit je haar te spoelen, vooral als je lang haar hebt.

 photo ghassoul-klei-masker-haar-gezicht_zps47e386c1.png

Maar hoe kan je het Ghassoul maskertje zelf maken? Heel simpel! Doe ongeveer een eetlepel Ghassoul in een kommetje. Ik doe meestal extra Ghassoul brokjes erbij zodat ik het kan bewaren in een potje en het niet elke keer hoef te maken. Niet dat het veel werk kost, maar soms is het gewoon handiger als het al in de badkamer klaar staat. Ghassoul klei bederft niet dus het kan echt maanden of jaren in je badkamer staan zonder dat het schimmelt of bederft.

 photo ghassoul-masker-clay-klei-zelf-maken_zps2c8895af.png

Voeg vervolgens wat heet water toe en meng het tot een glad papje. Je kunt het ook laten zwellen tot een zalf-dikte. Zorg er in ieder geval voor dat er geen brokken meer inzitten. Ik maak Rhassoul meestal iets dik, want ik hou wel van wat dikkere maskers. Als jij er niet zo van houdt kan je uiteraard altijd meer water toevoegen. I.p.v water kun je ook rozenwater gebruiken om het Ghassoul kleimasker mee aan te maken. Rozenwater is natuurlijk en verzacht en verfrist de huid. Je kunt ook het kleimasker aanmaken met water en pas achteraf de restjes Ghassoul met een watje (die doordrenkt is met rozenwater) verwijderen.

 photo ghassoul-marokkaanse-klei-masker-diy_zps9d00cc33.png

Oehh, wat ziet dit er toch…heerlijk uit. Dit heerlijk uitziend papje mag je nu op je smoel smeren! Breng het masker met een kwast aan of smeer het met de vingertoppen aan op je gezicht, hals of lichaam. Ghassoul kan je trouwens ook voor je haar gebruiken, maar daar volgt een keer nog een apart artikel over.

Ik heb het masker royaal en vrij dik aangebracht en laat het voor circa 10-15 minuten intrekken. Tijdens het inwerken voelt het wat trekkerig aan op de huid, maar zodra je je gezicht spoelt met lauwwarm water merk je daar niks meer van. Je merkt wel dat je gezicht heel schoon, zacht en glad is na afloop. Het geeft echt een heerlijk verzorgd en aangenaam gevoel en de grove poriën zijn ook minder zichtbaar geworden. Een intensief zuiverend en oppeppend masker! Breng na het masker wel een milde hydraterende crème of olie aan.

 photo ghassoul-opgedroogd-masker-swatch_zpsb560f283.png

Ghassoul…

 • …werkt desinfecterend en reinigt de huid tot in de poriën
 • …is rijk aan mineralen: silicium, aluminium, magnesium, ijzer, calcium, kalium, natrium, spoorelementen en pro-vitaminen. 
 • …kan je voor meerdere doeleinden gebruiken: haar- en huidkuur, gezichtsmasker en peeling.
 • …bevat geen kunstmatige emulgatoren, geur-, kleur- of conserveermiddelen.
 • … is voor elk huid- en haartype geschikt. Bij heel erg droog haar of droge huid kan je beter wel een paar druppeltjes olie (bijv. jojoba, amandelolie of avocado-olie) door het masker mengen voor je het aanbrengt.
 • …is onbeperkt houdbaar
 • … is een alternatief voor mensen die een huidallergie hebben of graag natuurlijke producten gebruiken.
 • …jeukt en irriteert niet
 • …werkt voorzichtig in op ontstekingen, jeuk en roos.
 • … wordt ter bevordering van haargroei gebruikt.

Ik vind het echt een heel fijn product! Ten eerste omdat het natuurlijk en geen schadelijke ingrediënten bevat, maar ook omdat het goed werkt voor mijn huid en betaalbaar is. Zeker een aanrader voor mensen met een gevoelige en/of onzuivere huid! Als je na dit maskertje nog even geniet van een dampend kopje Marokkaanse muntthee voel je je helemaal verkwikt en herboren. Gebruik Rhassoul alleen niet al te vaak, een keer per week is meer dan genoeg.

De Ghassoul klei is verkrijgbaar bij Marokkaanse winkels en online bij o.a. Islambazar voor €6,10 (525 gram).

Comments:

 • 14 februari 2013

  Wat een bijzonder masker!

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Ik was hier helemaal nog niet bekend mee. Wat grappig! Lijkt me een fijn masker 😀

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Wat een bijzonder masker, lijkt me best fijn!

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Nog nooit van gehoord, maar ziet er heel fijn uit!

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Oelala,, ik heb dit eigenlijk nog nooit gezien! Wat ziet dis er fijn uit zeggg 🙂 Super!

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Ik kende dit nog helemaal niet, maar dit lijkt me een erg fijn masker.

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  klinkt echt ontzettend goed ;D

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Wat grappig, ik heb zo’n soort masker nog nooit gezien. Lijkt me erg fijn! Fijne Valentijn <3

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Wat appart! klinkt als een fijn masker!

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Ik heb dit masker echt nog nooit gezien maar het ziet er wel veelbelovend uit!
  Liefs

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Wauw wat bijzonder, had er nog nooit van gehoord!

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Nog nooit geprobeerd maar het heeft zoveel voordelen dat ik het ook wil proberen.

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Klinkt lekker, ook fijn dat het je porien goed schoonmaakt en verkleind

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Klinkt als een fijn en goed masker! Leuk om zo nieuwe dingen te leren kennen 🙂

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Ik heb hier eens een haarmasker van gehad en het was heerlijk.

  Beantwoorden...
  • Bo

   14 februari 2013

   Een haarmasker heb ik nog nooit geprobeerd omdat ik vrij droog haar heb. Maar ik wil het weleens een keer proberen!

   Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Lijkt me een erg fijn maskertje, wat is het ook gemakkelijk om het te maken zeg 🙂

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Seems like the solution for everyting! 😀 Ga aan m’n a vragen in welke winkel (hier in Antwerpen) we deze kunnen kopen… !

  Beantwoorden...
  • Bo

   14 februari 2013

   In Antwerpen heb je zoveel Marokkaanse winkeltjes, je zult ze vast daar vinden ^^

   Beantwoorden...
 • Lin

  14 februari 2013

  Wat een apart spul! Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Fijn artikel, thanx!

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Het klinkt erg bijzonder! Lijkt me wel heel erg fijn. Fijne review 🙂

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Heel fijn masker! Ik gebruikte het een tijdje dagelijks en het heeft me erg geholpen bij het zachter maken en reinigen van m’n gezicht!

  Beantwoorden...
  • Bo

   14 februari 2013

   Dagelijks? Droogt het je huid niet ontzettend erg uit als je het elke dag gebruikt?

   Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Leuk, ik hou wel van een beetje DIY beauty 🙂

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Wat een bijzonder masker! Hij lijkt me wel heel fijn.

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Klinkt wel heel erg fijn 😀 x

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Dat klinkt goed! Lijkt mij ook tof om het zelf zo aan te maken. Aan de substantie en kleur en alles is goed te zien dat het een goed reinigende masker is. Zoiets herken je, dit onthoud ik zeker ^^

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Oeh, ik hou van ghassoul!

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Goeie, ga ik zeker ff checken als ik kruiden ga halen en rozenwater… thanks

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Lijkt mij wel een heel fijn masker en zeker omdat het ook bij de gevoelige huid gebruikt kan worden. Ik loop altijd de buitenlandse winkeltjes binnen om niet alledaagse producten te vinden. Ik ga daarom zeker mijn ogen openhouden of ik deze klei ergens tegenkom.

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Dat ziet er niet verkeerd uit! Lijkt me heel erg fijn.

  Beantwoorden...
 • 14 februari 2013

  Ik hou van ghassoul. Gebruik het heel regelmatig 😀

  Beantwoorden...
 • 15 februari 2013

  Had niet verwacht dat het zo bruin zou worden, grappig! Klinkt heerlijk!

  Beantwoorden...
 • Sas

  15 februari 2013

  Ik ken het nog niet.. Thanks voor de tip!

  Beantwoorden...
 • 15 februari 2013

  Nog nooit van gehoord, mocht ik het ooit ergens tegenkomen dan neem ik het zeker mee :d

  Beantwoorden...
 • 15 februari 2013

  Dat vind ik echt zo goed klinken! 🙂 echt handig dat hij niet gaat beschimmelen/rotten of zo haha

  Beantwoorden...
 • 15 februari 2013

  Heb hier nog nooit van gehoord, maar het klinkt fijn!

  Beantwoorden...
 • 15 februari 2013

  Ik had hier echt nog nóóit eerder van gehoord, waar is het precies van gemaakt? Waar kan je het kopen?

  Beantwoorden...
 • 15 februari 2013

  ziet er niet zo lekker uit.. maar lijkt mij wel fijn!

  Beantwoorden...
 • Linda

  15 februari 2013

  Een tijdje geleden gebruikte ik ghassoul regelmatig als masker omdat ik hoopte dat het wat goeds zou doen tegen mijn acnelittekens. Het maakte mijn huid inderdaad wel schoon, maar verder deed het niks bijzonders. De laatste keer dat ik het gebruikte reageerde mijn huid er echter niet zo goed op, het werd een beetje rood. Daarna heb ik het eigenlijk niet meer gebruikt.

  Beantwoorden...
 • 16 februari 2013

  Heb dit nog nooit gebruikt.. *schaam schaam* als Marokkaanse :p

  Beantwoorden...
 • 17 februari 2013

  Klinkt goed! Dit spul ga ik aanschaffen zodra ik weer in Den Haag ben 🙂

  Beantwoorden...
 • 19 februari 2013

  WAUW, dit klinkt als een wondermiddel! Misschien maar eens proberen 🙂

  Love,

  Rowan

  Beantwoorden...
 • Sal

  27 februari 2013

  Ik heb het wel eens geprobeerd, maar het deed helaas niet zo veel bij mij. Mijn moeder zweert er bij en zij gebruikt het ook regelmatig!

  Beantwoorden...
 • 27 februari 2013

  Leuk artikel~! Lijkt me erg fijn.

  Beantwoorden...
 • Marthiza

  13 januari 2014

  Hey daar, ik heb een vraag..
  Heb je toevallig al een artikel geschreven over Rhassoul als haarmasker omdat ik het zo graag wil gebruiken. Ik heb heel erg last van droge haarpunten.

  Please let me know

  Beantwoorden...
  • Bo

   13 januari 2014

   Hi Marthiza! Daarover heb ik helaas nog geen apart artikel over geschreven. Wellicht dat ik het binnenkort ga doen!

   Beantwoorden...
 • 6 april 2014

  Ik bestel altijd mijn ghassoul via http://www.argantheek.nl super te vreden

  Beantwoorden...
 • Sophie

  14 juni 2014

  Ik bestel mijn Ghassoul Klei altijd bij http://www.wealloveit.nl, zei verkopen de klei in zakjes van 250 gram van het merk Morrocan Natural. Bij mij werkt het masker heel goed tegen mijn acne.

  Beantwoorden...
 • Sophie

  14 juni 2014

  Ik bestel mijn Ghassoul Klei altijd bij http://www.weallloveit.nl, zei verkopen de klei in zakjes van 250 gram van het merk Morrocan Natural. Bij mij werkt het masker heel goed tegen mijn acne.

  Beantwoorden...
 • 12 maart 2015

  Ik gebruik het al jaren voor m’n haar en huid ideaal spul

  Beantwoorden...
 • wickie

  6 januari 2016

  Gebruikte dit spul altijd, kocht het in Haarlem, maar je raad `t al…
  uit de handel 🙁

  Bestaat dit spul nog ergens (en voor vriendelijke prijs)?

  Beantwoorden...
 • Victoria

  3 mei 2016

  I❤Ghassoul ☺

  Beantwoorden...
 • Wickie

  3 mei 2016

  ik koop het hedendaags op islambazar.nl 🙂
  heb er pakken van thuis liggen, ben er blij mee!

  Beantwoorden...
 • maria

  8 juli 2016

  Hoi! Heb ghassoul pas ontdekt, vind het zo fijn! Ik begrijp dat de brokjes jaren bewaard kunnen worden. Geldt dit ook als je er al een moddermengseltje van gemaakt hebt?

  Beantwoorden...
 • Dina

  12 oktober 2016

  Ik heb kant en klare ghassoul met arganolie bestelt bij http://www.moroccangarden.nl.
  Geweldig spul, ruikt lekker aards, eigenlijk zoals je in je artikel beschrijft.

  Beantwoorden...
 • Chris

  27 juni 2017

  Ik heb mijn douchegel zelf gemaakt met ghassoul en zwarte zeep. Dat maakt de huid glanzig. Dat Is perfect voor mij en gebruik het elke dag. Super voor droge gevoelige huid.

  Beantwoorden...

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts