Gastblogger en Instagrammer Elisabeth Akca deelt vandaag het recept voor Pastéis de nata, maar dan wel de snelle variant. Dit zijn heerlijke Portugese custard gebakjes. Deze taartjes worden ook wel Pastéis de Belém of Pastel de nata genoemd. Het is een bekende lekkernij uit Portugal (misschien ken je het van je stedentripje naar Lissabon of Porto!) waarvan dit recept heel makkelijk en snel te maken is. Het recept heeft Elisabeth van Rudolph’s Bakery. Pastéis de nata is een lekker gebakje om te serveren bij een high tea, lunch of ’s avonds op de bank bij de thee.
Ingrediënten voor 12 stuks:
- 1 pakje roomboter bladerdeeg (verse is nog beter!)
- 1 zakje vanillesuiker
- 70 gr suiker
- 250 ml melk
- 2 eieren
- 1 el bloem
Bereidingwijze:
Voor de vulling breng je als eerst de melk met de helft van de suiker en vanillesuiker aan de kook. Scheid de eieren en gebruik alleen de eidooiers. Deze eidooiers klop je op samen met de overige suiker. Meng vervolgens de bloem erdoor tot je een gladde massa hebt. Daarna giet je de kokende melk erover en meng je alles goed met elkaar. Schenk dit terug in de pan en kook dit goedje al roerend gaar.
Bestrijk drie plakjes bladerdeeg (los van elkaar) met water en leg ze op elkaar. Rol ze daarna op en snijd deze rol in plakjes van ongeveer 1,5 cm dik. Leg ze vervolgens met hun platte kant in een ingevette en/of beklede bakvorm tot de wand bedekt is met bladerdeeg. Doe dit met de rest van het bladerdeeg tot je klaar bent. Schenk de custard crème erbij tot aan de rand en bak dit in een voorverwarmde oven van 220 ºC tot de bovenkant donkerbruin tot zwart gekleurd is. Dit duurt circa 20 minuten. Bestrooi eventueel met poedersuiker en kaneel.
Eet smakelijk!