Ramadan inspiratie – wat staat er bij jou op de Iftar tafel?


Ramadan is een maand van inkeer en staat in het teken van zelfreflectie, onthouding en saamhorigheid. Het is dus meer dan alleen ‘niet eten en drinken’, maar na een lange dag vasten is het  ’s avonds wel zo fijn als er iets op tafel staat. Wat er precies op tafel staat kan heel verschillend zijn en is meestal afhankelijk van de culturele achtergrond van de persoon in kwestie. Om jullie een idee te geven wat moslims na zo´n dag vasten allemaal nuttigen heb ik een aantal vrouwen gevraagd of ze foto’s van hun Iftar tafel met ons wilde delen. En dat deden ze!

 photo ramadan-tafel-2014-inspiratie-ramadan-recepten-msemmen-loempiadeeg-loempiavellen-koezina-djel-sousou-kipvulling-gehakt-tonij_zps74353133.png

Samira el Aoufi

Laat ik maar gelijk beginnen met dé hype van Ramadan 2014. Het zijn pakketjes die met een gehakt-, tonijn-, groente- of kipvulling zijn gevuld. Het deeg dat voor deze pakketjes wordt gebruikt zijn loempiavellen, heel apart! Samira plaatste nog niet lang geleden het volledige recept van deze gevulde pakketjes op haar Facebook-pagina en sindsdien maken veel mensen dit lekker hapje voor op hun Iftar tafel.

Ik heb ze pas geleden ook gemaakt en ze zijn écht lekker. Binnenkort zal ik ze als het goed is weer maken en zal ik het recept op mijn blog plaatsen. Kan je niet wachten op het recept? Dan verwijs ik je naar Samira´s Facebook-pagina ‘Koezina djel Sousou’.

 

 photo ramadan-iftar-tafel-marokkaanse-set-bestilla-wraps-pizza_zps89d6067d.png

Karima

Karima van Creama’s Cuisine laat een paar ideeën voor iftar zien die het altijd goed doen en makkelijk te maken zijn:

  • bladerdeeg hapjes met een kipbestilla-vulling
  • wraps gevuld met kip of gehakt
  • gehalveerde (afbak) kaiserbroodjes met pizza topping

En check hoe netjes de tafel is gedekt! Nadat Karima de foto’s had gemaakt kwamen er nog kleine bordjes met dadels, chebakia etc. op tafel. In de soeppan die midden op de tafel staat zit harira. Dat is een rijkelijk gevulde en gebonden Marokkaanse soep. In Marokko wordt deze maaltijdsoep traditioneel ’s avonds gegeten tijdens de Ramadan.

 

 photo ramadan-tafel-2014-inspiratie-ramadan-recepten-salade_zpsc8ee097f.png

Walae

Walae maakte deze bord vol met gezonde ingrediënten, zoals aardappelsalade met tonijn, maïs en zwarte olijven. Daar omheen liggen verschillende soorten groenten als wortels, sperziebonen, radijsjes en rode bieten. Yum!

 

 photo ramadan-tafel-2014-inspiratie-ramadan-recepten-salade-loempia_zps4ae4dafc.png

Zainab

Ook Zainab van Zizi Autorijschool maakte een een bord vol groenten, zoals gebakken krieltjes, wortels, sperziebonen, rode bieten, en in het midden een rijstsalade. Daarnaast serveerde ze ook loempia’s, Marokkaanse briwat en pizzaatjes.

“Mijn tafel is gedekt, nu genieten van het mooie uitzicht en Allah herdenken…Taqaballa Allahoe minna wa minkoem (Moge Allah van ons en jullie (het goede) accepteren).”

 

 photo ramadan-tafel-2014-inspiratie-ramadan-recepten-chebekia-honing-slierten-chabakia_zps0d63f09b.png

Imane

Voor de Ramadan maakte Imane deze leuk uitziende Marokkaanse honingkoekjes, oftewel Chebekia. Volgens haar zijn ze heel makkelijk te maken, maar wel de lekkerste versie van alle Chebekia varianten. Je hebt voor dit recept de volgende ingrediënten nodig: 1/2 kilo meel, 250 ml lauw melk, 2 tl kaneel, 1 el gemalen anijszaad, 1 tl bakpoeder en 125 gram gesmolten boter.

Je mengt de bovenstaande ingrediënten met elkaar. Dan maak je er kleine bolletjes van en laat je ze even 10 minuten rusten. Pak vervolgens één bolletje, rek het een beetje uit door de pasta machine tot je een dunne lap hebt en haal het dan door de snijders. Nu heb je lange slierten die op spaghetti lijken. Leg deze op je aanrecht en knijp steeds om de paar centimeter wat deeg samen met je vingers. Snijd dan de samengeknepen stukken door. Bak deze “spaghetti” Chebekia in olie, dompel ze dan in warme honing en bestrooi ze met sesamzaden. Héérlijk!

 

 photo ramadan-tafel-2014-inspiratie-ramadan-recepten-toetje-nagerecht_zps7ae5b5d7.png

Ilhem

Volgens Ilhem is zij de keuken niet uit te slaan! Deze keukenprinses maakte als nagerecht deze heerlijke toetjes, zowel met Bastognekoeken als met Oreo’s. Verder heb je voor dit recept wat slagroom, vanillevla, stracciatella kwark en aardbeien nodig. Supermakkelijk en superlekker!

 

 photo ramadan-tafel-2014-inspiratie-ramadan-recepten-nasiballen-nasiballetjes-met-kip-kookhoekje-van-xfaatje_zps657e4d59.png

Fatima Zohra

Dit is een lekkere recept wat gemakkelijk is te maken als hapje voor erbij, namelijk nasiballen. Volgens Fatima Zohra vallen ze echt bij iedereen in de smaak. Ideaal als gasten bij je komen eten in de Ramadan! Voor het volledige recept van deze nasiballetjes verwijs ik je naar haar kookblog ‘Kookhoekje van xfaatje’.

P.S. ze heeft nog veel meer lekkere recepten voor de Ramadan, kijk maar even rond 😉

 

 photo ramadan-tafel-2014-inspiratie-ramadan-recepten-gezonde-salades-gerechten_zps61c32819.png

Riannah

Met deze maaltijdsalades laat gastblogger Riannah zien dat je de maand Ramadan lekker gezond kunt doorstaan. Riannah vertelt dat zulke salades licht op de maag vallen en dat ze merkt dat ze veel energieker is wanneer ze dit nuttigt, dan wanneer ze een vette hap eet. Ik ben het ook helemaal met haar eens!

 

 photo ramadan-marokkaanse-harira-soep-tafel-gedekt-inspiratie_zps11de3357.png

Fatima

“Oma en opa zijn op reis, maar dat betekent niet dat het dan plotseling stil is bij ze thuis. Met alle tantes, ooms, nichtjes en neefjes gezellig gegeten. Nu gezellig in de tuin #DrukkeBoel”

Klik hier voor alle recepten van Fatima (Tima’s Kookhoekje)

 

 photo ramadan-iftar-tafel-marokkaanse-recepten-gevulde-kool-gezond-gehakt_zps5c7486ff.png

Khadija Kass

Khadija was zo lief om het recept met ons te delen van deze gevulde groene koolrolletjes met rijst en gehakt!

  • 1 hele groene kool
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 tomaat
  • 1 kommetje rijst (ik heb basmatirijst gebruikt)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • beetje peterselie/koriander
  • kruiden naar keuze
  • rundergehakt

Maal de paprika, ui, wortel, tomaat en peterselie fijn in een keukenmachine. Voeg een kommetje rijst en rundergehakt (rauw) erbij. Meng alles goed en voeg dan een scheutje olijfolie en tomatenpuree. Vervolgens naar smaak kruiden. Ik heb het volgende gebruikt: 1tl zwarte peper, 2tl paprikapoeder, 1tl gemberpoeder, beetje sambal en zout naar smaak.
Snijd de bladeren van de groene kool los, was ze en laat ze in kokend water wat slapper worden. Niet koken! Schep op ieder blad groene kool wat vulling, vouw de randen naar binnen en rol het blad op als een loempia. Doe dan de gevulde koolrolletjes in een ruime pan wat water, bouillonblokje en scheutje olijfolie. Op middelhoog vuur laten koken tot alles gaar is.

 

 photo ramadan-tafel-2014-inspiratie-ramadan-recepten-hapjes-broodjes_zps94505d78.png

 photo ramadan-tafel-2014-inspiratie-ramadan-recepten-bord_zps40723131.png

Jamila

Jamila bewijst dat je niet perse uren in de keuken hoeft te staan voor een uitnodigende Iftar tafel. Die dag had ze het simpel gehouden met kant-en-klare broodjes, verschillende soorten beleg en wat fruit. Heel eenvoudig, maar wel heel lekker…

 

 photo ramadan-toetje-inspiratie-cupcakes-mascarpone_zps7992dc95.png

Aicha

Check hoe leuk deze cupcakes in een potje zijn! Het zijn blueberry muffins, met daartussenin een mascarpone room vulling. Voor de muffins gebruikt Aicha bevroren bosbessen, want die zorgen ervoor dat het beslag niet verkleurt en de bosbessen niet naar de bodem zakken. Voor de vulling heeft ze 250 gram mascarpone, 250 gram slagroom en 250 gram poedersuiker gemengd en in een spuitzak met een spuitmond geschept.

De afgekoelde muffins heeft ze door drieën gesneden en in een potje gestopt (met daartussenin de vulling). Het zijn jampotjes die verkrijgbaar zijn bij de Xenos, ook de lintjes die Aicha heeft gebruikt kun je daar kopen. Heel creatief!

 

 photo ramadan-iftar-tafel-focaccia-rozemarijn-olijven-mozzarella_zps6d290813.png

 photo ramadan-iftar-tafel-focaccia-rozemarijn-mozzarella-olijven-olijfolie_zps18f71f59.png

Khadija

Khadija maakte deze heerlijk uitziende focaccia broodjes met mozzarella, olijven en rozemarijn, maar moest nog even wachten tot zonsondergang voordat zij ze kon proeven. “Homemade focaccia broodjes. Ruikt heerlijk in mijn keuken, mag alleen helaas nog niet proeven!

 

 photo ramadan-tafel-inspiratie-iftar-filodeeg-gevuld-met-kip_zps8c8fa0ac.png

Latifa Tajjiou

Zin in een onweerstaanbaar lekker pittig hapje wat ook nog eens makkelijk te makkelijk bereiden is? Here it is! Filodeeg gevuld met spicy chicken en paprika!

Benodigdheden: 500 gram kip, 1 rode paprika, 1 groene paprika, 2 kleine uien of 1 grote, 1 knoflook, zwarte peper, mespuntje zout (kun je ook weg laten aangezien andere ingrediënten al best zoutig zijn), Italiaanse kruiden, peterselie, 1/4 á 1/2 van een groentebouillonblokje, geraspte kaas en een flinke theelepel sambal.

Bereidingswijze: Begin eerst met alle groenten (uien, knoflook en paprika) in hele kleine blokjes te snijden. Doe hetzelfde met de kipfilet, ook heel klein en fijn in blokjes snijden. Verwarm vervolgens een koekenpan/wokpan met een klein beetje olie en laat het goed warm worden.Voeg de uien er als eerste aan toe en bak tot ze een beetje glazig zijn. Daarna voeg je de rest toe met de kruiden (inclusief sambal) behalve peterselie, die voeg je op het laatste moment toe. Baktijd duurt ongeveer 10/15 min tot de kip gaar is. Als de vulling klaar is dan laat je het beetje afgieten en afkoelen.

Filodeeg smeer je een beetje in met boter en vullen maar! Op elke vulling heb ik een beetje geraspte kaas gestrooid voor nog meer smaak, begin vervolgens te vouwen. Je kunt het in een driehoek vouwen of vierkant hoe jij het maar wilt. Na het vouwen bak je het af in een koekenpan met een klein beetje olie voor ongeveer drie á 5 vijf minuten tot ze goudbruin zijn.

 

 photo ramadan-tafel-2014-inspiratie-ramadan-recepten-donuts-mini-pizza-chebekia-gevulde-aubergine_zps9b50053e.png

Maroua

Naast Marokkaanse harira soep, chebakia, moeders donuts en tonijnpizza, serveerde Maroua ook gevulde aubergines met aardappelpuree. Van de aardappelpuree maakte ze kleine balletjes en rolde ze vervolgens in gegrilde aubergine reepjes. De gevulde aubergines legde Maroua in een ovenschaal en goot daar een sausje overheenvan tomaten, koriander, olijfolie, zout en zwarte peper. Als laatst strooide ze er nog wat geraspte kaas overheen en stopte ze hem in de oven op 240 graden voor circa 30 á 40 minuten. Dit kan niet anders dan lekker zijn!

 

 photo ramadan-recepten-pizza-gerecht_zps14ffd95c.png

 photo ramadantafel-pizza-tonijn-kip_zps97569e64.png

Fadoua

Fadoua nam deze twee homemade pizza´s mee naar haar schoonouders. Eentje met tonijn en een met kip. De zijkanten heeft ze gevuld met kaas en daarna opgerold. Voor haar pizzadeeg gebruikt ze speciale pizzameel die bij de Albert Heijn te koop is voor circa 1 euro (500 gram). Wel wat prijziger dan gewone meel, maar met pizzameel is het deeg net wat zachter en lekkerder.

 photo ramadan-tafel-ideen-bezoek-gasten_zps5a02d4ae.png

Als je nu nog geen inspiratie hebt op kunnen doen voor je Iftar tafel dan weet ik het ook niet meer! Ik wil al deze lieve vrouwen ontzettend bedanken voor het delen van hun foto´s en recepten. Wil jij ons ook laten zien wat er op jouw Iftar tafel stond? Mail dan een foto met wat tekst naar info@womanistical.nl of tag me via FacebookTwitter of Instagram en laat me weten wat je ervan vond!

41 gedachten over “Ramadan inspiratie – wat staat er bij jou op de Iftar tafel?”

  1. Het ziet er echt allemaal heerlijk uit allemaal! Ik zou zo willen aanschuiven om alles te proeven 😉
    Ik vind het leuk om te lezen en te zien wat er tijdens Ramadan op jullie tafels staat want daar had ik eigenlijk geen idee van.

  2. Ziet er heerlijk uit allemaal. Maar ben wel nieuwsgierig naar hoe mensen die bijvoorbeeld medicijnen hebben en daar bij moeten eten meedoen aan de ramadan, en of ze dan überhaupt meedoen.

    1. Sommige medicijnen kan je zonder problemen alleen tussen zonsondergang en zonsopkomst innemen. Als het echter je gezondheid in gevaar brengt, dan ben je niet verplicht om mee te doen aan de Ramadan. Zo zijn geestelijk, chronische en ongeneeslijk zieken vrijgesteld van het vasten. Iemand die ondanks bijvoorbeeld de diabetes toch graag wilt vasten, kan het beste met zijn/haar huisarts of diabetesverpleegkundige overleggen.

  3. Wauw wat ziet er dit allemaal heerlijk uit zeg! Ik vond dit echt een leuk artikeltje. Zelf doe ik er niet aan mee maar vroeg me wel altijd af wat er dan allemaal gegeten werd ’s avonds. Je kunt zien dat er echt werk van wordt gemaakt, wat leuk!

  4. Wat een mooi, uitgebreid artikel. Ik zie in ieder geval een hoop lekker eten voorbij komen. Die ‘honingdraden’ dat is wel echt knap gedaan! Het ziet er echt heel moeilijk uit, haha. En de spicy chicken in filo deeg, hmmmm!

  5. Wat een super leuk artikel! Ga zeker wat recepten hiervan proberen. Ga je ook zo’n leuk artikel over het suikerfeest maken? 🙂

  6. Wat leuk om te zien! Het lijkt me heel moeilijk om vol te houden, maar ik heb echt respect voor de toewijding en ik vind het idee erachter heel mooi. Succes! X

  7. Leuke post! Ik ga hier zeker wat van proberen en leuk dat je de laatste trends met ons deelt. Ik weet dat Marokkaanse meiden altijd nieuwe recepten uitvinden 😀

  8. Wat een leuke site!! En heerlijke ramadan gerechten! Echt top!
    Zou HEEL graag willen weten hoe Riannah haar maaltijdsalade heeft gemaakt en wat er allemaal inzit!

    Thank u!!

    Liefs,
    Dounia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *