Recept: 4x Gezonde Salades


 photo recept-gezonde-salades-aardappelsalade-fattouch-spinaziesalade-couscoussalade_zpsdd97fdc9.png

Salades zijn toch wel een van mijn favoriete gerechten. Ze zijn makkelijk, vaak snel te maken en je kunt ze zo gezond bereiden als je maar wilt! Mijn salades zijn alleen nogal eentonig geworden en de creativiteit om te variëren is verdwenen. Daarom vroeg ik Ikrame of ze haar heerlijke recepten met ons wilt delen. Haar gerechten variëren heel erg en de foto’s die ze neemt lijken net uit een kookboek te komen. Echt prachtig! Gelukkig deelt zij vandaag met ons vier recepten voor heerlijke, variërende en gezonde salades!

 photo recept-gezonder-couscoussalade-kikkererwten-fris-citroen-komkommer-bbq_zps8d08931d.png

COUSCOUSSALADE MET KIKKERERWTEN EN GROENTE

Met couscous kun je echt eindeloos variëren! Het is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Couscous is een gezonde basis van een maaltijd en is rijk aan koolhydraten. Daarnaast bevat het ook vezels, vitamines en mineralen. Dit is een simpele recept voor couscoussalade met kikkererwten en groente. Heerlijk met b.v. gegrilde kip of voor een barbecue!

Benodigdheden:

  • 250 gram couscous
  • ± 300 ml kokend water
  • 1 á 2 tomaten
  • 1 á 2 komkommers
  • 1/2 rode ui
  • handvol gegaarde kikkererwten
  • citroensap of azijn
  • dille
  • olijfolie
  • zout

Hoe ga je te werk?

Bereid de couscous in kokend water zoals op de verpakking vermeld staat. Besprenkel vervolgens de couscous met olijfolie en wrijf de couscous met je vingertoppen los. Snijd de tomaat, komkommer en rode ui in kleine stukken. Hak de dille fijn. Meng in een kommetje de citroensap/azijn, dille, olijfolie en zout goed met elkaar. Voeg de dressing en gesneden groente toe aan de couscous en schep alles goed door elkaar. Klaar om te serveren!

 photo recept-gezonde-aardappel-spinazie-salade-fetakaas-eieren_zps0506180b.png

AARDAPPEL-SPINAZIESALADE

Aardappelsalade wordt vaak bereid met mayonaise of crème fraîche, maar dat laten we dit keer achterwege. We voegen lekker wat groente en een gezondere dressing toe. Dit is een goed vullende maaltijdsalade die ook nog eens heerlijk is!

Benodigdheden:

  • 2 grote aardappelen
  • 1 wortel
  • baby spinaziebladeren (hoeveelheid naar wens)
  • 1 halve rode peper  (optioneel)
  • 1 á 2 el fijngesneden koriander
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rijpe tomaat
  • 1 rode ui
  • fetakaas
  • hardgekookte eieren
  • peper & zout
  • olijfolie
  • azijn

Hoe ga je te werk?

Kook de aardappelen in een pan met ruim water en zout tot ze gaar zijn. Snijd de aardappelen vervolgens in blokjes. Snijd de spinazie grof en de rode peper zeer klein. Rasp de wortel, snijd de tomaat in kleine blokjes en de ui in ringen. Neem een schaal en doe hier de aardappelen, wortel, geperste knoflook, tomaat, koriander, ui en de spinazie in. Je kunt ook de spinazie onderop laten liggen en de aardappelsalade erbovenop scheppen. Breng op smaak met wat zout en peper. Voeg wat azijn en een flinke scheut olijfolie toe. Meng alles rustig door elkaar. Garneer met wat stukjes feta en partjes ei.

 photo recept-gezond-marokkaanse-spinaziesalade-warm-koud-olijven_zps9c3f78fe.png

MAROKKAANSE SPINAZIESALADE

Deze Marokkaanse spinaziesalade kan je zowel warm als koud serveren en kan dus ruimschoots van tevoren bereid worden. Heerlijk bij b.v. geroosterd lamsvlees of kebabspiesjes!

Benodigdheden:

  • 500 gram verse spinazie
  • 2 teentjes knoflook
  • 3/4 tl gemalen komijn
  • scheut milde olijfolie
  • groene of zwarte olijven
  • peper & zout
  • citroen

Hoe ga je te werk?

Snijd de spinazie grof. Schil en hak de teentjes knoflook fijn.Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de knoflook op een zacht vuurtje tot het lichtbruin wordt. Voeg de spinazie toe en bak het tot al het extra vocht is verdampt. Breng de spinazie vervolgens op smaak met komijn, zout en peper. Serveer de salade met wat olijven en wat citroensap of enkele partjes gekonfijte citroen.

 photo recept-libanese-fattouch-fattoush-broodsalade-_zpsaf495bf0.png

LIBANESE FATTOUSH

Dit is het minst gezonde salade uit dit rijtje vanwege het Arabische platbrood en de suiker. Er zitten echter wel andere gezonde ingrediënten in! Fattoush is een broodsalade uit het Midden-Oosten (voornamelijk Libanon) die heerlijke producten zoals, platbrood en een scala aan verse kruiden en groenten bevat. De granaatappelsap kun je ook beter niet weglaten in dit recept, want het is bijzonder rijk aan antioxidanten, flavonoïden en polyfenolen. De appelazijn bevat heel wat waardevolle stoffen die ons hele stofwisselingsstelsel stimuleren en het gebruik ervan is een prima kuur die goed is voor ons gezondheid. Redenen genoeg om deze salade te eten!

Benodigdheden:

  • ± 1 krop ijsbergsla (of een andere slasoort)
  • 2 Arabische platbroden of pitabroodjes
  • 1 rode ui
  • 1 grote komkommer
  • 1/2 bosje munt
  • 1/2 bosje peterselie
  • een paar radijsjes
  • 1 a 2 tomaten
  • 4 el appelazijn
  • 2 el geconcentreerde granaatappelsap
  • olijfolie
  • snuf zout
  • 1 el suiker

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd het Arabische platbrood in ruitjes en besprenkel ze met olijfolie. Rooster het brood in de oven tot het knapperig en goudbruin is. Je kunt het brood ook frituren, maar dan is deze salade uiteraard een stuk ongezonder. Snijd de groente in gewenste grootte, hak de munt en peterselie fijn en doe het in een grote kom. Meng in een kommetje de granaatappelsiroop, zout, suiker en appelazijn. Voeg de olijfolie beetje bij beetje toe tot je de gewenste dikte krijgt. Schenk de dressing over de groenten heen en meng alles goed door elkaar. Verdeel het brood erover en serveer de Fattouch salade direct om te voorkomen dat de komkommer teveel vocht afgeeft en het brood zacht wordt.

 photo recept-4-x-gezonde-salades-recepten-slanke_zpsf88725e4.png

Eet smakelijk! Hopelijk hebben jullie met deze gezonde salade recepten wat inspiratie opgedaan. Ik in ieder geval wel! Ik hoor het graag als jullie nog lekkere tips hebben voor gezonde salades.

Wat is jouw favoriete salade?

41 gedachten over “Recept: 4x Gezonde Salades”

  1. Vind ze er allemaal heerlijk uit zien. En omdat variatie ook heel gezond is maken ze elk een goede kans om op mijn eettafel terecht te komen. En precies op tijd. Ben al die stampotten nu zo zat! 😉

  2. Het ziet er prachtig uit iniedergeval ik weet nu al dat de 1e hem niet gaat worden want mijn buik kan nooit tegen dat soort eten helaas. Super leuk artikel vaker doen:D Misschien kan je ook een keer iets met sapjes doen ?:)

  3. Het is zo fijn dat er geen vlees in deze salades zitten! Ze zien er ook allemaal overheerlijk uit, vooral die spinazie met olijven wil ik eens proberen oke eigenlijk ze alledrie. De Couscous maken we namelijk zelf al vaak.

  4. Ooh wat ziet dat er heerlijk uit zeg! De eerste lijkt me vooral heel erg lekker, die ga ik denk ik een keer maken! En inderdaad prachtige foto’s.

  5. Wat een fijn artikel dit! Ik ben momenteel druk bezig met sporten en een gezond eetschema. Deze salades passen daar als lunch of avondeten prima in!

  6. Oooooh ik hou van salades, vind nieuwe combinaties bedenken altijd wel lastig dus dit komt dan goed uit. Die aardappel-spinazie salade ziet er erg lekker uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *