Aardappelrozetjes, ook wel Hertoginnenaardappelen of Pommes Duchesse genoemd, is een eenvoudig klassiek Frans aardappelgerecht. Simpel gezegd zijn het gewoon toefjes aardappelpuree die in de oven zijn gestopt, maar omdat de toefjes er zo feestelijk en elegant uitzien hebben ze ook een adelijke naam gekregen. Ik vind ze een beetje op die schuimgebakjes (meringue) lijken. Ze zijn helemaal niet moeilijk te maken en het is in elk geval een leuke afwisseling van de flinke klodder aardappelpuree op je bord. Hieronder vind je het basisrecept voor Hertoginnenaardappelen.
Benodigdheden
- 800 gram aardappelen (circa 5 á 6 middelgrote)
- 85 gram boter
- 2 eigeel
- snufje nootmuskaat
- zout
- peper
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes. Kook ze gaar in ongeveer 15-20 minuten. Giet het water af en laat de aardappelen goed uitdampen. Stamp de gekookte aardappelen tot puree met een pureestamper of druk de aardappelen door een zeef met behulp van een lepel. Smelt vervolgens de boter in een klein pannetje op laag vuur.
Breek de eieren en scheid de eigelen van het eiwit. Klop de twee eigelen met een garde los in een kommetje en voeg dit samen met 50 gram gesmolten boter toe aan de aardappelpuree. Breng het goed op smaak met nootmuskaat, zout en peper en meng alles goed met elkaar. De puree moet een beetje stevig zijn, zodat je er makkelijk rozetjes van kunt spuiten.
Neem een bakplaat en bekleed die met bakpapier. Doe dan de aardappelpuree in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en spuit kleine of grote rozetjes, torentjes of bergjes op de bakplaat. Maak hierbij een cirkelvormige beweging. Het is eerst even een kwestie van oefenen. Mijn aardappelrozetjes hebben echt allerlei verschillende vormen en maten, maar probeer in elk geval ze zo gelijkmatig mogelijk te maken.
Giet met een lepeltje de resterende boter over de rozetjes heen. Bak ze in een op 200°C voorverwarmde oven (op de middelste richel) gedurende 15-20 minuten tot de randjes licht gekleurd zijn. Je kunt ze ook frituren, maar dat heb ik eerlijk gezegd nooit gedaan.
De buitenlaag is een beetje knapperig en van binnen zijn ze smeuïg. Pommes Duchesse wordt over het algemeen gegeten als bijgerecht bij groenten en vlees. Deze aardappeltoefjes hoor je dus warm te serveren. Je kunt ze trouwens prima aan je eigen smaak aanpassen door bijvoorbeeld het toevoegen van groene of rode pesto, kookroom, kruidenkaas, tomatenpuree, bieslook, peterselie, kerrie of (pittige) kaas. Bon appétit!
Als je zelf nog leuke tips hebt om aardappelpuree iets spannender te maken, laat je dan vooral horen!
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/deb77157/domains/womanistical.nl/public_html/wp-content/plugins/backpacktraveler-core/shortcodes/social-share/social-share.php on line 175
shannara
oew lekker, veel lekkerder dan gekocht uit de vriezer x
Kirsten
Aaah lekker <3!
Miss Sentinelli
Dat ziet er lekker uit!! Ga ik zeker eens maken 🙂
Kimberly
Ik vind deze dingen altijd zo lekker! Ik ga het een keertje proberen 🙂
Sofie
Heerlijk! Het ziet er ook zo leuk uit 🙂
Wendy
Leuk en simpel om te maken. Leuker dan het gewoon uit de vriezer trekken. Ik ga het een keer proberen!
Hanna
Ziet er heerlijk uit, lijkt me heel leuk om eens te proberen!
Mayara Esther
Ik koop ze meestal kant-en-klaar en ooh wat zijn ze lekker. Maar deze zien er heerlijk uit!
Chantal
Dat ziet er lekker uit!
Jana
Lekker 😀 x
Deborah
Super lekker! Inderdaad een dagelijkse kost dat er een tikkeltje feestelijk uitziet!
Lies
Ze zien er heel erg lekker uit! Ik ben alleen normaal nooit zo van de aardappelpuree, maar dit zou ik zeker wel eens willen proberen.
Lovely Modesty
Oh, die zien er echt té lekker uit! Wanna taste 🙁
DQ
Dit ziet er echt heerlijk uit…!
Sanne
Ze zien er echt leuk uit, dit recept ga ik even onthouden 🙂
Mademoiselle Sophistiqué
Wat ziet dat er lekker uit zeg!
Kiss & Make-up
Hmm zo lekker! Hier kan ik een hele plaat van opeten.
Lin
Die ga ik een keer proberen te maken! Ziet er lekker uit 🙂
Lyanne
Oooh dit ziet er echt verrukkelijk uit!
Tatjana
Die zien er lekker uit zeg!
Ook super mooi gemaakt. <3
Malou
Lijkt me erg lekker!
Alette
Oh, wauw, dat ziet er mooi uit! Dat ga ik ook een keer maken 🙂
Sas
Mjammie. Dat ziet er erg lekker uit
Miranda
Hmmm, dat ziet er lekker uit ! Komend weekend maar eens proberen, benieuwd of ze hier in de smaak zullen vallen.
Jorien
Wauw dat ziet er goed uit. Echt lekker! <3
Natasja
Ziet er mooi en lekker uit! dit ga ik onthouden voor als ik een keer visite krijg. 🙂
Wendy
Ziet er super lekker uit, krijg er honger van 🙂
XxX
Josephine
OMG, ik hou daarvan! Lijkt mij ook tof om zelf te maken 😀
Tiffany
Bedankt voor het recept! ik wil deze graag gaan maken voor het kerst diner, leuker als kant-en-klaar gekocht en 100% zeker glutenvrij. Mooie foto’s heb je gemaakt, ze zien er ontzettend lekker uit.
kokkie
Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen!
Kortom: als je niets kunt toevoegen hou je kop dan!