Recept: Borek gevuld met roomkaas


Börek is een typisch Turks gerecht dat gemaakt is van (filo)deeg en gevuld is met groenten, kaas en/of vlees. Nima van Cuisine La Nima komt met een zoete variant van de börek waarin ze roomkaas heeft verwerkt. Daarnaast gebruikt ze geen filodeeg, maar loempiavellen. Een stuk anders dus! Uit onderstaand recept krijg je minimaal 20 stuks böreks.

 photo borek-met-kaas-recept-ingredienten_zpsdd9c83fb.png

Benodigdheden: 

  • 1 pak loempiavellen (geen filodeeg!)
  • 280 ml (magere) yoghurt
  • 165 ml zonnebloemolie
  • 140 gram suiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 3 eieren
  • 2 pakken roomkaas op kamertemperatuur

 photo borek-met-roomkaas-recept-turkse-deeg-gevuld-_zps7af4909c.png

Zo ga je te werk: 

1. Laat eerst de loempiavellen ontdooien.

2. Klop drie eieren los in een kom en voeg vervolgens de suiker toe. Klop het goed door.

3. Voeg de yoghurt, olie en bakpoeder toe. Meng alles goed met elkaar. Je merkt vanzelf dat het beslag dikker wordt en het een beetje begint te schuimen.

4. Haal de loempiavellen voorzichtig los van elkaar en bedek ze met een doek zodat de vellen niet uitdrogen.

5. Pak één loempiavel en dompel die in het yoghurt-mengsel. Haal met je vingers het overtollige mengsel van het loempiavel.

 photo borek-met-roomkaas-recept-turkse-deeg-gevuld-rollen_zps2271c43a.png

6. Leg vervolgens het loempiavel op een werkvlak en schep een beetje roomkaas erop.

7. Rol het dicht in de vorm van een slakkenhuis. Rol het niet te strak op, gewoon losjes. (zie bovenstaande afbeelding)

8. Zet de böreks op een bakplaat dat bekleed is met bakplaat.

9. Bak ze in het midden van een voorverwarmde oven op 175 °C voor ongeveer 30 minuten. Bakken tot ze gaar en goudbruin zijn.

10. Zodra je ze uit de oven hebt gehaald kun je ze eventueel gelijk besmeren met wat honing. Strooi er eventueel nog wat amandelschaafsel erop.

 photo borek-met-roomkaas-recept-turkse-deeg-gevuld-maken_zpscd36f9f6.png

 photo borek-met-kaas-recept-turkse-deeg-gevuld-vulling_zpsf47b9073.png

Ze zijn goed gelukt als ze zacht van smaak zijn. I.p.v. roomkaas kun je trouwens ook andere kaassoorten gebruiken, zoals ricotta, mascarpone of fetakaas. Heerlijk voor bij de koffie!

Eet smakelijk!

19 gedachten over “Recept: Borek gevuld met roomkaas”

  1. Jezus. Waarom bekijk ik dit nu? Om 4 uur? Geen idee. Stom idee. Ik wil dat nu maken. Oke. Ik heb er nog nooit van gehoord, maar ook nooit gegeten of course. Het klinkt echt heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *