BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Recept: Oliebollen met rozijnen, appel en sukade

Photobucket

Is jouw goede voornemen om gezonder te leven? Kijk dan vooral niet verder! Ik ben al járen opzoek naar een lekker recept voor zelfgemaakte oliebollen en ik heb er een aantal geprobeerd, maar die waren niet zo’n grote hit. Niet luchtig van binnen. Niet knapperig van buiten. Maar ik denk dat ik eindelijk een goed recept heb gevonden. Op Twitter las ik dat veel mensen het recept van Eetschrijven aanraadde, dus ben ik zelf ook maar aan de slag gegaan.

Photobucket

Hieronder vind je het originele recept, maar ik heb hier en daar wat aangepast. Ik heb geen krenten en citroenrasp gebruikt. Wel een klein scheutje citroensap. Minder kaneel en iets meer melk. De bakkersgist heb ik vervangen door 32 gram droge gist. Op bovenstaande foto’s zie je twee appels, maar ik heb er toch maar eentje gebruikt. Houd je meer van zoet? Gebruik dan een zoete appel i.p.v een zure.

Benodigdheden

 • 1 kg patentbloem
 • 0,75 liter mineraalwater met koolzuur
 • 50 ml melk
 • 2 eieren
 • 80 gram bakkersgist
 • 50 gram boter (nooit margarine!)
 • 30 gram suiker
 • 15 gram zout
 • 10 gram kaneel
 • 200 gram rozijnen
 • 100 gram krenten
 • 100 gram sukade
 • 1 zure appel, in blokjes gesneden (bv. Goudreinet of Granny Smith)
 • 2 citroenen, alleen het schil ervan

Bereidingswijze

Laat de rozijnen en krenten 10 minuten weken in lauw water. Maak ze vervolgens met een theedoek goed droog. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur en zet het even opzij. Los de gist op in lauw melk en laat het ook eventjes staan.

Pak een grote kom en voeg de bloem, zout, suiker en eieren toe. Voeg daarna beetje bij beetje het bronwater toe en meng met een garde tot alle klontjes zijn verdwenen. Dan doe je de melk met het gist, de gesmolten boter, de citroenrasp en de kaneel erbij. Meng alles goed door elkaar en voeg de krenten, rozijnen, sukade en de stukjes appel toe. Roer alles circa drie minuten rustig door met een houten lepel.

Photobucket

Dek na het doorslaan de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats, zoals naast een verwarmingsradiator, minstens een uur rijzen. Het deeg zal verdubbelen (tijdens dit proces niet roeren!). Laat het niet te lang rijzen, aangezien het oliebollenbeslag gewoon door blijft rijzen. Het beslag wordt dan te luchtig.

Voor het bakken van oliebollen kun je een frituurpan gebruiken of een gewone grote pan. Verhit de olie in de pan tot 180 ºC. Dat kan je controleren met een frituurthermometer. Ik doe het zelf niet. Ik test het gewoon met een stukje deeg of brood of de olie goed heet is. Als het deeg de olie opzuigt is het nog te koud, als het deeg krokant wordt en goed bubbelt, is de olie goed en kan je beginnen met bakken.

Photobucket

Dan is het tijd om de oliebollen te vormen. Voordat je begint met het bakken van de bollen hoor je nog even het beslag eventjes langzaam met een houten lepel ”door te slaan”. De eerste poging ziet er bij mij altijd misvormd uit (zie bovenstaande foto). De mooiste bollen krijg je bij het gebruik van een ijsknijper. Als je die niet hebt, zoals ik, kan je gebruik maken van twee eetlepels.

Houd de ijstang of twee eetlepels één tel in de hete olie en ga vervolgens langs de rand van de kom om een mooie bol te scheppen. Laat deze in de olie glijden en herhaal dit. Draai de oliebollen af en toe rustig rond en laat ze ongeveer zes minuten bakken tot ze goudbruin en gaar zijn.

Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en leg ze in een vergiet die bekleed is met keukenpapier. Laat de oliebollen goed uitlekken en vervang regelmatig de keukenpapier. De oliebollen kun je het beste pas met poedersuiker bestrooien vlak voor je ze serveert. Vergeet de servetten trouwens niet, want een beetje vette vingers krijg je altijd wel van oliebollen!

Photobucket

Heb je teveel gemaakt en wil je ze bewaren? Laat de oliebollen dan helemaal afkoelen en verpak ze daarna luchtdicht. Dit kan in een afgesloten plastic zak of voorraaddoos. Je kunt ze dan 1-2 dagen bewaren. Oliebollen kunnen ook prima in de diepvries bewaard worden. Ze blijven ongeveer twee maanden goed. Als je ze wilt eten: eerst ontdooien en daarna verwarmen in een oven.

Ja, deze oliebollen ga ik vaker maken! Ik kan je dit recept echt aanraden! De oliebollen zijn lekker knapperig van buiten en heel luchtig van binnen. Het enige minpunt is dat ze best veel olie opzogen, ondanks dat ik ze niet op een heel laag pitje heb gebakken. Maar dat kan aan mij liggen, aangezien andere juist vonden dat de oliebollen weinig olie op hadden genomen. Thuis waren ze trouwens ook niet zo’n fan van de sukade, maar ikzelf vond het wel wat toevoegen! Kijk dus zelf of je het lekker vindt.

Hoe eet jij het liefst je oliebollen? Ken jij nog een recept die je iedereen aanraad? 

Comments:

 • 4 januari 2013

  Klinkt erg lekker! Ik vind een oliebol al snel goed als er lekker veel suiker op zit.

  Beantwoorden...
  • Bo

   4 januari 2013

   Dit keer heb ik het een beetje bescheiden gehouden met de poedersuiker ^^

   Beantwoorden...
 • 4 januari 2013

  Dat ziet er heerlijk uit x

  Beantwoorden...
 • 4 januari 2013

  Oliebollennnn <3 =D Warm met poedersuiker hihi.

  Beantwoorden...
 • 4 januari 2013

  Ziet er lekker uit! Maar helaas lus ik geen rozijnen. Maar die kan ik ook weg laten 🙂

  Beantwoorden...
  • Bo

   5 januari 2013

   Inderdaad! Ik ben ook niet zo’n fan van rozijnen, maar in oliebollen vind ik ze wel heel lekker.

   Beantwoorden...
 • 4 januari 2013

  Ohh wat zien die er lekker uit! Ik houd ontzettend van oliebollen, alleen dan wel zonder krenten, haha.

  Beantwoorden...
 • 4 januari 2013

  Ziet erg lekker uit!

  Beantwoorden...
 • 4 januari 2013

  Mmm, ze zien er echt heerlijk uit!
  Heel handig met een eigen recept, want het is jammer dat ze kant-en-klaar of de pakken met oliebollenmix altijd alleen rond de feestdagen verkrijgbaar zijn, maar wel weer goed voor de lijn haha! Vorig jaar kreeg mijn broer 10 zakken (120 oliebollen!) mee van zijn werk bij de AH die overwaren… dus dat jaar kon ik even geen oliebollen meer zien haha, dit jaar heb ik me ingehouden: heb er maar 3 of 4 gehad, gezond bezig dus 🙂

  Beantwoorden...
 • 4 januari 2013

  lekker!!

  Beantwoorden...
 • 4 januari 2013

  Hmm lekker hoor, alleen voor mij zonder krenten en rozijnen 😉

  Beantwoorden...
 • 4 januari 2013

  Ooooh noos, die zien er zo lekker uit! Ik hou van oliebollen, maak niet uit wat voor, I love it 😀

  Beantwoorden...
 • 4 januari 2013

  Gosh, deze oliebollen zien er zo vreselijk lekker uit! Jammer dat het al nieuwjaar is geweest.

  Beantwoorden...
 • 4 januari 2013

  Ze zijn dus positief ontvangen?!

  Super, hier thuis waren ze erook gek op. Ben blij dat ik het recept uitgeprobeerd heb (2x zelfs). Volgende keer weer proberen maar dan met de sukade&citroensap.

  Beantwoorden...
 • 5 januari 2013

  Als de oliebollen te veel olie opnemen, is je olie vermoedelijk toch niet heet genoeg. Toch wel eens een goed idee om een thermometer aan te schaffen. Friteuses kunnen soms wel 20 graden afwijking vertonen en zo’n thermometer heb je voor een paar stuivers. Misschien halen mijn oliebollen dan daarna een 9 of misschien zelfs een 10. 🙂
  Overigens passen oliebollen prima in een gezond leef- en eetpatroon en dat geldt zeker voor deze, die maar heel weinig verzadigde vetten en suiker bevatten.

  Beantwoorden...
  • Bo

   5 januari 2013

   Ja, ik denk dat ik dan toch maar voor de zekerheid zo’n thermometer ga aanschaffen. Naar mijn gevoel was de olie wel echt heet, maar misschien zat ik er toch naast, aangezien andere daar geen probleem mee hadden. Bedankt voor de tip!

   Beantwoorden...
 • 5 januari 2013

  Yummy!!

  Beantwoorden...
 • 5 januari 2013

  Ik lust geen oliebollen…..

  Beantwoorden...
 • Madelon

  5 januari 2013

  Mmmm die zien er lekker uit! Ik hou vooral van oliebollen met habba a sawda erin <3

  Beantwoorden...
 • 5 januari 2013

  Lijkt me best lekker, alleen bij sukade denk ik meteen aan sukadelapjes als in vlees 😉
  xoxo

  Beantwoorden...
 • 5 januari 2013

  Ziet er lekker uit, maar ik eet liever alleen met rozijnen!
  x

  Beantwoorden...
 • 5 januari 2013

  Ziet er heeeerlijk uit! hmmm!

  Beantwoorden...
 • 5 januari 2013

  Oh lord die zien er goed uit! Yumm!
  Ik follow je!
  Loves.

  Beantwoorden...
 • 5 januari 2013

  Ze zien er goed uit Bo! Ik vind de ‘kale’ oliebollen het lekkerst, dus met niks erin! Maar jouw variatie met appel lijkt me ook erg lekker 🙂 xoxo

  Beantwoorden...
 • 5 januari 2013

  Ziet er heerlijk uit!

  Beantwoorden...
 • 5 januari 2013

  Ze zien er heerlijk uit, nu heb ik ook zin in oliebollen. 🙁

  Beantwoorden...
 • 6 januari 2013

  Dat ziet er heerlijk uit, heb meteen zin in oliebollen. 😛

  Beantwoorden...
 • 6 januari 2013

  Klinkt goed! Ik heb lak aan dat het alleen mag met de feestdagen, ik maak ze ook wel ’s gewoon midden in het jaar 😀

  Beantwoorden...
 • 6 januari 2013

  Lekker! Al moet ik zeggen dat ik al zoveel oliebollen op heb, dat ik er nu weer maanden genoeg van heb 😉

  Beantwoorden...
 • Sas

  6 januari 2013

  Mjammmm. Lekker!

  Beantwoorden...
 • 6 januari 2013

  Ze zijn er onwijs lekker uit!

  x

  Beantwoorden...
 • 7 januari 2013

  Oh dat ziet er zo lekker uit! Jumm

  Beantwoorden...
 • 9 januari 2013

  oooh, zin in een oliebol! nu!

  Beantwoorden...

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

366 posts

Travel

117 posts