BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Recept: Ontbijtkoek (kruidkoek of peperkoek)

 photo kruidkoek-kruidenkoek-peperkoek-ontbijtkoek-zelf-maken-recept_zps0bc580bd.png

Ontbijtkoek, kruidkoek, peperkoek, honingkoek…er zijn zoveel benamingen voor deze zoete koek! Het liefst eet ik het ’s morgens bij het ontbijt, maar het is ook heerlijk als lunch of ’s middags als tussendoortje. Kruidkoek wordt al eeuwenlang in verschillende variaties gebakken en gastblogger Ikrame deelt vandaag haar recept met ons.

Benodigdheden:

  • 150 gram roomboter
  • 250 gram bloem
  • 200 gram bruine suiker
  • 1/2 theelepel baking soda/natriumbicarbonaat
  • 2 eetlepels koekkruiden (mag ook meer)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • stukje verse gember, geraspt
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 100 ml karnemelk (melk kan ook)

 photo kruidkoek-kruidenkoek-peperkoek-ontbijtkoek-slank-met-bloem-zelf-maken-het-recept_zpsb9432a02.png

Hoe ga je te werk?

1. Smelt als eerste de roomboter in een klein pannetje op laag vuur. Zorg ervoor dat de boter helemaal vloeibaar wordt en laat het afkoelen.

2. Mix de eieren en suiker erdoorheen. Voeg dan de karnemelk toe.

3. Meng alle droge ingrediënten door elkaar en haal ze door een zeef. Spatel dit vervolgens met een lepel door het vloeibare beslag.

4. Voeg de geraspte gember toe en roer alles goed door elkaar.

5. Schep het beslag in een ingevette bakblik. Strijk de bovenkant nog even glad met de bolle kant van een lepel.

6. Bak de kruidkoek in 30 á 40 minuten af op 160 graden Celcius. Of totdat de kruidkoek helemaal gaar is en een mes er droog uitkomt.

7. Haal de koek direct na het bakken uit de bakvorm en laat het afkoelen op een taartrooster.

 photo kruidkoek-kruidenkoek-peperkoek-ontbijtkoek-slank-met-bloem-zelf-maken-recept_zps95676cc2.png

 Lekker dik besmeren met boter, geniet ervan!

De smaak van de ontbijtkoek verbeterd mettertijd. De volgende dag smaakt die bijvoorbeeld een stuk lekkerder! De ontbijtkoek kun je het beste in een plastic zak of in een cakebewaardoos voor een paar weken bewaren.

Variatietip: voeg naar wens verschillende ingrediënten toe aan het beslag, zoals stukjes kandijsuiker, walnoten, gedroogde abrikozen, vijgen, rozijnen, appelstroop, sukade, pecannoten, amandelen, hazelnoten, sesamzaad, pijnboompitten, lijnzaad of (ster-) anijs. Gebruik voor de verandering ook eens roggemeel (ontbijtkoek wordt eigenlijk oorspronkelijk van roggemeel gemaakt) of alleen volkorenmeel.

Suikervrij: wil je liever een iets gezondere (suikervrije) ontbijtkoek? Vervang de suiker dan voor agavesiroop, appelstroop (zonder toegevoegde suikers), honing, palmsuiker of laat de zoetstof helemaal weg.

Comments:

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

367 posts

Travel

120 posts