Recept: Turkse spinazie cake met slagroom


Spinazie cake met slagroom…als je het zo leest klinkt het niet bepaald lekker. Het grappige is dat deze cake totaal niet naar spinazie smaakt! Spinazie cake, oftewel Ispanakli kek, wordt vaak gegeten in combinatie met Turkse thee en wordt in Turkije gezien als een soort van ”healthy” cake. Nou heb ik het zelf nooit eerder geproefd en gemaakt, maar gastblogger Fatima wel en die deelt vandaag haar recept en foto’s met jullie!

 photo recept-turkse-spinaziecake-met-slagroom-spinazietaart-_zps6ebb7363.png

Ingrediënten voor de cake:

  • 500 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 2 kleine pakjes diepvries spinazie (1 spinazie a la crème en 1 normale diepvries spinazie)
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 3 eieren

Ingrediënten voor de slagroom:

  • 2 pakjes slagroom
  • 2 zakjes klop-fix
  • 1 zakje vanillesuiker

Hoe ga je te werk?

Doe de diepvries spinazie in een pan en verwarm het op laag vuur tot het goed ontdooit is. Maal de spinazie helemaal fijn in een hakmolen of blender. Doe vervolgens de eieren, vanillesuiker en suiker in een beslagkom en mix deze enkele minuten. Voeg de bloem, bakpoeder, zonnebloemolie en spinaziepuree toe en meng alles goed door elkaar. Giet het spinaziemengsel in een ingevette bakvorm.

 photo recept-turkse-spinaziecake-met-slagroom-spinazietaart-7_zpsbf8e7dfe.png

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de cake circa 40 á 60 minuten (hangt van je oven af) tot die gaar en goudbruin is. Laat de cake goed afkoelen. In de tussentijd kun je de slagroom opkloppen. Doe de slagroom, klop-fix en vanillesuiker in een kom en klop dit met een mixer tot de slagroom helemaal stijf is.

 photo recept-turkse-spinaziecake-met-slagroom-spinazietaart-6_zpsf1ae3e1f.png

Zodra de cake is afgekoeld kun je hem doormidden snijden. Als de bovenkant een beetje bol is kun je die ook eraf snijden, dat stukje even raspen en wegleggen voor later (zie rechter afbeelding op de derde foto van dit artikel). Smeer als vulling de slagroom over een cakeschijf.

 photo recept-turkse-spinaziecake-met-slagroom-spinazietaart-5_zps222131f3.png

Leg dan de tweede cakeschijf erop en strijk de opgeklopte slagroom over de hele cake. Maak deze glad met een spatel. Strooi er de geraspte cake overheen en je Turkse spinazietaart is klaar.

 photo recept-turkse-spinaziecake-met-slagroom-spinazietaart-1_zps0a969dd7.png

Wat vind jij van deze groene cake?

33 gedachten over “Recept: Turkse spinazie cake met slagroom”

  1. Wat een supertof idee! Echt leuk, die groene kleur, en ik denk dat je heel wat verbaasde gezichten krijgt als je zegt dat dat door de spinazie komt 🙂 Ik houd altijd wel van een beetje experimenteren met koken en bakken, en dit lijkt me dan ook wel een leuk recept om nog eens uit te proberen!

  2. Het lijkt me heel apart en het is dat je zegt dat het spinazie is, afgaande op de foto had ik iets van pistache oid verwacht. Ik ben wel benieuwd geworden naar de smaak!

  3. Dit is een super lekkere taart. Ik noem het spinazietaart. Ik maak het met cakemeel. En ik strooi gehakte walnoten op de errste laag cake en erbovenop. En ik gebruik 4 pakjes slagroom. Het is echt smullen. Ik ga het gelijk maken vandaag haha.

  4. Oe dat ziet er lekker uit zeg! Tegenwoordig eet ik ook steeds meer spinazie haha :). Dit wil ook nog eens uitproberen!

    Ik heb je trouwens ook genomineerd voor de Sunshine Blogger Award, zie mijn blog voor meer informatie :).

  5. Heb het net gemaakt maar helaas mislukt :(.
    Weet gelukkig wel waar t aan ligt namelijk 500 gram bloem op 3 eieren dan rijst de cake niet!!!! Dus pas t recept aan en doe 300 gram meel dan lukt die goed! Succes

    1. Indd, 500 gram bloem klopt niet want ik heb het net verpest. En daarna heb ik 300 gram gedaan en als het goed is lukt het wel Insha Allah.
      De deeg was harde van structuur en leek op kokoskoekjes deeg.
      Verwarrend dat er staat 500 gram op 3 eieren.

  6. Hoi, ziet er lekker en wil het uitproberen maar vroeg mij af hoeveel gram is 1 pakje spinazie? Want je hebt verschillende hoeveelheden.

    Alvast bedankt !

  7. Wil het graag een keer proberen, maar ik heb een vraagje betreft de spinazie. Moet ik die eerst uilaten lekken dan pas fijn malen? Of met de vocht malen??
    Ziet er heerlijk uit die cake ❤

  8. Ik ben m nu aan t bakken. Ik heb op 500 gr bloem 5 eieren en 350 gr verse gepureerde bladspinazie gebruikt. Ik bak die overigens in een pan met anti-aanbaklaag tot ie slap is (niet té lang), i.p.v. koken. Dan verdampt gelijk je teveel aan vocht. Heb een bakvorm van ® 30 cm gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *