Spinazie cake met slagroom…als je het zo leest klinkt het niet bepaald lekker. Het grappige is dat deze cake totaal niet naar spinazie smaakt! Spinazie cake, oftewel Ispanakli kek, wordt vaak gegeten in combinatie met Turkse thee en wordt in Turkije gezien als een soort van ”healthy” cake. Nou heb ik het zelf nooit eerder geproefd en gemaakt, maar gastblogger Fatima wel en die deelt vandaag haar recept en foto’s met jullie!
Ingrediënten voor de cake:
- 500 gram bloem
- 200 gram suiker
- 2 kleine pakjes diepvries spinazie (1 spinazie a la crème en 1 normale diepvries spinazie)
- 250 ml zonnebloemolie
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 zakje bakpoeder
- 3 eieren
Ingrediënten voor de slagroom:
- 2 pakjes slagroom
- 2 zakjes klop-fix
- 1 zakje vanillesuiker
Hoe ga je te werk?
Doe de diepvries spinazie in een pan en verwarm het op laag vuur tot het goed ontdooit is. Maal de spinazie helemaal fijn in een hakmolen of blender. Doe vervolgens de eieren, vanillesuiker en suiker in een beslagkom en mix deze enkele minuten. Voeg de bloem, bakpoeder, zonnebloemolie en spinaziepuree toe en meng alles goed door elkaar. Giet het spinaziemengsel in een ingevette bakvorm.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de cake circa 40 á 60 minuten (hangt van je oven af) tot die gaar en goudbruin is. Laat de cake goed afkoelen. In de tussentijd kun je de slagroom opkloppen. Doe de slagroom, klop-fix en vanillesuiker in een kom en klop dit met een mixer tot de slagroom helemaal stijf is.
Zodra de cake is afgekoeld kun je hem doormidden snijden. Als de bovenkant een beetje bol is kun je die ook eraf snijden, dat stukje even raspen en wegleggen voor later (zie rechter afbeelding op de derde foto van dit artikel). Smeer als vulling de slagroom over een cakeschijf.
Leg dan de tweede cakeschijf erop en strijk de opgeklopte slagroom over de hele cake. Maak deze glad met een spatel. Strooi er de geraspte cake overheen en je Turkse spinazietaart is klaar.
Wat vind jij van deze groene cake?