BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Recept voor Hollandse poffertjes

 photo recept-oud-hollandse-lekkere-poffertjes_zpsf42d55a9.png

Niet alleen kinderen, maar ook veel volwassenen zijn dol op poffertjes. Het zijn een soort mini-pannenkoekjes, maar dan net wat dikker en zoeter. Je kunt ze op een oud Hollandse manier bakken met boekweitmeel, maar deze keer heb ik ze gemaakt met alleen tarwebloem. Ook lekker!

 photo recept-oud-hollandse-beste-poffertjes-met-gist-_zps72a71fad.png

Van Fonq.nl kreeg ik een poffertjespan om te mogen reviewen voor mijn blog. Nou heb ik nooit eerder poffertjes gemaakt, dus het leek me wel leuk om ze eens helemaal zelf te maken. Ik koos voor het recept van Yummy in my Tummy, een leuke food-website met heerlijke recepten.

Ik ontving de Inno Cuisinno poffertjesplaat die gemaakt is van ijzersterk gietijzer. Door de geëmailleerde laag worden de poffertjes mooi egaal bruin gebakken. Gietijzeren poffertjespannen zijn gemaakt om door te geven aan de volgende generatie. Ik hoop dan ook dat deze pan nog vele jaren voor heerlijke poffertjes zal zorgen!

 photo recept-oud-hollandse-beste-poffertjes-beslag_zps13abf2c0.png

Om het beslag netjes in de poffertjespan te gieten gebruik ik een beslagdoseerder/beslag dispenser. Destijds gekocht bij de Aldi, maar je kunt hem ook online bestellen via Amazon. Erg handig ding! Mocht je dit niet hebben kan je natuurlijk ook gewoon prima een lepel, spuitfles of plastic spuitzak gebruiken.

 photo recept-oudhollandse-poffertjesbeslag-poffertjesmix-bakpoeder_zpse70b5d63.png

Ingrediënten voor poffertjesbeslag:

  • 150 gram bloem
  • 1 zakje (7 gram) gedroogde gist
  • 250 ml melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout

Om te serveren:

  • poedersuiker
  • roomboter (optioneel)

Extra:

  • poffertjespan
  • boter of olie om mee in te vetten
  • lepel, spuitfles of (wegwerp) spuitzak

Hoe ga je te werk?

Meng de bloem, de gist, de vanillesuiker en een snufje zout in een grote kom. Schenk de helft van de melk erbij en klop goed totdat je geen klontjes meer ziet. Giet de rest er langzaam bij en klop tot een klontvrij beslag. Bedek de kom met plastic folie en zet op een warme (maar niet hete), tochtvrije plaats. Laat 1 uur rijzen of totdat het beslag verdubbeld is.

 photo recept-oud-hollandse-beste-poffertjes-bakken_zps7799deef.png

Zet de poffertjespan op middelhoog vuur en besmeer de pan met een kwastje met zonnebloemolie of boter. Laat de pan héél goed heet worden. Schep in elk rondje een theelepel van het gerezen beslag. Laat 3 minuten staan (of totdat de onderkant goudbruin is) en draai ze dan om. Ik gebruik hiervoor gewoon een satéprikker, maar een vork werkt ook. Laat nog 1 – 2 minuten bakken of totdat de binnenkant gaar is (test er eentje als je twijfelt). Schuif ze op een bord en bak de rest van de poffertjes op dezelfde manier. Vet de poffertjespan wel weer in met een heel klein beetje olie voor de volgende ronde.

 photo recept-oud-hollandse-beste-poffertjes-met-droge-gist_zpsaf5778da.png

 photo recept-oud-hollandse-beste-poffertjes-poedersuiker_zps9f8edc20.png

Serveer de poffertjes warm met lekker veel poedersuiker en eventueel een beetje roomboter en/of stroop.

 photo recept-oud-hollandse-beste-poffertjes-gietijzeren-poffertjespan_zps2da14a21.png

Deze gietijzeren poffertjesplaat van Inno Cuisinno is me goed bevallen! Hij warmt snel en gelijkmatig op en biedt ruimte voor 19 poffertjes. Deze poffertjespan is vrij zwaar waardoor hij dus niet makkelijk schuift of glijdt op het fornuis. Zo kun je dus prettig werken. Zelf poffertjes maken is wel even wat werk, want je moet ze allemaal één voor één omdraaien, maar dan heb je wel een heerlijk ontbijt of lunch!

De Inno Cuisinno Gietijzeren poffertjesplaat is voor € 17,95 o.a. verkrijgbaar bij webwarenhuis Fonq.nl.

Comments:

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts