Als ik aan de lente denk, dan denk ik aan frisse kleurtjes, lekker luchtig en lichte gerechten. Deze yoghurttaart met kiwi-lemoncurd die door gastblogger Ikrame is gemaakt is daar een perfect voorbeeld van! Je kan deze taart ook ‘de broer van de cheesecake’ noemen, alleen bevat deze variant helemaal geen cheese. De smaken komen wel erg overeen, alleen is de yoghurttaart een stuk lichter en lang niet zo machtig als een cheesecake! De kiwi-lemoncurd maakt de yoghurttaart helemaal af door de zeer frisse en zachte smaak. Echt een perfecte combinatie!
Benodigdheden:
Voor de bodem:
- 200 gram gemalen maria biscuit
- 1 grote glas gemalen walnoten
- 50 gram boter
- 1 ei (optioneel)
Voor de yoghurtlaag:
- 600 gram Griekse of Turkse yoghurt
- 250 gram Nido melkpoeder
- 6 á 7 el suiker
- 1 ei
Voor de kiwi-lemoncurd:
- 1 ei
- 5 eigeel
- 4 rijpe kiwi’s
- 2 citroenen; sap en rasp
- 150 á 170 gram suiker
- 50 gram boter
- 2 el citroengelei
- groene kleurstof (optioneel)
Bereidingswijze:
Voor de bodem: Begin allereerst aan de taartbodem, waarvoor je eerst de oven aanzet op 180 graden Celsius. Mix de gemalen biscuitjes, walnoten, boter en ei samen en verdeel het over de bodem van een beklede springvorm. Druk het mengsel stevig aan. Bak het vervolgens in de voorverwarmde oven voor ongeveer 8 minuten. Laat het goed afkoelen.
Voor de yoghurtlaag: Mix de yoghurt, melkpoeder, suiker en ei heel goed met een garde en schenk dit over de biscuitbodem. Bak het dan in de oven voor circa 10 minuten. Je zult zien dat het heel gauw stevig word, maar laat het niet verkleuren. Zodra het niet meer vloeibaar is kun je de bakvorm gelijk uit de oven halen. Laat de yoghurttaart eerst op kamertemperatuur afkoelen en zet het daarna in de koelkast.
Voor de kiwi-lemoncurd: Schil de kiwi’s, snijd ze in stukken en mix ze met een staafmixer/blender. Zorg ervoor dat je ze niet te lang mixt, zodat de zaadjes niet kapot gaan en de kleur van je kiwisausje niet zal verkleuren. Dat oogt niet zo lekker fris! Mocht dit wel gebeuren; haal het kiwisausje door een zeef om de kapotte zaadjes en harde stukken te verwijderen. Je kunt ook een klein beetje groene kleurstof toevoegen voor een mooie groene kleur, maar dat hoeft niet per se. Doe de suiker, kiwi, citroensap in een pannetje en meng het goed met elkaar. Klop de eigelen en ei los en voeg deze toe. Kook dit geheel au-bain-marie tot je een dikke massa krijgt en blijf constant roeren. Dit kan zeker 5 tot 10 minuten duren, afhangend van de hitte en de afstand tussen je pannetje en het water. Voeg dan beetje voor beetje de boter toe en meng het door de curd. Laat het goed afkoelen.
Wanneer de yoghurttaart en kiwi-lemoncurd koud genoeg zijn ben je eigenlijk al bijna klaar! Verdeel alleen nog de curd en een laagje citroengelei over de yoghurttaart en laat het een hele nacht opstijven in de koelkast. Werk de taart af met toefjes slagroom, wat citroenrasp en gekarameliseerde walnoten. Voel je vooral vrij om te variëren qua topping! Dat kan gerust met bijvoorbeeld stukjes fruit of een laagje jelly. Deze frisse taart ziet er apart en heel vrolijk uit en kun je serveren op een zonnige lentedag, om te serveren aan gasten of om zelf op te eten ;-).
Enjoy!
Sofie
Bijzondere taart, maar hij lijkt me best lekker 🙂
Kimberly
Dit ziet er echt heel mooi en lekker uit! Hmmm <3 Ben benieuwd hoe het smaakt!
femketje
ziet er alleen al amazing uit 😀 wauw!
Alette
Hmmm, dit ziet er echt geweldig uit! Ik word heel nieuwsgierig hoe deze taart smaakt. Ik kan het me niet zo goed voorstellen namelijk
Mirjam - Jewelyz
Oh wauw, het water loopt me in de mond! Dit ziet er echt heerlijk uit!
Ayla
dat ziet er heerlijk uit! x
LounaBeauty/ Milou
Oelalalaa,,, dat heeft ze goed bedacht! Leuk dat je deze even deelt. 😉
Deborah
Dat ziet er…speciaal uit 😀
Nicool
Dat ziet er echt zo lekker & fris uit! Die kiwi-lemon curd, awesome!
kirsten
Dit lijkt me echt heel erg lekker!
I scream beauty
Ziet er heel lekker uit!
Evey
Oh jakkes dat ziet er lekker uit haha. XX
Stephanie
Deze ziet er echt heerlijk uit!
Eline
Wow, ziet er superlekker uit!
Hafsah
hmm, heerlijk! xx
ps’ zou je mijn vorige reactie willen verwijderen? ik had een verkeerde site ingevuld, sorry! xx
Bo
Done! 🙂
Budgetproof.nl
Ik houd helemaal niet van kiwi maar hij ziet er prachtig uit!
Robine
Ooh.. wat een mooie taart! En zo te lezen best gezond.. misschien maar eens proberen dan 🙂
PS: dank voor je lieve complimentje!
Ikrame
Heel erg bedankt voor de complimentjes dames!
Mademoiselle Sophistiqué
dit ziet er heerlijk uit! en wat een prachtige foto’s
Joyce
Wat ziet die er prachtig uit zeg, mooie foto’s! Lijkt me een hele lekkere taart 🙂
Deb
Het ziet er geweldig uit! Deze taart lijkt me heerlijk!!
Bertine
wat origineel! heb ik nog nooit gezien! lijkt me echt lekker:)
Suzanne
Wauw het ziet er prachtig uit!
Keytothefuture
Hartstikke leuk! Ziet er echt heerlijk uit. Heb er overigens nog nooit eerder van gehoord.
Nilou
Wauzers! Deze yoghurttaart moet ik zeker uitproberen! Very Nice en het ziet er ook nog eens leuk uit, ik hou van dit soort kleurtjes.
Lies
Ziet er echt zo lekker uit! Helaas ben ik allergisch voor kiwi anders had hem zeker eens gemaakt en geprobeerd.
Joyce
het ziet er smashing uit, lijkt me lekker!
Wendy
Yummy, deze kiwiyoghurttaart ziet er heerlijk uit. Lekker fris en zomers. Maar smaakt ie ook? 🙂
My Linh
WWWAAAUW dat ziet er héérlijk uit <3 _ <3 En wat een prachtige foto's! Ik kwijl nog net niet over m'n toetsenbord heen hihi..
Karlijn
Dit ziet er geweldig uit, heel kleurrijk! 🙂
sannie
Ik wil deze taart maken voor vaderdag,
maar welk formaat vorm moet ik gebruiken voor dit recept?
en op hoeveel graden (heteluchtoven) moet de youghurtmengels 10 minuutjes bakken?
Bo
Ik heb het gastblogger Ikrame voor je gevraagd en ze zei het volgende: ” Ik gebruik een springvorm van 23 cm, hoe groter de springvorm hoe lager de cake natuurlijk. 160 graden is meer dan genoeg , zodra de cake niet meer wiebelt zeg maar gelijk eruit halen. Dit kan nog altijd verschillen per oven natuurlijk, iemand had hem bijna 30 min erin gelaten terwijl ik het binnen 15 min weer eruit had gehaald. ”
sannie
Oke dankjewel voor je antwoord,
ik ben nu bijna klaar met de taart,
de curd staat af te koelen.
Het eindresultaat zal ik jullie laten zien/weten
Bo
Ik ben benieuwd of het is gelukt/heeft gesmaakt!
sannie
De taart was heerlijk! en goed gelukt.
Ik heb voor de kiwi mengsel
3 blaadjes gelatine gebruikt omdat ze wat dun bleef.
Een heerlijke frisse taart en zeker voor herhaling vatbaar!
De melkpoeder is bij de jumbo supermarkt te koop
( voor diegene die zich afvragen waar je dat kunt kopen)
Foto staat op mijn blog helaas kan ik die hier niet plaatsen
Bo
Ik heb even op je blog gekeken en het ziet er heerlijk uit! Goed om te lezen dat de taart in de smaak is gevallen 🙂
Ikrame
@ sannie ik heb net eff gesiekt op je blog en moet zeggen dat je taart er erg goed uitziet!
Ben blij om te horen dat het in de smaak is gevallen.
Liefst,
Ikrame
*gesiekt moet gespiekt zijn hahah
amitaf81
Ik heb ze gemaakt, echt herhalen vatbaar en zeer frisse taart.. alleen ben geen kleurstof bij.’zie geen groen curd..
Bo
Dat kan ook met zonder kleurstof. Fijn om te lezen dat het voor herhaling vatbaar is!
Tim
In het recept staat “250 ml gram Nido melkpoeder”. Moet ml gram gewoon gram zijn?
Bo
Scherp van je! Dat klopt, ik heb het meteen aangepast 😉
Tara
Ziet er lekker uit, ik heb het vandaag gemaakt en het smaakt verukkelijk. Ik heb zonder groene kleurstof en citroengelei gedaan. Maar het is echt een aanrader. Heel mijn familie heeft er van genoten.