Recept: zachte aardappelbroodjes


Eid Mubarak! Oftewel, fijn Suikerfeest! De Ramadan is tot een einde gekomen en dat betekent dat vandaag moslims over de hele wereld Eid-ul-Fitr vieren. Voor onze Suikerfeest ontbijt tafel heb ik o.a. deze zoete en zachte aardappelbroodjes gemaakt. De combinatie klinkt misschien een beetje raar, maar je proeft de smaak van de aardappelen niet echt duidelijk terug in de broodjes. Ze worden in dit recept slechts gebruikt om de broodjes heel zacht te maken. Uit onderstaand recept krijg je circa 15 aardappelbroodjes.


Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 4 middelgrote aardappelen
  • 100 gram suiker
  • 130 ml zonnebloemolie
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 3 eieren
  • snufje zout

Om te bestrijken:

  • een beetje melk of 2 eidooiers
  • een paar eetlepels abrikozenjam
  • kokosrasp (optioneel)

 photo zachte-aardappelbroodjes-recept-marokkaanse-kokosrasp-_zpseaa208a0.png
 Hoe ga je te werk?

Schil de aardappelen, snijd ze in vieren en kook ze in een pan met water en zout tot ze zacht en gaar zijn. Zodra ze gekookt zijn haal je de gesneden aardappelen met behulp van een lepel door een zeef. Doe dit in een grote kom, samen met de geklutste eieren, olie, suiker en droge gist. De droge gist eerst even in een kommetje mengen met een beetje water. Roer dit allemaal goed door elkaar met behulp van je handen.

Voeg dan beetje bij beetje de bloem (gemengd met de bakpoeder en zout) toe tot je een soepel deeg hebt. Kneed het even goed door. Het deeg blijft een klein beetje plakkerig door de aardappelpuree, maar dat maakt niet uit. Zo worden ze lekker zacht! Bekleed een bakplaat met bakpapier en smeer je handen in met wat zonnebloemolie zodat het deeg niet aan je handen blijft plakken.

 photo zachte-aardappelbroodjes-recept-marokko-kokosrasp-_zps3bc2d7f0.png

Maak van het deeg kleine bolletjes (ter grote van een mandarijn) en leg ze op de bakplaat. Maak ze niet te groot en zorg voor voldoende ruimte tussen de bolletjes, want deze broodjes zetten heel wat uit. Laat deze broodjes vervolgens onder een plastic zak en/of doek goed rijzen tot het volume is verdubbeld. Denk aan ongeveer 40 minuten.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk ondertussen de aardappelbroodjes met een beetje melk of een geklutste eidooier. Plaats de bakplaat in de oven en laat de broodjes bakken tot ze gaar en goudbruin van kleur zijn. Bij mij duurt het ongeveer 30 á 40 minuten tot ze gaar zijn, maar dit verschilt per oven.

Verwarm in de tussentijd de abrikozenjam heel kort in een pannetje. Zodra je de aardappelbroodjes uit de oven haalt dien je ze gelijk te bestrijken met de abrikozenjam. Bestrooi de broodjes eventueel met wat kokosrasp indien je dat lekker vindt.

 photo zachte-broodjes-van-aardappelpuree_zpsa03acd56.png

Deze broodjes eten wij thuis zonder beleg, maar je kunt ze ook opensnijden en besmeren met honing, boter of jam. Eet smakelijk!

16 gedachten over “Recept: zachte aardappelbroodjes”

  1. Ghair Mubarak!
    Leuk dat je hier een recept plaats van een lekkernij voor het suikerfeest.
    Gezellig om dit met familie en vrienden te vieren.
    Alleen jammer van al die regen.

    Mooie dag Xoxo

  2. Hmm dit ziet er heerlijk uit. De combinatie met aardappel lijk me idd best apart en maakt me nieuwsgierig hoe ze zouden proeven. Dit recept ga ik zeker even in gedachten houden! Fijn suikerfeest gewenst!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *