BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Recept: zelf griesmeel stokbrood maken

Bij veel supermarkten en bakkerijen kun je stokbrood kopen. Heerlijk! Maar deze kun je natuurlijk ook op verschillende manieren zelf maken en dat laat gastblogger Faws jullie met dit recept voor griesmeel stokbrood zien.

 Ingrediënten:

  • 300 gram meel
  • 200 gram griesmeel (geen grove)
  • 10 gram zout
  • 8 gram gist
  • circa 320 ml lauw water
  • extra griesmeel voor het bestrooien

Hoe ga je te werk?

Doe alles bij elkaar in een kom en kneed het goed door. Laat het deeg 45 minuten rijzen en maak er daarna 4 bollen van zo’n 200 gram.

 photo recept-zelf-griesmeel-stokbrood-maken-deeg_zps6a5ea4d5.png

Laat deze bollen 10 minuten rijzen. Pak vervolgens een bol en kneed die op een bebloemde werkplek uit tot een rechthoek (zie afbeelding hieronder).

 photo recept-zelf-griesmeel-stokbrood-maken-2_zps46a80f34.png
Klap dan de bovenste helft naar beneden, druk het goed aan, en klap dan de onderste helft naar boven. De deegranden overlappen elkaar nu iets, druk ze goed met elkaar aan.

 photo recept-zelf-griesmeel-stokbrood-maken-k_zps5add4ed0.png

Draai het deeg om rol het door een beetje griesmeel.

 photo recept-zelf-griesmeel-stokbrood-maken-6_zps1a1f64c6.png

Laat de stokbroden weer 10 minuten rusten en herhaal weer het hele proces van vouwen. Rol het deeg uit tot de door jouw gewenste lengte van de stokbrood. Leg ze dan op een met bakpapier beklede bakplaat. Heb je een ovensteen/broodsteen? Verwarm dan nu de oven voor op 230 graden en leg daar een braadslee in zodat hij warm wordt.

 photo recept-zelf-griesmeel-stokbrood-maken-4_zpsf1a9bede.png

Laat de broden 45 minuten rijzen. Snijd het deeg met een mes een aantal keren in. Heb je geen ovensteen? Leg dan de broden na het vormen meteen op een bakplaat met bakpapier en bak ze hier ook op af. Ook hier dien je een braadslee te vullen met gekookt water zodat er een stoomeffect ontstaan waardoor je een mooie korst krijgt.

Bak het brood af in ongeveer 20 minuten. Na 15 minuten verwijder je de braadslede en de resterende minuten dien je het brood verder te bakken zonder een braadslee. Laat ze dan op een rooster afkoelen.

 photo recept-zelf-griesmeel-stokbrood-maken-1_zpsc334db18.png

 photo recept-zelf-griesmeel-stokbrood-maken_zps4ef379ab.png

Heb jij weleens zelf (stok)brood gemaakt?

Comments:

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts