BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Gezond en Welzijn   >  Rugpijn na het slapen? Zo kom je ervan af!

Na een, voor jouw gevoel, goede en lange nachtrust sta je op met rugpijn. Het is een probleem dat helaas vaak voorkomt en een vervelend begin van je dag kan zijn…

Opstaan met rugpijn kan wijzen op een slechte nachtrust of onvoldoende ondersteuning van het lichaam tijdens de slaap. Wij leggen je graag uit wat de redenen van jouw rugklachten na het slapen kunnen zijn en wat je eraan kan doen.

Een goede slaaphouding

Het is belangrijk een goede slaaphouding te hebben tijdens het slapen. Zo is het slapen op de buik geen goede manier, omdat je o.a. eerder kans op rugpijn na het slapen hebt. Dit komt omdat je tijdens het slapen op je buik een onnatuurlijke houding aanneemt en daardoor niet in staat bent een ontspannen houding aan te nemen.

Je nek ligt in een bepaalde positie waardoor de nek te weinig ondersteuning krijgt en dat creëert spanning op zowel je nek als je rug. Hierdoor worden jouw nek- en rugspieren belast en kunnen zij niet ontspannen waardoor je na het slapen pijn in je onderrug kunt ervaren. Neem dus altijd een rug- of zijhouding aan tijdens het slapen.

Zorg voor een goed hoofdkussen

Sommige hoofdkussens zorgen niet voor voldoende ondersteuning van de nek. Als jouw kussen jouw nek niet voldoende ondersteunt, kan je wervelkolom uit de natuurlijke houding worden getrokken terwijl je slaapt.

Ook hierdoor ontstaat er spanning op je nek- en schouderspieren en wordt jouw rug gedwongen een onnatuurlijke houding aan te nemen. Kies daarom voor een kussen dat je hoofd en nek volledig ondersteunt, waardoor alle spieren volledig kunnen ontspannen en herstellen tijdens de slaap en waardoor je de kans op rugklachten verkleint.

Kies de beste matras voor jouw lichaam

Gemiddeld brengen we een derde van ons leven door in bed. Het is daarom belangrijk dat jouw matras de juiste ondersteuning biedt aan je lichaam. Zorg ervoor dat je op de juiste matras slaapt.

Dat wil zeggen dat een matras niet te hard mag zijn, maar ook niet te zacht. Een te hard matras kan zich moeilijk aanpassen aan de vorm van jouw lichaam. Een zacht matras biedt te weinig ondersteuning aan je rug waardoor je last van rugpijn kunt krijgen.

Heb je de juiste slaaphouding, het juiste hoofdkussen en de juiste matras en nog steeds last van je rug na het slapen? Denk er dan eens over na om contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

In samenwerking met Rugpijnweg

Bron afbeelding: Vera Petrunina / Shutterstock

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts