BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Fashion   >  Accessoires   >  Schoenen wassen in de wasmachine

Schoenen kunnen behoorlijk vies worden. Dit is niet in het minst het geval wanneer de weersomstandigheden buiten niet helemaal mee blijken te zitten. Om er voor te zorgen dat je schoenen in één klap terug netjes worden kan je er voor kiezen om deze in de wasmachine te stoppen. Hier is door de jaren heen reeds heel wat over gezegd en geschreven.

Is het nu namelijk wel of niet een goed idee om je schoenen in de wasmachine te stoppen? En als je het dan toch doet, met welke zaken moet je dan zeker rekening houden? Wij zochten het alvast voor je uit en hebben onze bevindingen hieronder even voor je op een rijtje gezet.

Welke schoenen kunnen zonder probleem in de wasmachine?
In eerste instantie is het belangrijk om er rekening mee te houden dat niet zomaar alle type schoenen zonder probleem in de wasmachine kunnen worden gestopt. Neem nu bijvoorbeeld sneakers. Exemplaren die zijn gemaakt van stof of een synthetisch materiaal kunnen moeiteloos in de wasmachine. Dat geldt niet voor leren schoenen.

Schoenen gemaakt van leer vereisen een andere behandeling. Wanneer er bij het reinigen gebruik wordt gemaakt van teveel water kan dat er namelijk voor zorgen dat de schoenen poreus gaan worden en uiteindelijk op verschillende plaatsen zelfs gaan breken. Schoenen van leer dien je hoogstens voorzichtig met een lichte vochtige doek en lauwwarm water schoon te wrijven. Stop dergelijke schoenen dus niet zomaar in de wasmachine.

Verwijder de losse delen van je schoenen
Voordat je schoenen in de wasmachine stopt doe je er altijd goed aan om eerst de losse delen even te verwijderen. Het gaat daarbij niet alleen om de schoenveters, maar ook om bijvoorbeeld eventuele inlegzolen. Deze losse delen kunnen vervolgens worden gewassen door ze samen met je schoenen in een oude kussensloop of een waszak te stoppen. Dit is belangrijker dan je zou denken. Op deze manier kan je er namelijk op efficiënte wijze voor zorgen dat de metalen veterringetjes loskomen en vervolgens schade toebrengen aan je wasmachine.

Welk wasmiddel moet je gebruiken?
Voor het wassen van schoenen kan je in principe gebruikmaken van een gewoon wasmiddel. Is er echter sprake van kwetsbare materialen? Dan dien je daarvoor een mild wasmiddel te gebruiken. Het is erg belangrijk om er rekening mee te houden dat je geen gebruik kan maken van wasverzachter. Doe je dat wel? Dan bestaat het risico dat dit het materiaal kan aantasten. Bovendien loop je op deze manier eveneens het risico dat de lijm van de zool gaat oplossen.

Tot slot dien je er rekening mee te houden dat je schoenen uit menig aantal verschillende materialen bestaan. Dit zorgt er voor dat je ze in de praktijk niet mag wassen op een temperatuur van meer dan 30 graden. Bij het gebruik van hogere temperaturen bestaat immers het risico dat de stoffen gaan krimpen. Hierdoor kunnen je schoenen gaan vervormen. Zeg nu zelf, het zou toch zonde zijn mocht je hierdoor jouw prachtige Converse schoenen moeten weggooien… Hou er finaal ook rekening mee dat ook het centrifugeren van je schoenen in geen geval een goed idee is.

Bron afbeelding: New Africa / Shutterstock

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts