BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Gadgets   >  Smart home voor beginners: wat is het?

Een slim huis, je hebt er ongetwijfeld ooit van gehoord, misschien heb je wel het nieuws over de Google Home gelezen, maar het klinkt misschien nog een beetje abstract. Jij kan vandaag nog van jouw huis een slim huis maken!

Met voordelen als geld besparen, veiligheid, comfort en gemak kan je eigenlijk niet snel genoeg beginnen. Maar wat zijn nu eigenlijk de mogelijkheden van een slim huis? We leggen het je uit aan de hand van een avondje uit.

Een avondje uit geweest

Stel je voor: je gaat een avondje uit eten, maar als je terug naar huis gaat is het inmiddels donker. Niemand vindt het fijn om in een donker huis thuis te komen. Slimme buitenverlichting detecteert beweging en daarom wordt het pad naar je voordeur alvast verlicht.

Nu komt de volgende uitdaging: je huissleutel is inmiddels helemaal onderin je tas belandt en lijkt bijna van de aardbodem verdwenen. Door een slim deurslot te installeren op je voordeur is je deur gemakkelijk te openen met behulp van je smartphone.

Deze ziet dat je telefoon bij de deur is en opent het slot van de deur voor je. Die sleutel vind je later wel weer.

Je bent binnen

Als je binnen bent hang je je jas op en ga je in het donker op zoek naar de lichtknop. Je struikelt bijna over je kat heen voordat je eindelijk de schakelaar weet te bereiken. Nergens voor nodig.

Met een bewegingssensor in je hal heeft deze al lang gedetecteerd dat je thuis bent en zet je Hue lampen voor je aan, zodat je woonkamer verlicht en meteen gezellig is. Dan ook nog een leuke verrassing: je robotstofzuiger is druk in de weer geweest en heeft de hele kamer voor je gestofzuigd. Een heerlijk schoon huis dus!

Even uitpuffen

Een avondje uit, supergezellig, maar ook een beetje vermoeiend. Even op de bank ploffen en een half uurtje ‘gewoon’ zitten is daarmee geen overbodige luxe.

Met een slimme thermostaat kan je vooraf vast aangeven dat je onderweg naar huis bent en de thermostaat zorgt ervoor dat het al een behaaglijke temperatuur in huis is. Doordat je verwarming verder wel de hele avond uit heeft gestaan hoef je niet onnodig te verwarmen, dat scheelt op de energierekening!

Na een avondje uit heb je waarschijnlijk geen zin meer om op te staan. Je neemt daarom je telefoon uit je broekzak en zet via een eenvoudige app jouw favoriete audiobestanden aan via je Sonos speakers. Nu kan je er lekker naar luisteren voor je gaat slapen.

Nu ook mogelijk: stembediening

Wat vind jij van smart home? Klinkt best handig nu je de mogelijkheden een beetje kent, toch? Binnenkort kan het echter nog gemakkelijker.

Met de komst van de Google Home en Amazon Alexa in Nederland, is het op korte termijn mogelijk om een kastje/speaker in huis te hebben waar je tegen kan praten en die alles in huis voor je regelt. Van audiobestanden afspelen tot je vertellen wie er voor de deur staat en van recepten oplezen tot de lampen aanzetten.

Wil je meer weten over smart home? Kijk dan eens bij een smart home specialist of Google eens op ‘smart home’ of ‘home automation’.

Bron afbeelding: Denys Prykhodov/Shutterstock.com

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts