Gastblogger en Instagrammer Elisabeth Akca deelt vandaag haar recept voor makkelijke Şöbiyet tatlisi gemaakt, een soort van Turkse baklava dat gevuld is met griesmeelroom. Het is ook bekend in de Midden-Oosten, zoals in Lebanon, als Shaabiyat. Heerlijk als dessert of bij de thee! Voor mijn recepten gebruik ik altijd een (limonade)glas van 200 ml.
Ingrediënten:
- 1 pak vellen voor baklava (filo/yufka deeg)
- 1 pakje roomboter, ongezouten
- 1 pakje slagroom (250 ml)
- 5/6 eetlepels griesmeel
- 2,5 glas suiker
- 3 glazen water
- Halve geperste citroen
Extra:
- Gehakte pistachenootjes ter decoratie
Bereidingswijze:
Verwarm allereerst de slagroom, breng het net niet aan de kook. Roer dan het griesmeel erdoorheen; je zult merken dat de room iets dikker zal worden. Zodra het is ingedikt, zet je het vuur uit en laat je het een beetje afkoelen. Haal de yufkavellen uit de verpakking en snijd het in vierkantjes. Lepel op elk vierkantje een beetje van de griesmeelroom. Vouw het vervolgens dicht, zodat je een soort driehoek krijgt. Leg dit in een ingevette ovenschaal. Werk zo alles af.
Smelt daarna een pak roomboter en giet dit over alle driehoekjes. Bak dit in een oven van 200 graden tot het bruin is geworden. Laat het daarna goed afkoelen. Maak vervolgens het siroop door de suiker met het water voor ongeveer 5 minuten te laten koken. Vergeet niet om het citroensap ook toe te voegen. Voeg daarna dit mengsel over de afgekoelde ovenschaal zodat alle driehoekjes het siroop zullen opnemen. Decoreer met gehakte pistachenoten. Daarna is je Şöbiyet tatlisi klaar!
Enjoy!