BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Leven en Liefde   >  Stelling: echte vriendschap bestaat niet

Echte vriendschap…bestaat dat nou wel? Tegenwoordig bestaan er verschillende type vrienden: school/studie vrienden, collega vrienden, familie vrienden, zogenaamde vrienden, Social Media vrienden, vakantie vrienden etc. Maar bestaan échte vrienden of vriendinnen die alleen maar het goede voor je wensen? In samenwerking met Alleenstaand.nl hebben wij een stelling bedacht.

Wat is nou echte vriendschap?

 • Een ware vriend is iemand die alles van je weet en toch van je houdt.
 • Een ware vriend is iemand die het beter met je meent dan jijzelf.
 • Een oprechte vriend kun je vertrouwen en is eerlijk tegen je.
 • Een ware vriendschap heeft lief om lief te hebben, en niet alleen voor wat er voor jezelf “in zit”.
 • Ware vrienden herkent men niet aan hun medelijden, maar aan hun oprechte vreugde om een anders geluk.
 • Echte vrienden moedigen elkaar aan, vergeven elkaar en geven elkaar kansen.
 • Echte vrienden maken je blij, hoe verdrietig je ook bent.
 • Echte vrienden begrijpen je ook zonder woorden.
 • Een oprechte vriend maakt tijd voor je vrij.
 • Een oprechte vriend laat je niet in de steek.

Ons definitie van een echt vriendschap is als je een persoon midden in de nacht belt en direct om hulp vraagt, hij of zij hemel en aarde gaat bewegen om naar je toe te komen. Uiteraard andersom ook, dus als die persoon op welk tijdstip dan ook bij je aanbelt mag hij van jou zonder iets uit te legen naar binnen. Deze vriendschap komt dus van twee kanten.

 photo stelling-echte-vriendschap-vrienden-bestaat-niet-hard-times-will-always-reveal-true-friends_zps9f9b347e.jpg

Een aantal mooie citaten over vriendschap:

 • Vriendschap is één ziel in twee lichamen.
 • Het is beter vrienden te maken door er een te zijn dan een gezamenlijke vijand te zoeken.
 • Vrienden zijn die zeldzame mensen die vragen hoe het met je gaat en dan wachten op je antwoord.
 • Een echte vriend ziet de pijn in je ogen terwijl al de rest die glimlach op je gezicht gelooft.
 • De meeste mensen wandelen in en uit je leven, maar alleen vrienden laten voetafdrukken na.
 • Niemand is zo rijk dat hij een vriend kan laten schieten.
 • Vriendschap is liefde zonder vleugels.
 • Jaloers zijn op een vriend bewijst dat je niet echt zijn vriend bent.
 • Men is niet de vriend van een vrouw wanneer men haar minnaar kan zijn.
 • Sommige vrienden zijn als de schaduw: je ziet ze alleen als de zon schijnt.

Maar nu de hamvraag; bestaat échte vriendschap?

Stelling: echte vriendschap bestaat niet. Eens of oneens?

Laat hieronder een reactie achter met een goed onderbouwd antwoord. Wij zijn dan ook benieuwd wat vriendschap voor JOU betekent! En ben jij weleens teleurgesteld door een vriend?

Comments:

 • 26 augustus 2014

  Wat een goede post! Het klinkt heel interessant! Vaak was ik ook teleurgesteld in echte vrienden maar toch had ik excuses aanvaardt en laat het me nooit weer gebeuren. Ik was erg boos en voelde dat ik de grond ingetrapt was. Maar ik vindt dat je iemand in zijn of haar waarde moet laten en het hangt er natuurlijk wel vanaf wat de situatie is. Ik laat dit nooit meer gebeuren.
  Ik denk dat velen die dit art. van je lezen er heel veel aan zullen hebben om zich veel zekerder te voelen…….

  Ik wens je een fijne dag Xoxo

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Ik denk zeker dat echte vriendschap bestaat, wel een erg leuk artikel!
  Liefs

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Moeilijk ! Ik denk dat ik oneens ben met de stelling. Ik ben vaak teleurgesteld door so called ‘echte’ vriendinnen. Maar ik heb er nu ook vriendinnen tussen zitten waarvan ik bij enkele een echte vriendschap heb.

  Beantwoorden...
 • Oum Ilyas

  26 augustus 2014

  Heel mooie citaten!

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Ik vind het twee kanten hebben, ik geloof absoluut in echte vriendschap. Ik heb zeker mensen gezien die een echte vriendschap hebben zoals je hierboven beschrijft, ik moet ook zeggen dat ik ‘echte’ vriendschap gekend heb, maar voor mezelf geloof ik niet in echte vriendschap, omdat ik te vaak teleurgesteld ben en dan nog niet eens om iets kleins, maar vaak best grote dingen als dat je gelooft dat iemand je beste vriendin is en dan probeert ze je voorschut te zetten bij andere leeftijdsgenoten of dat je voor je beste vriendin opkomt en dat ze vervolgens met die personen jou gaan pesten en ik heb vooral vaak meegemaakt dat ze altijd een wedstrijdje doen ‘wie de meeste jongens kan krijgen’ ‘wie het meeste heeft’ ‘wie het knapste is’.. i don’t care en ik vind dat geen echte vriendschap, want bij echte vriendschap doet dat er gewoon niet toe, dus ik zeg dat echte vriendschap zeker kan bestaan, maar in mijn geval ben ik er mee eens dat echte vriendschap niet bestaat.

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Tricky stelling. Ik geloof dat je doorheen je leven veel situatie-vriendschappen opbouwt die niet noodzakelijk zeer diep gaan of lang duren. Zelfde klas, zelfde straat, zelfde hobby of een andere gemeenschappelijke eigenschap. Je ziet niet iedereen terug van de lager school, vaak niet eens een kwart. En die echte vriendschap, die je beschrijft en vooral te vinden zijn in chick flicks lijkt me moeilijk te bouwen, maar het zou wel mooi zijn.

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Ik denk dat iedere vriendschap uniek is met de basis
  dingen zoals wat jij hier hebt benoemt. Ik denk zelf
  dat echte vriendschap wel bestaat c: bepaalde
  situaties samen beleven, ervaren, over onderwerpen
  waar we niet over eens zijn maar toch een weg kunnen
  vinden en vooral tijd geven in relaties vormt die
  vriendschap. Al zeg ik het zelf ha Xx

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Lastige stelling eigenlijk.. Van mijn vriend weet ik dat het mijn enigste echte vriend is eigenlijk, ik kan hem altijd bellen en voor hulp of als er iets is kan ik altijd bij hem terecht, wat er ook aan de hand is, maar dat is natuurlijk liefde. Qua vriendinnen ben ik al zo vaak teleurgesteld en van degene van wie ik dacht dat ze echte vrienden waren hebben me toen ik ziek werd allemaal laten zitten.. Ik geloof ook niet echt in echte vriendschap, maar wel in echte liefde. Vrienden laten je op een keer toch zitten als je ze écht nodig hebt (is mijn eigen ervaring, andere zullen er waarschijnlijk anders over denken), maar mijn vriend heeft me nog nooit laten zitten. Daarom geloof ik meer in echte liefde dan in echte vriendschap.

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Interessante stelling! Ik denk dat echte vriendschap wél bestaat, maar ik denk dat het heel zeldzaam is en daarom echt gekoesterd moet worden. Je ziet pas wie je echte vrienden zijn als je eigenlijk niets te bieden hebt voor hen, dat heb ik laatst maar weer goed gemerkt, heel naar, maar beter dat je daar eerder dan later achterkomt denk ik dan maar.

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Mooi geschreven 🙂 Ik heb eigenlijk maar 1 vriendin en dat is mijn zusje. We hebben aan 1 blik genoeg! We zijn echt 2 handen op 1 buik, al sinds het moment dat ze in de buik van onze moeder zat. En dat is nooit meer over gegaan, we zijn heel hecht en hebben heel veel plezier samen. Ik zou niet weten wat ik zonder haar zou moeten! Mijn lieve zusje is mijn beste vriendin <3

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Ik denk dat “echte” vriendschap wel een interessant en moeilijk concept is, net zoals met “ware” liefde of het hebben van een soulmate. Goed.. ik zou er eigenlijk wel over willen doorgaan, maar ik moet verder studeren voor mijn herkansingen *huilt*, maar wel erg interessant om te lezen 🙂

  Beantwoorden...
 • Sas

  26 augustus 2014

  Leuk artikel! Ik denk (en weet uit ervaring) dat echte vriendschap zeker wel bestaat! 🙂

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Goeie stelling. Ik denk dat echte vriendschap zeker mogelijk is, maar het is zeker niet vanzelfsprekend en best zeldzaam.

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Echte vriendschap bestaat zeker, maar je moet het vinden. Ik ben heel blij dat ik kan zeggen dat ik enkele goede vriendinnen heb die echt goud waard zijn. Ze staan altijd voor me klaar als ik ze nodig heb, we delen heel erg veel leuke momenten, maar we steunen elkaar ook altijd in de moeilijke momenten. Vriendschap groeit ook met ouder worden. Mijn eerste echte vriendin ken ik sinds ik 16 ben, en onze vriendschap is sindsdien steeds blijven groeien. Voor mijn 16de had ik nooit echte vrienden. Ondertussen ben ik (bijna) 26 en zijn m’n beste vriendin en ik nog altijd superclose. Ik herken alle bovenstaande eigenschappen van vriendschap bij elk van mijn close vriendinnen, dus ja, ik geloof 200% in echte vriendschap 🙂

  X Sara

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Mooi en interessant stuk!
  Ik denk dat echte vriendschap zeker wel bestaat. Ik heb een aantal vriendinnen die mij inderdaad ’s nachts kunnen bellen. Alleen of dat andersom ook zo is…?

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Echte vriendschap is zeldzaam! ♥

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Ik ben het er op zich wel mee eens, maar denk dat het heeeeeel weinig voorkomt. Ik heb vroeger twee keer meegemaakt dat ik echt ontzettend goede vriendinnen had en na een paar jaar verwaterde het dan of veranderde die persoon heel erg. Jammer, maar niet iets wat maar weinig voorkomt.

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Mooie stelling. Ik geloof wel dat echte vriendschap bestaat maar dat je geluk moet hebben om een echte vriend of vriendin voor het leven te hebben. Ik merk de laatste jaren dat mijn echte vriendinnen juist degenen zijn die ik soms tijden niet spreek en dan weer wel, maar de liefde is altijd aanwezig. Het groeit met de jaren, niet door elke dag met elkaar door te brengen maar doordat je van elkaar weet ‘op haar kan ik rekenen’.

  Beantwoorden...
 • hijabigirl

  26 augustus 2014

  Leuke artikel!
  Ik zelf heb 1 beste vriendin en met haar kan ik echt heel goed opschieten. Ik ken haar ook al sinds mijn 6de geboortejaar :).
  Ik heb ook een tante waar ik alles kwijt kan, ik vertrouw haar met heel mijn hart en we komen ook goed overeen.
  Dus eigenlijk heb ik 2 beste vriendinnen, bof ik even 🙂

  Beantwoorden...
 • 26 augustus 2014

  Echte vriendschap bestaat wel. Het is alleen onwijs moeilijk te vinden. Vooral als je ouder bent dan 16. Maar het bestaat.

  Beantwoorden...
 • 27 augustus 2014

  Goede post, dit is iets waar ik de laatste tijd onwijs veel over nadenk. Soms denk je iemand goed te kennen en ga je helemaal voor die persoon & als je het dan terug verwacht, blijkt de vriendschap opeens flink tegen te vallen.. ik vind zulke situaties enorm moeilijk en kan iemand niet snel loslaten.

  Wat ik belangrijk vind aan een écht goede vriend(in)? Dat die persoon er voor je is in zowel makkelijke als moeilijke tijden. Dat je met die persoon zowel leuke dingen doet als diepgaande gesprekken hebt, niet 1 van de 2. Niet roddelen. Vertrouwen. Etc.!

  Beantwoorden...
 • 27 augustus 2014

  Interessante stelling! Ik denk dat er weinig “echte” goede vriendschappen zijn. Echte vrienden zijn te tellen op één hand. Ik denk dat het ook een beetje te maken heeft met verwachtingen, verkeerde verwachtingen stellen je uiteindelijk teleur..

  Beantwoorden...
 • 27 augustus 2014

  Het licht eraan, ik heb toevallig een vriendin die me helpt door ik en dun we zitten niet eens meer bij elkaar op school maar we zijn er altijd voor elkaar.

  Beantwoorden...
 • 27 augustus 2014

  Echte vriendschap bestaat zeker wel maar het is soms gewoon moeilijk te vinden.

  Beantwoorden...
 • 27 augustus 2014

  Wat een geweldig artikel! Echte vriendschap bestaat zeker, maar er zijn ook heel veel neppe of tijdelijke. Je moet goed zoeken maar uiteindelijk zal je een echte, blijvende, vriendschap vinden!

  Beantwoorden...
 • 27 augustus 2014

  Leuk artikel! Ik weet niet goed of ik het eens of oneens ben. Je doet me er aan laten denken…

  Beantwoorden...
 • 27 augustus 2014

  Jawel, volgens mij bestaat het wel. Ik ben nu 27 en ken mijn beste vriendin als van mijn geboorte (ze is een week ouder dan mij) en we zijn al letterlijk levenslang beste vrienden. En ik weet ook dat we dat altijd zullen zijn.

  Beantwoorden...
 • 27 augustus 2014

  Wat een lastige stelling! Ik ben van mening dat echt goede vrienden bestaan, maar mensen kunnen je atijd bewust of onbewust teleurstellen.

  Beantwoorden...
 • 27 augustus 2014

  Mooi artikel. Toch denk ik dat echte vriendschap wel echt bestaat.

  Xoxo

  Beantwoorden...
 • DQ

  27 augustus 2014

  Mooie quote’s! Ik denk dat echte vriendschap bestaat, alleen dat het moeilijk is om te vinden. Het ligt echt aan de mensen (staan ze voor je klaar? hebben ze echt iets voor je over?) en de klik tussen jou en je vriend(in). X

  Beantwoorden...
 • Halima

  1 september 2014

  Echte vriendschap bestaat zeer zeker. Een perfecte vriendschap niet natuurlijk: een meningsverschil zo nu en dan hoort er gewoon bij. Nu ik door een moeilijke tijd ga heb ik zeker geleerd dat mijn vriendschap met mijn beste vriendinnen oprecht is. Ze hebben me bijgestaan en geholpen en ook hoef ik me niet te schamen bij ze. Ik voel me gezegend met mijn vriendengroep en gun iedereen hetzelfde <3

  Beantwoorden...
 • 4 september 2014

  Goed artikel! Ik ben vaak teleurgesteld door zogenaamde vriendinnen en ben dus ook vrij sceptisch over échte vriendschap. Je kan vaak denken dat alles helemaal te gek is en dan BAM, laten ze je vallen… Dus ik ben er niet heel positief over.

  Beantwoorden...
 • Anoniem

  24 september 2014

  Echte vrienden bestaan niet, we hopen alleen dat ze bestaan…

  Beantwoorden...
 • Bente

  17 november 2014

  Ik ben het met de stelling eens!
  Ik heb in alle schooljaren veel vriendinnen gehad, maar nu ik ouder word merk ik dat iedereen zijn eigen pad op gaat en vriendschappen verwateren.
  Familie echter is voor de rest van je leven en daarom is mijn zusje mijn beste vriend.
  Ook is mijn vriend mijn beste vriend, ik geloof dan ook meer in liefde dan in vriendschap.
  Vrienden groeien vroeg of laat uit elkaar, een familie en partner blijft. Ik heb verder geen vrienden maar voel me nooit eenzaam, als je iemand ontmoet waarmee je de rest van je leven wil delen dan zult je nooit iets tekort komen!

  Beantwoorden...
 • Meliza

  7 juli 2015

  Echte vriendschap bestaat voor mij, het is niet zo dat er bij mij echte vriendschap is na 1x iemand gesproken te hebben. Maar hoe langer je een vriendin echt kent hoe meer er voor mij een band onstaat die je ”echte vriendschap” kan noemen. En ja, volgensmij is iedereen we eens door een goede vriendin laten zitten, maar iemand die er dan alles aan doet om die gescheurde band weer te herstellen kan je een echte vriendin noemen. Mee eens? Dit is hoe ik hier in sta, echte vrienschap is dan ook best zeldzaam. Er zijn maar weinig mensen in de wereld die echte vriendschap aankunnen en ookal voelt het aan dat je weinig vrienden hebt zijn ze re toch ookal zie je ze niet.

  Vrienden zijn net als sterren, je ziet ze niet altijd maar ze zijn er wel.
  Maar dit is hoe ik het zie en het is voor iedereen anders!
  xxx Meliza

  Beantwoorden...
 • Lorelai

  31 januari 2016

  Nee, het bestaat niet. Het is in ieder geval zeldzaam. Uiteindelijk is iedereen vooral met zichzelf bezig.

  Beantwoorden...
 • Anthon

  31 augustus 2016

  Zoals liefde, haat, schoonheid, vrijheid en vele andere begrippen niet bestaan – allemaal hersenspinsels – illusies waar mensen zich aan vast klampen teneinde geen leegte te willen voelen. Tja, en toch……

  Beantwoorden...
 • Femke

  22 januari 2017

  Ik heb zelf zo’n echt vriendin. Ze leek me op het eerste gezicht helemaal niet aardig maar nu zijn we de beste vriendinnen! En delen we alles. Ze weet eigenlijk alles van mij en we kennen elkaar veel te goed. We kennen elkaar nog maar 1,5 jaar maar dat maakt niks uit. Ik heb vriendinnen die ik langer ken, maar zij kent me eigenlijk het best.

  Groetjes Femke

  Beantwoorden...
 • 17 mei 2017

  Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen

  Beantwoorden...

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts