BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  The Insider’s Guide – Tips voor Berlijn

 photo theinsidersguide-tips-voor-berlijn-stedentrip-local-inwoner_zps3a1c6c0e.png

In ‘The Insider’s Guide’ interview ik bewoners van een bepaalde stad of dorp en dit keer deelt Suzanne haar leukste tips en hotspots van Berlijn met ons!

Door Suzanne – Eind februari ben ik afgestudeerd, na 6 jaar als student in Tilburg te hebben geleefd. Dit is een erg gezellige studentenstad, maar uiteraard heel anders in vergelijking met Berlijn. Ik had een ‘mooie’ deadline waarop ik afgestudeerd moest zijn omdat ik mijn ticket naar Berlijn al had geboekt, en ik had de deadline netjes gehaald! Met mijn ticket en diploma op zak, heb ik werk gevonden bij de Startupcompany GoEuro. In Berlijn zijn erg veel van deze jonge bedrijven gevestigd, waarvan er veel gericht zijn op het ontwikkelen van nieuwe en innovatieve online producten/diensten.

Anderhalf jaar geleden ben ik voor het eerst naar Berlijn geweest voor 5 dagen, dat was ook meteen de eerste keer dat ik echt alleen op vakantie ging. Ik had een slaapplekje gevonden via Couchsurfing, en de mensen waar ik toen bij sliep zijn intussen mijn huisgenoten. Ik was opslag verliefd op deze stad en wist meteen al dat ik hier na mijn studie wilde wonen.

 photo CultureelBerlijn_zps7e1b1743.png

Je woont sinds een paar maanden in Berlijn. Wat vind jij zo leuk aan het leven in deze Duitse hoofdstad?

Het is een stad die echt leeft op alle mogelijke manieren en het ademt creativiteit. De creatieve vibe gecombineerd met de wat rauwere uitstraling van de stad is erg bijzonder. Daarnaast vind ik het erg fijn hoe open je hier wordt gelaten om te doen en laten wat je wilt. Je maakt ook erg makkelijk contact omdat ze hier ook gewend zijn aan veel internationale mensen. Daarnaast zijn er erg veel leuke parken, barretjes, koffiecafés, terrasjes en clubs. Dit alles samen geeft het echt een unieke sfeer. En niet geheel onbelangrijk, je kan er redelijk goed fietsen 😉

 photo Victoriapark_zps2a08afd3.pngVictoriapark

Waar ben jij het liefst te vinden in je vrije tijd en waarom?

In mijn vrije tijd ben ik vaak in een van de parken te vinden, bijvoorbeeld het Görlitzerpark of het Victoriapark. Je kan daar je eigen drinken meenemen, lekker in de zon zitten en er zitten ook altijd veel mensen te BBQ-en. Ook zitten we vaak in het weekend bij ons voor op straat te BBQ-en. We verplaatsen dan heel de boel naar buiten en met wat vrienden en buurtgenoten erbij is dit altijd super gezellig. Verder staat Berlijn natuurlijk bekend om de techno scène. Je moet er wel van houden, maar ik vind het echt geweldig en dat het zeker de moeite waard is om een keer meegemaakt te hebben.

 photo Streetart2_zpsb126619f.png

 photo Streetart_zpse0e78c65.png

 photo Streetart_zps43e2f868.png

Wat biedt Berlijn aan qua kunst en cultuur?

Er zijn erg veel historische gebouwen, monumenten en musea in Berlijn te vinden. Veel van deze zijn gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog en over de tijd van de muur. Ik heb er enkele bezocht en het maakt je toch nog steeds stil van wat er in die tijd gebeurd is en wat voor een impact dat op de mensen en de stad heeft gehad. Daarnaast is het bijzondere van Berlijn is dat je de ‘kunst; overal op straat kan vinden in de vorm van street art. Op bijna elke muur is wel iets te vinden dat aangeplakt of gespoten is.

 photo ThaiCurry_zps7414e5a0.png

Welke culinaire specialiteit uit deze stad heeft je hartje gestolen?

Thaise Curry! Het is natuurlijk niet echt een lokale specialiteit, maar je hebt hier veel Aziatische restaurants met heerlijk en goed eten en het is helemaal niet duur!

 photo StreetFoodNightMarket_zpsd03974e4.png

Waar ga jij graag uit eten?

Je hebt echt onwijs veel restaurantjes zitten in Berlijn, leuke straten waar ik intussen al ben geweest zijn Wolliner Straße en Paul-Lincke-Ufer. Maar mijn favoriete tot nu toe was toch wel de Thursday Foodmarket. Dit is een markt waar heel veel kraampjes staan met verschillende hapjes eten, het is er wel redelijk druk altijd maar dat is zeker de moeite waard.

 photo BerlijnseMuur-EastSideGallery_zps83f12791.pngBerlijnse Muur East Side Gallery

 photo MonumentJodenherdenking_zps88e54835.pngHolocaust monument

Welke hotspots mogen bezoekers volgens echt niet overslaan tijdens hun eerste bezoek aan Berlijn?

Als je nog nooit in Berlijn bent geweest raad ik het aan een toeristische tour uit te zoeken zodat je de ’typische hotspots’ zoals de Berlijnse Muur, het Holocaust monument en de Brandenburger Tor in een middag gezien hebt. Zelf ben ik heel tevreden over New Berlin Tours, de gidsen die ik daar tot nu toe heb gezien weten de achtergrondinformatie op een leuke manier over te brengen. Naast ‘algemene’ tours, heb je ook tours die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog, de underground of street art (mijn favoriete).

 photo KaraokebijhetMauerpark_zpsbe139e48.pngKaraoke bij het Mauerpark

Als de zon schijnt en je op een zondagmiddag in Berlijn bent, moet je sowieso een bezoek brengen aan het Mauerpark. Daar is elke zondag een grote vlooienmarkt, je moet wel een beetje tegen drukte kunnen want er komen altijd erg veel mensen op af. De combinatie van de markt, de mensen genietend van het park en de vele straatartiesten maakt dat er een soort festivalsfeer hangt, erg leuk!

 photo MadeinBerlinVintagewinkel_zpsee120081.png

Waar kunnen de shopaholics onder ons hun slag slaan?

In de stad kan je verschillende grote shopping malls vinden zoals bijvoorbeeld Alexa en Kurfürstendamm. Iets bijzonderder is dat je ook erg veel vintage en tweedehandswinkeltjes in Berlijn kan vinden. De afstanden tussen de winkels zijn natuurlijk wel iets groter dan in een shopping mall, maar als je van te voren research doet kan je best een leuke vintage-shop-route uitstippelen, mijn favoriete is daarin de winkel Made in Berlin.

 photo Klunkerkranich_zpsdd67e87a.pngKlunkerkranich

Heb je andere tips voor iemand die Berlijn wilt bezoeken? 

Ga naar Klunkerkranich: een redelijke speurtocht om er te komen, maar het is een uniek barretje die op het dak van een winkelcentrum zit. Naast een sfeervol terras heb je vanaf daar een heel mooi uitzicht over Berlijn. Zoek van te voren echt dingetjes uit wat je wilt doen want het is echt een grote stad met niet een vast centrum, er zijn bijvoorbeeld ook erg veel leuke sites waar leuke tips worden gegeven!

De Rosenthalerstraße: naast Cafe Cinema zit een gang naar een hofje toe, deze zit vol met streetart en dat is toch wel mijn favoriete plekje in Berlijn.

Photoautomat: Door heel Berlijn heen, en ook in de meeste clubs, staan fotoautomaten waar je voor 2 euro 4 zwart wit foto’s kan laten maken. Het is vooral een leuke sport om te kijken met hoeveel mensen je op de foto kan ;).

 photo Uitzichtbynight_zps38d72a22.png

Het beste van Berlijn volgens Suzanne
Wijk:  Kreuzberg/Friedrichshain
Straat:  Wolliner Straße
Winkelen:  Made in Berlin
Trekpleister:  Mauerpark
Ontbijten:  Kaufbar
Lunchen:  Eten in de supermarkt halen en lekker in een parkje gaan zitten
Dineren:  Thursday Foodmarket
Activiteiten:  Street-art bekijken, markten afstruinen, parkhangen en uitgaan

Zo, dat waren Suzanne’s tips over Berlijn! Wil jij ook meer over je stad of dorp vertellen? Dan kun je altijd een mailtje sturen naar info@womanistical.nl.

Heb jij Berlijn weleens bezocht? Zoja, heb jij nog aanvullende tips of leuke hotspots waarvan wij moeten afweten?

Comments:

 • 8 juni 2014

  Ik ben er nooit geweest en het ziet er goed uit 😉

  Fijne Pinksterdag Xoxo

  Beantwoorden...
 • 8 juni 2014

  Ik wil ook nog super graag naar Berlijn toe. Fijne tips.

  Beantwoorden...
 • 8 juni 2014

  Ooh ik ben verliefd op Berlijn.. was er een paar maand geleden met school en vond het helemaal top! Omdat ik een paar jaar geleden al Duits gestudeerd heb, ben ik van plan om er mijn stage te doen!

  Beantwoorden...
 • 8 juni 2014

  Wat een leuk artikel met fijne tips! Ik vind Berlijn wel een leuke stad 🙂

  Beantwoorden...
 • Kim

  8 juni 2014

  Leuk artikel!

  Beantwoorden...
 • 8 juni 2014

  Ah Berlin is zo’n geweldige stad. wanna go back!

  Beantwoorden...
 • 8 juni 2014

  wat een super handige en leuke tips!

  Beantwoorden...
 • Sas

  8 juni 2014

  Leuk artikel! Ik wil er zeker eens heen dus ik onthou dit artikel 🙂

  Beantwoorden...
 • 8 juni 2014

  leuke tips! ik ben nog nooit in berlijn geweest.

  Beantwoorden...
 • 8 juni 2014

  Het lijkt me wel een leuke stad!

  Beantwoorden...
 • 9 juni 2014

  Ik ben is met school voor een paar dagen naar Berlijn geweest. Best een leuke stad! Het leuke was dat je daar overal Turkse tenten had.

  Beantwoorden...
 • 9 juni 2014

  Wat onwijs leuk om te lezen! 🙂

  Beantwoorden...
 • 9 juni 2014

  Zelf ben ik er nog niet geweest maar zou dit wel eens willen doen. Ik had er totaal geen idee van dat er zoveel creativiteit te vinden was in Berlijn!

  Beantwoorden...
 • 9 juni 2014

  Zelf ben ik er nog niet geweest maar zou dit wel eens willen doen. Ik had er totaal geen idee van dat er zoveel creativiteit te vinden was in Berlijn!

  Beantwoorden...
 • 9 juni 2014

  Ben er zelf nog nooit geweest maar ’t lijkt me echt een geweldig leuke stad!

  Beantwoorden...
 • 9 juni 2014

  De lange reistijd naar Berlijn is het enige wat mij weerhoudt om er naar toe te gaan, maar het staat wel op mijn wishlist!

  Beantwoorden...
 • 9 juni 2014

  Wat een leuk artikel! Ik vond Berlijn ook echt helemaal te gek en ik als ik ergens stage moet lopen, dan zou ik het zeker daar doen.

  Beantwoorden...
 • DQ

  9 juni 2014

  Ik ben nog nooit in Berlijn geweest, maar lijkt me echt een prachtige en vooral indrukwekkende stad X

  Beantwoorden...
 • 10 juni 2014

  Wij gaan deze zomer voor het eerst, ik kijk er zo naar uit. De tips zijn ondertussen al opgeslagen ;)-

  Beantwoorden...
 • 24 juni 2014

  Wat een leuk artikel! Ik ben nog nooit in Berlijn geweest, maar hoop hier volgend jaar eindelijk eens heen te gaan!

  Beantwoorden...

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts