BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  The Insider’s Guide – Tips voor Haarlem

 photo theinsidersguide-tips-voor-haarlem-stedentrip-local-inwoner_zps86cdcbe0.png

In ‘The Insider’s Guide’ interview ik bewoners van een bepaalde stad of dorp en dit keer vroeg ik Dilek van psbydila.com om haar leukste tips en hotspots van Haarlem met ons te delen!

Door Dilek – Veel mensen verwachten het vaak niet bij mij, maar van oorsprong ben ik Turkse. Ik ben dan ook in een dorpje in de provincie Konya geboren, maar kwam naar Nederland toen ik 1,5 jaar was. Sindsdien woon ik in Haarlem, en het bevalt me nog steeds prima! Toen ik op mezelf ging wonen wilde ik het liefst in Amsterdam wonen, want ja daar valt nou eenmaal nét iets meer te beleven…

Ik kon daar alleen geen leuke en betaalbare huis vinden, dus besloot ik om in Haarlem op mezelf te gaan wonen waar ik een leuk huisje bij het centrum kon krijgen. Nog steeds dicht bij Amsterdam als ik daar bijvoorbeeld wil winkelen of een festival wil bezoeken, maar net even iets rustiger en vooral ook betaalbaarder!

 photo tips-haarlem_zps7394a050.jpg

Wat trekt jou het meest aan in Haarlem?

Ze zeggen ook wel eens dat Haarlem ‘Amsterdam in het klein is’, en daar ben ik het wel mee eens. Het is een mooie en sfeervolle stad waar ook genoeg te doen is. Ik kan niet zo goed omschrijven wat mij precies zo aantrekt in Haarlem, het is meer een gevoel. Het is gewoon een vriendelijke en gezellige stad waar iedereen zich gelijk thuis voelt.

 photo tips-hofjehaarlem_zpsba3a48c3.jpg

Mijn favoriete plekje in Haarlem is zonder twijfel de Vijfhoek. Dit is het gebied ten westen van de Grote Houtstraat (achter de V&D) waar je pittoreske straatjes vindt en auto’s niet mogen komen. Ook erg leuk zijn de verborgen hofjes die je overal door de stad heen vindt.

Waar ben jij het liefst te vinden in je vrije tijd en waarom?

Je kunt heerlijk gevarieerd shoppen in Haarlem, naast de grote ketens vind je hier ook bijzondere kleine boetiekjes. Verder vind ik het leuk om ergens een ijsje te eten (de lekkerste vind je bij DaBenito, maar dat ligt erg buiten de route, dus vaak kies ik dan voor Crostino), ergens te lunchen of op een terrasje te zitten. Als het lekker weer is ga ik naar de Haarlemmerhout, op een kleedje zitten en een boekje lezen of de hertjes voeren. Wat ik ook erg leuk vind om te doen is om de fiets te pakken en door de duinen naar Bloemendaal te fietsen.

Haarlem staat bekend om haar gezellige restaurants en culinaire hoogstandjes. Noem een paar van je favoriete eetgelegenheden.

Pfoe, om heel eerlijk te zijn ga ik niet vaak uit eten in mijn eigen stad, omdat ik dan liever zelf thuis kook, haha! Maar één van mijn favoriete adresjes is de Pizzabakkers, geen culinair hoogstandje maar wel heerlijke pizza’s in een mooi ingericht restaurant. Verder is Aangenaam ook een gezellig restaurant om te dineren.

 photo tips-haarlem-zoet-zuur-zout_zpsd5a57b9a.jpgZoet, Zuur & Zout

Lunchen doe ik het liefst bij Hofje zonder Zorgen (echt heel cute en heerlijk eten op de kaart!) of bij Anne & Max (bijzondere koffies). Of als ik snel even iets onderweg wil eten haal ik een biologisch frietje bij de Friethoes. Voor de culi-lovers onder ons is de zaterdagmarkt op de Grote Markt ook erg interessant, met kraampjes van onder andere Zoet, Zuur & Zout (heerlijke zoete en hartige taarten! Ook 1-persoonsporties voor onderweg) of Complimenti per Voi voor Italiaanse delicatessen.

Welke leuke activiteiten kun je doen in de stad?

De binnenstad is het leukste en meest interessante gedeelte van Haarlem, dus ik zou zeggen: shoppen, eten & drinken en vooral veel rondslenteren! ’s Avonds kun je uitgaan, er zijn hier geen grote discotheken, maar de Patronaat is denk ik wel één van de meest populaire plekken. Hier worden overigens ook regelmatig concerten georganiseerd.

Andere locaties voor kunst &cultuur zijn onder andere de Stadsschouwburg voor grote producties en de Toneelschuur & Filmschuur voor wat kleinere producties. Voor cultuur overdag kun je naar één van de musea zoals het bekende Frans Hals Museum, Teylers Museum of de Hallen. En mocht je met de trein naar Haarlem komen, neem dan ook even een kijkje bij mijn favoriete bibliotheek, namelijk de Bibliotheek op het station (tussen spoor 3 en 6).

Image Hosted by PicturePushDe Bibliotheek op het station

Haarlem schijnt één van de beste winkelsteden te zijn van Nederland. Is dat volgens jou ook zo?

Absoluut! Haarlem is dan ook niet voor niets meerdere keren uitgeroepen tot Winkelstad van het jaar :-). Naast dat de binnenstad gewoon heel sfeervol is zijn er ook heel veel leuke winkels. Je vindt hier niet alleen de grote ketens, maar ook bijzondere, kleine boetiekjes. De grootste winkelstraat is de Grote Houtstraat, maar ga vooral ook even de zijstraatjes in zoals de Kleine Houtstraat, Zijlstraat, Gierstraat, Anegang en Warmoesstraat. Wat ik ook zo leuk vind is dat het aanbod zo gevarieerd is. Een aantal van mijn favoriete winkels:

Image Hosted by PicturePush Juffie’s Warehouse

– Juffie’s Warehouse (Zijlstraat 78-80): hier vind je echt de meest schattige schrijfwaren en cadeaus. Ik verlaat deze winkel dan ook nooit met lege handen!

– Sjakies (Breestraat 34 en Koningstraat 34): van deze winkel vind je twee filialen, één groot filiaal aan de Breestraat met veel interieurspulletjes (behang, kleden en meubels) en een Sjakie small aan de Koningstraat met vooral veel cadeauspullen en een grote collectie washi tape.

– Izza (Anegang 31): oorspronkelijk kon je hier alleen terecht voor kralen en sieraden, maar tegenwoordig verkopen ze hier ook kleding, accessoires en kleine interieurspulletjes.

– Meent (Anegang 27): niet erg goedkoop, maar voor stijlvolle kleding voor mannen & vrouwen moet je zeker bij deze winkel zijn met merken als Modström, By Malene Birger en Paul Smith.

Image Hosted by PicturePush Ottomania

– Ottomania (Warmoesstraat 22): echt een winkel om bij weg te dromen. Bij Ottomania verkopen ze producten uit het voormalige Ottomaanse Rijk zoals hamamdoeken, bedspreien, zeepjes, sieraden en glaswerk.

– A.J. van der Pigge (Gierstraat 3): één van de oudste winkels in Haarlem, erg klein (helemaal volgepropt) maar zo sfeervol. Je kunt hier terecht voor alles op het gebied van kruiden, thee, homeopathie, voedingssupplementen en gezondheid.

Image Hosted by PicturePush

– Jutka & Riska (Keizersgracht 127): naast vintage kleding & accessoires verkopen ze hier ook nieuwe collecties, waaronder gecustomizede kleding en eigen ontwerp.

Verder vind ik het ook altijd erg leuk om de antiekmarkt of huis- en tuinmarkt op de Dreef te bezoeken.

Heb je andere tips voor iemand die Haarlem wilt bezoeken?

Haarlem organiseert een aantal grote events, die allemaal gratis te bezoeken zijn:

– Haarlem Jazz & More voor relaxte (jazz)muziek in de binnenstad (augustus)

– Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout is één van Nederlands grootste bevrijdingsfestivals (5 mei)

Image Hosted by PicturePush

– Parksessies is een nieuw, zomers event waarbij iedereen heel gezellig op een kleedje aan het picknicken is terwijl je ondertussen kunt genieten van muziek, theater en kunst (mijn favoriet!).

– Bloemencorso is ook wel typisch iets van Haarlem en omgeving. Één keer per jaar rijdt er een stoet van praalwagens van Noordwijk naar Haarlem, met echt hele kunstwerken gemaakt van bloemen. (3 mei)

– Luilakmarkt vind ik zelf altijd wel bijzonder om te bezoeken, op deze grote markt kun je dan de hele nacht door bloemen & planten kopen (7 juni)

 photo tips-bevrijdingspophaarlem_zps2dc2a3b8.jpg

Het beste van Haarlem volgens Dilek
Wijk:  Vijfhoek
Straat:  Zo’n beetje alle kleine straatjes in het centrum & de Vijhoek.
Winkelen:  Juffie’s Warehouse, Sjakies, Izza, Meent, Ottomania, Sjakies, A.J. van der Pigge,    Jutka & Riska, Dille & Kamille
Trekpleister:  Musea (Frans Hals Museum, Teylers Museum), hofjes en de grote events als    Bevrijdingspop en Haarlem Jazz.
Ontbijten:  Hofje zonder Zorgen, La Place Dreefzicht, Bagels & Beans
Lunchen:  Hofje zonder Zorgen, Anne & Max, Friethoes, Jansje
Dineren:  Pizzabakkers, Aangenaam
Activiteiten:  Haarlem Jazz, Bevrijdingspop, Parksessies, Bloemencorso, Luilakmarkt, Haarlem    culinair

Wil je meer lezen over de hotspots van Haarlem? Kijk dan vooral op de blog van Dilek (ook de rest van haar artikelen zijn leuk om te lezen)! Wil jij ook meer over je stad of dorp vertellen? Dan kun je altijd een mailtje sturen naar info@womanistical.nl.

Heb jij Haarlem weleens bezocht?

Comments:

 • 30 september 2013

  Leuk artikel! Ik ben zelf nog nooit in Haarlem geweest. maar nu ik dit zo lees wil ik er snel naartoe 🙂

  Beantwoorden...
 • 30 september 2013

  Leuk om te lezen! Ik kom regelmatig in heemstede dus ik kom ook wel regelmatig in Haarlem!

  Beantwoorden...
 • 30 september 2013

  Haarlem is leuk! Ik kom er wel een aantal keer per jaar

  Beantwoorden...
 • 30 september 2013

  Ik ben volgens mij nog nooit in Haarlem geweest ( shame on me? ) ik ga er nu absoluut een keer naar toe, het klinkt als een leuke gezellige stad! (:

  Beantwoorden...
 • 30 september 2013

  Haarlem is wat mij betreft de leukste stad van Nederland. Ik ben er nu 2 keer geweest en ben helemaal verliefd. Hier zou ik zo kunnen wonen, dan wel bij voorkeur in 1 van de hofjes. Idd het gevarieerde winkelaanbod maakt Haarlem zo leuk. Nog een aanrader: Wijn & Ko, een wijnbar op de Grote Markt.

  Beantwoorden...
 • 30 september 2013

  Ik wil al een tijdje naar Haarlem, dit artikel kwam dus goed uit!

  Beantwoorden...
 • 30 september 2013

  Leuk om te lezen! Haarlem vind ik ook een hele leuke stad. Heb er weleens een rondvaart gedaan, georganiseerd door een man die 1 boot heeft gekocht en dus specifiek voor die rondvaarten dat heeft gedaan. Hij weet ook vanalles over de stad te vertellen, ik vond het heel leuk. Ben alleen de naam vergeten…

  Beantwoorden...
 • 30 september 2013

  Lijkt me super leuk om eens heen te gaan. Een vriendin zegt al steeds dat we eens een dagje naar Haarlem moeten en nu ik dit heb gelezen denk ik dat we dat inderdaad eens gaan plannen.

  Beantwoorden...
 • 30 september 2013

  OH leuk! Ben er zelf nooit geweest, maar lijkt me wel een leuke stad. GOede verhalen gehoord:D

  Beantwoorden...
 • 30 september 2013

  Leuk om het artikel zo op je site te zien! 🙂 Vond het erg leuk om te doen. En voor degenen die er nog nooit zijn geweest: zeker doen! Je zult er geen spijt van krijgen. 😉

  Beantwoorden...
 • 30 september 2013

  Die foto van Ottomania, ik hoef er alleen maar naar te kijken en ik word al helemaal zen! Zo mooi!

  Beantwoorden...
 • 30 september 2013

  Handig artikel! Ik ben nog nooit in Haarlem geweest, maar het ziet er leuk en gezellig uit. x

  Beantwoorden...
 • 30 september 2013

  Ik ben zelf nog nooit in Haarlem geweest, maar het lijkt me zeker wel een keer bezoekje waard als ik het zo allemaal lees. Juffie’s Warehouse lijkt mij ook een erg leuke winkel om eens rond te snuffelen.

  Beantwoorden...
 • 30 september 2013

  Dit staat vanaf nu op mijn to do -lijstje 🙂

  Beantwoorden...
 • 1 oktober 2013

  Leuke tips!

  Ik woon in Hoofddorp, dus Haarlem is om de hoek!

  Beantwoorden...
 • 1 oktober 2013

  wat leuk zo alles op een rijtje te zien !
  ik ben nog nooit in haarlem geweest maar als ik dit zo lees moet ik dat snel eens gaan doen hihi 🙂

  Beantwoorden...
 • 1 oktober 2013

  Leuk om te lezen! En wat heb je een mooie blog qua design.

  Liefs,
  Kiki

  Beantwoorden...
 • 1 oktober 2013

  Oh, wat een mooi artikel <3 Haarlem komt zo vaak voorbij op mijn lijstje met steden-die-ik-nog-wil-bezoeken, maar het komt er nooit van. Zonde eigenlijk!

  Beantwoorden...
 • 1 oktober 2013

  Leuke post!! Ik woon zelf niet in Haarlem, maar ga er wel eens winkelen of een avondje uit eten! Het is echt een onwijs leuke plaats!! x

  Beantwoorden...
 • 1 oktober 2013

  Wat een geweldige post! Echt super leuk bedacht. Bedankt voor je lieve reactie, dat doet me echt heel goed.

  Beantwoorden...
 • 6 oktober 2013

  PS by Dila is leuk en Haarlem ook. Wat een toffe post! Super leuk bedacht.

  Beantwoorden...

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts