The Insider’s Guide | Tips voor Horst


 photo the-insiders-guide-horst-limburg_zpsa582b49e.png

In ‘The Insider’s Guide’ interview ik bewoners van een bepaalde stad of dorp en zij delen al hun leuke tips en hotspots met ons. Ik interviewde dit keer Marlou die 10 jaar geleden naar Horst is verhuisd, daarvoor woonde ze in een klein dorpje die drie kilometer ervandaan ligt. Van kinds af aan ging ze al met haar moeder boodschappen doen in Horst, daar schaatsen op het meer als het ’s winters dichtgevroren was en lekker winkelen in o.a. de Hema. Het dorpje waar ze tot haar vijftiende woonde had namelijk geen enkele winkel…Laten we kijken wat Horst allemaal te bieden heeft!

 photo horst-kasteelse-bossen-park-natuur-limburg-noord_zps7bcbc583.pngDe Kasteelse bossen

Het dorpje Horst zegt me niet veel. Kan je er wat meer over vertellen?

“Horst ligt in Noord-Limburg, op een kwartiertje rijden van Venlo en een half uur van zowel Eindhoven als Nijmegen. Het is het grootste dorp van de gemeente Horst aan de Maas, maar met slechts 12.000 inwoners is het natuurlijk niet raar als je het niet kent. Alhoewel…Horst – even wat breder genomen, dus ook de gemeente – is misschien wel bekend van voetballer Dirk Marcellis en muzikanten zoals de Heideroosjes, Rowwen Hèze, the Early Adopters en Christopher Green. Je vindt hier daarnaast twee vakantieparken; attractiepark Toverland en themapark Aardbeienland. Dus mocht er tóch een belletje rinkelen wanneer je Horst hoort, is dat eigenlijk niet zo heel vreemd.”

 photo horst-horsters-knoevele-bankje-gepimpt_zpsb4a22640.pngEén van de gepimpte bankjes. Knoevele betekent knuffelen in het Horsters.

“Horst is verder een heel gewoon Limburgs dorpje, denk ik. De weilanden en bossen kun je vanaf ongeveer overal in het dorp zien, maar ook het centrum is heel fijn en gezellig. En helemaal niet zó klein. Er zijn winkels, de terrassen zijn altijd goed gevuld en verder blijft de dorpse gezelligheid aanwezig. Drie keer per jaar is echt iedereen terug (met de tweejaarlijkse kermis en natuurlijk met carnaval), iedereen groet elkaar, kletst met elkaar en het liefst in het Horsters. Hoewel steeds minder jongeren dialect spreken en ook meer mensen uit andere regio’s naar Horst komen, is het dialect iets dat je toch blijft horen.”

Je woont nu een tijdje in Brussel. Wat heeft je daar naartoe laten verhuizen en wat mis je het meest aan Horst?

“Ik ben voor mijn studie naar Brussel verhuisd. Ik mis het meest de gezelligheid van een dorp, mensen die je groeten en de Hema haha. Oh, en de natuur!”

 photo horst-dorp-in-de-regen-helaas_zpseb8c2107.png

Je gaat een dagje shoppen met je vriendinnen, welke winkels bezoek jij het liefst?

“In Horst kun je niet echt shoppen. We hebben wel o.a. een Hema, Xenos, Marskramer, Bruna en Action, maar wat betreft kleding is het er niet zo spannend… Al kan de Jola of Takko soms nog weleens iets leuks hebben. Shoppen is in elk geval geen reden om naar Horst te komen, daarvoor ga ik meestal naar Nijmegen of Eindhoven.”

Wat maakt een bezoek aan Horst de moeite waard?

“De leuke terrassen en de dinsdagmarkt die vooral in de zomer plaatsvindt. Ook de Kasteelse Bossen, Aardbeienland, theetuin De Roode Vennen en de fijne binnentuin bij Terlago. Dat is een cafeetje waar ze vooral heel goed zijn in allerlei soorten speciale koffie.”

 photo horst-theetuin-theehuis-roode-vennen_zps3d617c55.pngIn de theetuin…

 photo horst-chococino-terlago-pastel-de-nata-koffie-drinken_zps016cb7ea.pngChococino, andere koffies en pastel de nata (deze hebben ze helaas niet meer) bij Terlago

Welke culinaire specialiteit uit het dorpje heeft je hartje gestolen?

“Haha, vlaai? 😉 Een echte Horster specialiteit hebben we verder niet, al ben ik wel groot fan van chococino bij Terlago en de warme nacho’s en krulfrieten bij Liesbeth’s.”

Waar ga jij graag uit eten?

“Liesbeth’s blijft toch mijn favoriet, denk ik! Daar kun je superlekker lunchen, avondeten en snacken terwijl je ’s avonds bijkletst met vriendinnen. Pizzeria La Rondine is ook leuk, vooral omdat je je daar echt een beetje in Italië voelt door de grote binnenplaats die ze hebben. Bij Indisch-Chinees restaurant Tin Sun ga ik ook wel eens graag eten, vooral vanwege hun toetjesbuffet!”

 photo horst-lunchen-bij-liesbeths-grand-cafe-limburg-lekker_zpsf9b76907.pngLunchen bij Liesbeth’s Grand Café. 

Wat is volgens jou het beste wat Horst kan overkomen?

“Een kringloop! Dat miste echt nog, maar sinds enkele weken is er een: Twedde Kans. Het is ook echt op kruipafstand van m’n huis, in een grote loods waardoor ze echt een fantastisch groot aanbod hebben! Het is tevens de gezelligste kringloopwinkel waar ik ooit ben geweest, omdat de boeken in oude veilingkratjes aan de muur zijn gehangen en ze tafels hebben opgedekt voor de gezelligheid, maar alles wel te koop is! Je kunt daarnaast gratis cake eten, dat is ook leuk 😉 Dus ja, nu hoop ik nog op een bioscoop. En dan het liefst zo’n fijne zoals die in Reuver, waar ik nu meestal naartoe ga. ”

 photo horst-kringloopwinkel-twedde-kans-gezellig_zps34937512.png

Het beste van Horst volgens Marlou
Wijk:  Alles buiten het centrum, de natuur dus. Kasteelse bossen, de rest van de bossen en  dan vooral ook het gebied rondom theehuis De Roode Vennen.
Straat:  Mag een plein ook? Wilhelminaplein dan, en anders de Steenstraat omdat die erop  uitkomt.
Winkelen:  Hema, Xenos en Bonikki
Trekpleister:  De gepimpte bankjes rondom het Wilhelminaplein.
Ontbijten:  Hmm, dat weet ik niet echt. Met mooi weer mag je ook wel ontbijten met ijs toch? Dan  kies ik voor IJssalon Passi.
Lunchen:  Bufkes en daarna koffie bij Terlago
Dineren:  Liesbeth’s Grand Café
Activiteiten:  Aardbeien plukken bij het Aardbeienland en van alles bij Activiteitenboerderij De Wevert.  Als je iets meer tijd hebt: door de bossen naar de Maas fietsen, het veer naar de overkant  nemen en een ijsje eten bij Clevers in Arcen. Dat is natuurlijk niet echt meer in Horst,  maar wel één van mijn lievelingsdingen om te doen wanneer ik bij mijn ouders ben.

Zo, ik heb echt een heel beeld gekregen van Horst! Ontzettend leuk om meer over Horst te weten te komen en ik wil Marlou natuurlijk bedanken voor al haar tips! Wil jij ook meer over je stad of dorp vertellen? Mail dan gerust naar info@womanistical.nl!

Heb jij weleens van Horst gehoord?

31 gedachten over “The Insider’s Guide | Tips voor Horst”

    1. Ja, klopt, maar daarom staat er ook “Alhoewel…Horst – even wat breder genomen, dus OOK DE GEMEENTE – is misschien wel bekend van…” he. En Sevenum is gemeente Horst.

  1. Zoals ik je al mailde: wat is het leuk geworden zeg! Leuk ook om te lezen dat iedereen het zo leuk vindt 🙂

    Enne, voor de Toverland-vragen: dat ligt inderdaad in Sevenum, máár dat is gemeente Horst en er staat ook niet voor niks “de gemeente” bij he. Heel strikt genomen is het dan ook 7 kilometer fietsen naar Rowwen Hèze 😉

  2. Hihi, met Marlou is zelfs Horst leuk, ben eens met haar wat gaan eten en gaan rondlopen daar. Maar daar hebben ze tenminste nog winkels en cafeetjes! Ik denk dat het van mijn dorp Boekel nog moeilijker zou zijn :’).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *