BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Featured   >  The Insider’s Guide – Tips voor Leeuwarden

 photo leeuwarden-the-insider-guide-local-inwoners-interview-tips-stedentrip-fries_zps77467d4f.png

Het is weer tijd voor The Insider’s Guide! Dit keer is het all about Leeuwarden. Een stad in Friesland waar de 21-jarige Aline haar leven lang heeft gewoond. Om haar even te quoten: ”Een geboren en getogen ‘Liwwadder’ zoals we dat hier zeggen.” Lang niet altijd heeft ze van de stad gehouden, want in de Randstad, daar gebeurt het allemaal natuurlijk. Haar woorden.

Als tienermeisje ging ze dan ook vaak weg uit Leeuwarden, maar dat terwijl Leeuwarden juist zo leuk is. Nu Aline is verhuisd, weg uit Leeuwarden, beseft ze opeens hoe fijn en overzichtelijk dit stadje is. Samen met haar ouders woonde ze in een hele groene gezinswijk, daarna heeft ze nog 1,5 jaar op haarzelf gewoond in de geweldige binnenstad. In dit artikel deelt ze al haar tips over deze Friese stad met ons.

 photo leeuwarden-in-winter_zps4220d991.png

Wat vind jij zo leuk aan het leven in Leeuwarden?

Het is er vooral in de zomer zo gezellig! Volgeladen terrasjes, markten, vrolijke mensen. En de stad is zo heerlijk overzichtelijk. Het is klein, maar van alle gemakken voorzien. Het pleintje in de binnenstad waar ik heb gewoond is heel gemoedelijk, haast een dorpse sfeer.

Naast mij zat een kroeg en de eigenaar riep elke keer ‘HE BUUF!’ als ik weer eens stond te klungelen met mijn boodschappentassen. Dat sfeertje is echt geweldig. Omdat de binnenstad niet zo groot is heeft het nogal een ons kent ons gevoel. Wanneer je even gaat shoppen, of ’s weekends uitgaat is de kans groot dat je om de haverklap bekenden tegenkomt.

Wat biedt Leeuwarden aan qua kunst en cultuur?

Genoeg! We hebben een filmhuis, twee bioscopen, een grote schouwburg waar alle grote dingen wel langskomen met hun tour en een poppodium waar ik zelf een tijdje vrijwilligerswerk gedaan heb.

Er zijn plannen om een nieuw groot plein te maken en die schouwburg (De Harmonie) en het poppodium (Poppodium Romein) te combineren. Ook is het Fries Museum verhuisd naar een nieuwe locatie in het centrum. Eens per jaar is er het Fries Straatfestival, dan is de stad bommetjevol met theater, muziek en kunst.

Verder heb je nog ‘de Blokhuispoort’. Dit is een oude gevangenis die nu is omgebouwd tot atelierruimtes voor kunstenaars. Hier kun je altijd een kijkje nemen. Zo zitten er bijvoorbeeld mensen die vintage verkopen, maar ook mensen die hun eigen kunst verkopen.

In welk deel van de stad is het meest rustig? En in welk deel van de stad is het meest druk?

De binnenstad is altijd wel lekker druk. Niet zo druk dat je er gek van wordt – hoewel zaterdagmiddag niet de handigste middag is om te gaan shoppen mocht je een hekel hebben aan jengelende kinderen – maar gewoon leuk druk. Kom je voor je rust dan kun je een park opzoeken in, of aan de rand van de stad. De Groene Ster is daar één van.

Je gaat gezellig een dagje uit met je partner in Leeuwarden…wat staat er op de planning?

Huur een bootje en ga heerlijk varen! Er lopen grachten door de hele stad, en ook kun je de stad uitvaren zo de natuur in. Verder uiteraard een terrasje op, of een High Tea in het Stadhouderlijk Hof. Of tapas eten! Het stikt er van de leuke restaurantjes.

Of picknicken in de Prinsentuin! Dit is een park middenin de stad, een hele fijne plek wanneer de zon schijnt. Hier leggen veel mensen hun boot aan.  Of of of.. zoveel leuks te doen!

 photo leeuwarden-prinsentuin-2_zpsceaa1492.png

 photo prinsentuin-in-herfst-bladeren_zpsb29a9591.png

 photo leeuwarden-prinsentuin_zps308fb761.png

Ga je in de winter dan kun je schaatsen op het Oldehoofsterkerkhof. Dit is een plein waar de beroemde Oldehove staat. Een toren die tijdens het bouwen lang geleden scheef is gaan staan. De toren van Pisa van Leeuwarden zeg maar! Die kun je overigens ook beklimmen, ook erg leuk om met je vriend of vriendin te doen. Vanaf de Oldehove heb je uitzicht over de hele stad.

 photo leeuwarden-de-oldehove_zpsf7831b72.png

Noem een paar leuke terrasjes of restaurants die bezoekers volgens jou echt niet mogen overslaan tijdens hun bezoek aan Leeuwarden.

‘De Walrus’ is mijn all-time favoriet. Dit is een van de bekendste restaurants van Leeuwarden met een geweldig terras. Het eten is er heerlijk, het personeel leuk, en belangrijk: het is niet te duur! Dit mag je echt niet missen. Als je er gaat eten bestel dan vooral de mixed grill en als toetje het vloeibare chocoladetaartje. To die for!

Een portie nacho’s is hier ook om te smullen. Wil je toch nog een tikkeltje goedkoper dan raad ik echt ‘Het Leven’ aan. Lekker eten voor spotprijsjes en een heel gezellig restaurant met huiskamersfeer. Verder hebben we nog een Bagels&Beans die je uiteraard niet mag missen voor heerlijke bagels, en voor het beste ijs van de stad ga je naar ‘La Venezia’. Echt ambachtelijk Italiaans schepijs.

 photo leeuwarden-ijsjes-van-la-venezia_zps8ee4a4f9.png

 photo leeuwarden-bagels-and-beans_zps91a48e84.png

Voor Indiaas eten moet je naar ‘Jamuna’ en voor overheerlijke tapas naar ‘Las Tapas’. Wil je echt voor goedkoop gaan? Ga dan naar ‘de Lachende Koe’ voor een lekkere portie vlees, of naar ‘het Pannenkoekenschip’ voor de beste pannenkoeken van de stad. Bij die laatste heb je wel het risico tussen drukke kinderen komen te zitten. 😉 Wil je pizza? Ga dan naar Pizzaria Pompeii. Heerlijk Italiaanse pizza’s en absoluut niet duur. Zo, dat was van alles wat dacht ik zo. Keus genoeg!

 photo leeuwarden-tweedehands-kleding_zps99719427.png

Je bezoekt graag kringloopwinkels voor leuke tweedehands spullen. Kent Leeuwarden ook verborgen parels waarvan wij moeten afweten?

Leeuwarden heeft een paar kringloopwinkels, maar deze liggen niet allemaal op een heel handige plek als je voor een dagje in Leeuwarden bent. Aan de rand van de stad op een industrieterrein zit ‘de Estafette’ en om de hoek zit Emmaus. Echter zitten de verborgen pareltjes in kleinere steden en dorpjes in Friesland.

Heerenveen heeft bijvoorbeeld een geweldige kringloop! Wil je toch perse 2e hands shoppen? Voor 2e hands kleding kun je naar Silvia’s Sneup. Een bom en bomvol winkeltje ergens verstopt in een klein straatje maar wel de moeite waard.

Waar kan je verder nog goed shoppen?

Leeuwarden is steeds beter vertegenwoordigd wat de grote ketens betreft. Zo hebben we 2 H&M’s (gewone en Divided, ook met mannenafdeling), VILA, Invito, V&D, Vero Moda, ONLY, Douglas, Rituals, de Sting, Sacha, Amigo, C&A, Esprit en ga zo maar door. Om te shoppen moet je vooral op de Nieuwestad zijn. Dit is zo ongeveer de hoofdstraat van de binnenstad.

 photo leeuwarden-de-nieuwe-stad_zps72b05716.png

 photo leeuwarden-de-nieuwestad_zps989b0bf4.png

Ook op de Wirdummerdijk zitten wat winkels. Voor de exclusievere zaakjes kun je naar de Kleine Kerkstraat. Dit straatje is ooit – in 2010 geloof ik – uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Verder heb je nog de Sint Jacobstraat waar leuke gadgetwinkeltjes zitten (vooral Ny-Na is een aanrader: leuke Oosterse spulletjes, veel wierrook, buddha’s etc.). Ook de Voorstreek is wel een klein bezoekje waard door de leuke platenzaak die er zit, King Kong.

 photo leeuwarden-platenwinkel-king-kong_zpsaa5170f9.png

Heb je andere tips voor iemand die Leeuwarden wilt bezoeken?

– Ik kan me ziek eten aan Fryske Dumkes. Dus die moet je sowieso eten als je een keer in Leeuwarden of elders in Friesland bent!

– Wat ik zelf ook heel leuk vind is de vrijdagmarkt over te gaan en lekkere hapjes bij een tapaskraam te kopen.

– Net buiten Leeuwarden zit ‘Aqua Zoo’, een dierentuin die alsmaar blijft uitbreiden. Deze is bereikbaar met de bus vanuit Leeuwarden zelf.

– Eens per jaar wordt een culinair festival georganiseerd, ‘Ljouwert Culinair’. Voor de foodies is dit heel erg leuk.

 photo leeuwarden-ljouwert-culinair_zpsa1c3e367.png

 photo leeuwarder-bos-leeuwarden-tips-stedentrip_zpsa31bf8a9.png

– Of huur een fiets en fiets naar het Leeuwarder Bos! Hier lopen Schotse Hooglanders vrij rond.

– Wil je gewoon lekker lui blijven en genieten van een lekker drankje? Voor overheerlijke cocktails raad ik Café Café aan.

– Ben je iemand die van kroegen houdt? Dan ben je in de Doelensteeg aan het juiste adres. Een klein steegje met een heleboel kroegen op een rijtje.

– De blikvanger van de stad is de Achmea toren. Deze toren is nieuw gebouwd en is 114 meter hoog. Er zitten voornamelijk kantoren in gevestigd, maar eens in de zoveel tijd gooit de Achmea toren de boel open voor publiek, en kun je met een razendsnelle lift naar het panoramadek.

Nog enkele sfeerfoto’s van Leeuwarden die gemaakt zijn door Aline…

 photo leeuwarden-eewal_zps1cfed603.png

 photo leeuwarden-donker_zps72462344.png

 photo leeuwarden-antillenflat_zps3b2a8fa0.png

 photo leeuwarden-treinsporen-fotografie-zwart-wit-rails_zps87ee1fad.png

 photo leeuwarden-fietsen_zps62d43ac3.png

Het beste van Leeuwarden volgens Aline
Wijk:  Binnenstad
Straat:  Om te winkelen: Nieuwestad, Wirdummerdijk, Sint Jacobstraat. Gezelligheid en terras:    Gouveneursplein
Winkelen:  Zie hierboven
Trekpleister:  De Oldehove (scheve toren die beklommen kan worden), De Prinsentuin (fijn park in het    centrum vol met bootjes), Fries Museum, De Waag, De Achmeatoren
Ontbijten:  Bakker Bart
Lunchen:  De Walrus, Het Leven
Dineren:  De Walrus, Het Leven, Las Tapas, Het Pannenkoekenschip, De Lachende Koe,      Humphrey’s, Jamuna, Pizzaria Pompeii
Activiteiten:  Ljouwert Culinair (Fries Straatfestival Jailbreakfestival in de Blokhuispoort), Cityjazz        Leeuwarden, in de zomer elke donderdag antiekmarkt op het Wilhelminaplein (ook wel      Zaailand genoemd), elke vrijdag markt met etenswaren en kleding

Zo, dat waren Aline’s tips over Leeuwarden! Ben je benieuwd geworden naar Aline en haar fotografiekunsten? Dan raad ik je zeker aan om haar blog Paperboats.nl te bezoeken. Een persoonlijke blog met een heerlijke schrijfstijl, echt even een kijkje nemen. Jaaaaha, gewoon DOEN! Wil jij ook meer over je stad of dorp vertellen? Mail dan gerust naar info@womanistical.nl.

Ben jij al bekend in Leeuwarden? En hebben jullie nog aanvullende tips of leuke hotspots waarvan wij moeten afweten?

Comments:

 • 6 augustus 2013

  Wat een leuk artikel, zo leer je Leeuwarden eens kennen. Ik ben er ooit es geweest in een grote flat waar een aantal studenten woonden. We zijn toen wezen stappen in Leeuwarden en dat was erg leuk! Ik zou er ook wel eens een keer willen shoppen. De foto’s zijn erg mooi !

  Beantwoorden...
 • 6 augustus 2013

  Leuk artikel! Ik ben nog nooit echt Leeuwarden ingeweest, toch maar eens gaan doen 🙂

  Beantwoorden...
 • Nem

  6 augustus 2013

  Leuk! Een vriendin woonde een paar jaar in Leeuwarden maar dit zijn wel veel leuke tips. Jammer dat het nooit “op de route” ligt behalve als je naar Vlieland gaat 😉

  Beantwoorden...
 • 6 augustus 2013

  Leeuwarden is leuk! Binnenkort een bloggersmeeting in leeuwarden. Meer op mijn blog!
  Liefs

  Beantwoorden...
 • 6 augustus 2013

  Wat leuk om te lezen. Ik ben gewoon nog nooit in Leeuwarden geweest, shame on me! Toch eens doen als ik dit zie!

  Beantwoorden...
 • 6 augustus 2013

  Leuk artikel! Ik ben nog nooit in Leeuwarden geweest, maar het klinkt erg leuk!

  Beantwoorden...
 • 6 augustus 2013

  Wat een leuke fotos! Mijn ouders komen uit friesland, ik vind het altijd leuk om in Leeuwarden te komen (als Brabander)!

  Beantwoorden...
 • 6 augustus 2013

  Prachtige foto’s! Ik ben nog nooit in Leeuwarden geweest, maar het ziet er heel gezellig uit

  Beantwoorden...
 • 6 augustus 2013

  Wat een leuke post! Ik heb in Leeuwarden op de middelbare school gezeten dus het meeste komt me wel bekend voor 🙂

  Beantwoorden...
 • 6 augustus 2013

  Het is zo leuk om dit te lezen! Van een echte insider kom je het meeste te weten. De Prinsentuin zou ik best eens willen bezoeken (afgeleid van de foto’s ziet het er erg mooi uit) na de vrijdagmarkt te hebben gezien.

  Beantwoorden...
 • 6 augustus 2013

  Wat leuk om dit zo te lezen! En met die mooie foto’s! Krijg nu echt zin om naar Leeuwarden te gaan! Ik ben er nog nooit geweest, maar die Prinsentuin in de herfst lijkt me echt super mooi 😀
  xx

  Beantwoorden...
 • 6 augustus 2013

  Wat ontzettend grappig dit: Leeuwarden, mien stadsje! Aline heeft onze stad supergoed vertegenwoordigd! Ik mag ook graag bij de Walrus zitten. Verder zijn eigenlijk alle terrasjes op de stille kant van de Nieuwestad (tegenover alle winkels) aan te raden. Zat vandaag nog met m’n vader bij het Broodhuys te smullen 🙂

  Love,

  Rowan

  Beantwoorden...
 • 6 augustus 2013

  Ik ben het helemaal met Aline eens, alles staat erin. La Venezia is zooooo lekker!

  Beantwoorden...
 • 6 augustus 2013

  Heel leuk om te lezen! Ik heb in Leeuwarden gestudeerd en gewoond, ik vond het echt een superleuke stad.

  Beantwoorden...
 • 6 augustus 2013

  Ik ben nog nooit in Leeuwarden geweest, maar na jouw foto’s wil ik er misschien toch weleens heen !

  Beantwoorden...
 • 6 augustus 2013

  Wat een leuk artikel! Ik ben gék op Fryslân 😀 heb er veel familie wonen.. Leeuwarden is idd een leuke stad! Ze heeft toch een aantal dingen genoemd die ik nog niet kende 😀

  Beantwoorden...
 • 7 augustus 2013

  Wat een leuke ideetjes! Ik ben zelf als Belgje al naar Leeuwarden gegaan en ik vond het zo’n mooie stad! Ik zou er wel terug heen willen voor een boottochtje; dat heb ik vorige keer helaas niet gedaan! 🙂

  Beantwoorden...
 • 7 augustus 2013

  ik wist niet dat het zo’n gezellig stadje was! zeker eens bezoeken dus.. Heel leuk rubriekje trouwens!

  Beantwoorden...
 • Sas

  7 augustus 2013

  leuk artikel met fijne tips!

  Beantwoorden...
 • 7 augustus 2013

  thanks for the tips!! so nice!!

  Beantwoorden...
 • 7 augustus 2013

  Dat ziet er daar echt leuk uit!

  Beantwoorden...
 • 7 augustus 2013

  Leuk artikel! Ik ben nog nooit in Leeuwarden geweest, maar klinkt wel leuk!

  Beantwoorden...
 • 7 augustus 2013

  Ik dacht dat ik nog nooit in Leeuwarden was geweest, maar een aantal van de foto’s komen me verdacht bekend voor.. Vraag me af of Leeuwarden gewoon heel erg op een andere stad lijkt of dat ik er tóch wel eens ben geweest. Anyway, heel leuke tips!

  Beantwoorden...
 • 7 augustus 2013

  Heel erg leuk om te lezen! Zelf ben ik nog nooit in Leeuwarden geweest, maar het lijkt me zeker wel eens de moeite waard om er eens heen te gaan.

  Beantwoorden...
 • 8 augustus 2013

  Wat een leuk artikel! Ik wist eigenlijk niet dat Leeuwarden zo leuk was!

  Beantwoorden...
 • 16 augustus 2013

  Wat een leuk artikel! Ik vind Leeuwarden een fijne stad, zo overzichtelijk! En gisteravond was ik nog bij La Venezia, vooral de ijstaarten daar zijn ontzettend lekker en op maandag zijn ze gesloten, maar de rest van de week zijn ze tot 23.00 uur open!

  Beantwoorden...
 • 20 augustus 2013

  wat een leuk artikel, helemaal met die foto’s! klinkt gezellig en ziet er gezellig uit 😀

  Beantwoorden...
 • 7 september 2017

  Toevellig laatst in leeuwarden geweest, sliep in een Airbnb midden in het centrum! een prachtige stad! heb gegeten bij
  http://www.deburgemeestervannapels.nl/pizzeria-leeuwarden/
  Wat een prachtige tent en heerlijke pizza’s (en koffie) hebben ze daar!

  Beantwoorden...

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts