BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Beauty   >  Thuis definitief ontharen met IPL

Met de aankomende zomer voor de deur rijst bij vele vrouwen de vraag: wat voor ontharingsmethode ga ik dit jaar gebruiken? Scheren is pijnloos, snel klaar en vergt een niet zo grote investering. Echter scheren levert stoppeltjes op, vaak al na één dag voelen je benen aan als schuurpapier. Epileren is zeker de eerste keren zeer pijnlijk, maar je hebt dan wel enkele weken zijdezachte zomerbenen – als het zonnetje tenminste wil meewerken. Harsen is thuis een hele onderneming en vaak een enorm geknoei. Maar eenmaal klaar zijn je benen voor enkele weken glad.

Het nadeel van zowel epileren als harsen is dat de haartjes wel een minimum lengte moeten hebben. De nieuwste methode is IPL (Intense Pulsed Light) ontharen, dit kon al een tijdje bij een schoonheidssalon, maar sinds kort kan je het ook zelf thuis doen. De lichtflitsen van het IPL apparaat geven hun energie af aan de haartjes. Het pigment in het haar absorbeert deze warmte en geeft het door aan de haarzakjes. Deze warmte moet ervoor zorgen dat de haarwortel vernietigd wordt.

Je benen ‘zomerproof

Inmiddels hebben verschillende merken een IPL apparaat op de markt gebracht. Goedkoop zijn deze apparaten niet, daarom is het zeer verstandig om voor aanschaf te kijken of er ergens misschien ergens een cashback actie of kortingscode actief is.

De prijzen beginnen vanaf zo’n € 200 tot ongeveer € 500. Let goed op hoeveel lichtflitsen je met één cartridge kunt doen, de cartridges zijn namelijk duur. Zo kan een goedkoop IPL apparaat uiteindelijk duurder uitvallen dan een wat prijziger exemplaar. Doordat je haar groeit in cyclussen heb je meerdere behandelingen nodig. Als je voor elke behandeling een nieuwe cartridge moet aanschaffen, moet je wel een heel goed gevuld spaarvarkentje hebben.

Hoe werkt het?

Het te behandelen gebied mag niet gebruind zijn en ook niet recentelijk geharst of geëpileerd. Als de haren met wortel en al zijn verwijderd kan er geen energie worden opgenomen. Scheer het gebied zodat de haartjes kort zijn en er geen energie verloren gaat. Bij lange haren dringt de warmte niet diep genoeg door in het haarzakje. Gevolg: de haren worden verwarmd, maar het haarzakje niet vernietigd.  Herhaal de behandeling om de paar weken om tot een goed resultaat te komen.

Voor welke huidtypes en welke haarkleur geschikt?

IPL werkt het best als het contrast tussen huid- en haarkleur groot is. Een lichte huid met donkere haren is ideaal voor deze vorm van ontharen. Blonde, grijze en rozige haren kunnen niet worden verwijderd met lichtflitsen omdat ze te weinig melanine bevatten en de energie van de flits niet goed kunnen absorberen. Ook werken de lichtflitsen niet goed op een donkere huid. Check voor aanschaf dus goed of jouw huid en haarkleur geschikt is. Zelfs al heb je je IPL met een kortingscode of een cashback gekocht, als het niet werkt is het weggegooid geld.

Hoe gebruik je een IPL apparaat?

Als het te behandelen gebied glad geschoren is, kun je aan de slag. Neem hier ruim de tijd voor, het is een tijdrovend klusje. Het gebied dat je met één flits kunt behandelen is namelijk klein. Verder is het een kwestie van een beetje gokken, je kan immers niet zien waar je gebleven bent. Herhaal de behandeling om de paar weken om uiteindelijk een goed resultaat te behalen.

Hierin zitten de verborgen kosten. Er zijn IPL apparaten met een vaste cartridge, deze hoef je dus nooit te vervangen. In aanschaf prijziger, maar in gebruik stukken goedkoper. De cartridges kosten tussen de € 20 en € 30, als je voor elke behandeling een nieuwe cartridge moet kopen ben je veel geld kwijt. Daarom kan je misschien beter een goede korting zoeken en een duurder apparaat aanschaffen. Na een behandeling is het verstandig om 48 uur uit de zon te blijven en daarna te smeren met factor 30 of hoger.

Conclusie thuis definitief ontharen met IPL

Het resultaat is voor iedereen anders, maar gemiddeld genomen blijven de haren lange tijd weg en als ze terug groeien zijn ze dunner en lichter van kleur. De thuisbehandeling moet je vaker herhalen dan een behandeling bij de schoonheidsspecialiste omdat de lichtintensiteit minder hoog is. Daarentegen ben je wel minder geld kwijt, zeker als je een mooie korting weet te scoren.

Plan deze behandelingen het liefst in de winter, dan ben je glad als het voorjaar aanbreekt. Echter de fabrikanten geven in het voorjaar als alle vrouwen weer gaan nadenken over haarvrije benen, de hoogste korting. Ik zou zeggen nu kopen en alvast beginnen met je behandelingen. Dan heb je deze zomer misschien wat minder bruine benen, maar je hoeft je geen zorgen te maken over die lelijke haren.

Heb jij al ervaring met IPL?

In samenwerking met bespaardeals.nl

Comments:

 • 4 juni 2015

  Lijkt me heerlijk om permanent van sommige haartjes af te komen.! Klinkt goed, maar toch wel een prijzige oplossing dit. Liefs, Rowan

  Beantwoorden...
 • 4 juni 2015

  Ik dacht altijd dat dezer vorm van ontharen pijnlijk zou zijn.
  Maar dat is niet waar.

  Beantwoorden...
 • 4 juni 2015

  Een vriendin van mij heeft zoiets en als ’t niet zo duur was had ik er zelf ook al lang een gekocht! Bij haar werkt ’t goed.

  Beantwoorden...
 • 4 juni 2015

  Het moet net maar effect hebben. Ik heb ook een aantal IPL behandelingen gehad in een schoonheidssalon, maar het is nooit helemaal weg gegaan. Ik zou het thuis dan al helemaal niet proberen. Maar wellicht dat het bij iemand anders wel weer werkt. Het verschilt natuurlijk ook per persoon. Laseren schijnt wel echt goed te zijn.

  Beantwoorden...
 • 4 juni 2015

  Ik heb jaren geleden verschillende behandelingen gehad en het meeste is weg. Tijdens de zwangerschap en dus hormonen kwam het wel even terug.

  Tegenwoordig laat ik het elke 6-8 weken harsen wat op zich prima gaat.

  Beantwoorden...
 • DQ

  5 juni 2015

  Holy moly lijkt me ideaal. Alleen prijzig. X

  Beantwoorden...
 • 8 juni 2015

  Ideaal voor dames bij wie het werkt. Bij mij werkt IPL helaas niet, met laser wel positieve ervaringen 🙂

  Beantwoorden...

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

366 posts

Travel

117 posts