BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Tips om je keuken mooi én praktisch in te richten

Natuurlijk moet een keuken praktisch zijn, maar het is fijn als hij ook mooi is. Toch denken veel mensen dat je hierin een keuze moet maken. Alsof het feit dat een keuken praktisch is, automatisch betekent dat hij minder mooi is.

Een beetje vreemde redenatie, want het een sluit het ander niet uit. Sterker nog: met deze tips is het helemaal niet moeilijk om je keuken zowel mooi als praktisch in te richten!

keuken-kleur-inrichten-geel

Tip 1: Wat vind jij het belangrijkst?

Schrijf vijf punten op die jij belangrijk vindt in een keuken qua praktische eigenschappen. Schrijf bijvoorbeeld op hoe je je kastindeling wilt hebben. Misschien wil je wel een grote koelkast, of vind je een extra grote kookplaat belangrijk.

Daarna schrijf je vijf punten op die je mooi vindt aan een keuken. Bijvoorbeeld een strak uiterlijk of juist een landelijke uitstraling. Zoek meer inspiratie voor je keuken, zodat je goede ideeën kunt opdoen.

keuken-praktisch-mooi-inrichten-werkdriehoek

Tip 2: Bepalen van de keukenindeling

Nu je een basis hebt van dingen die je belangrijk vindt, ga je de keukenindeling bepalen. Deze hangt vaak af van de beschikbare ruimte. De minst praktische keukenvorm is de I-vormige of rechte keuken. Dat komt omdat de spoelbak, werkruimte en kookplaat dan allemaal naast elkaar zitten. Je hebt liever een mooie werkdriehoek, die je goed kunt realiseren in andere keukenvormen.

keukenkastjes-indelen

Tip 3: Kastinrichting

Je begint de indeling van je keuken met het kiezen van de plaats van de apparatuur. Waar komt de kookplaat, wat is een handige plaats voor de spoelbak en waar wil je de koelkast hebben? Ook nu denk je weer even aan de handige werkdriehoek. Maar uiteraard speelt ook je eigen voorkeur een rol: wat vind jij mooi?

Als je weet waar je de apparaten wilt zetten kun je de rest van de kastindeling gaan bepalen. Waar wil je laden en waar heb je liever gewone kastjes? Vraag je ook af welke dingen je vaak gebruikt tijdens het koken en welke dingen je haast nooit nodig hebt. Dat hangt natuurlijk ook af van de recepten die je vaak maakt.

keukenapparatuur-inrichten-tips

Tip 4: Apparatuur aanschaffen

Nu je de keuken hebt ingedeeld, is het tijd om apparaten aan te schaffen. Je weet de formaten al, maar nog steeds heb je heel wat keuzes te maken. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor allerlei verschillende soorten koelkasten, ovens en afzuigsystemen.

Nu gaan dus zowel het design als praktische voordelen een rol spelen. Sommige apparaten zijn erg praktisch, maar gewoon niet mooi. Andere zijn wel mooi, maar niet zo handig. Gelukkig zijn er zóveel apparaten van verschillende merken beschikbaar dat je gegarandeerd iets vindt dat zowel mooi als praktisch is.

keuken-inrichten-werkblad-kraan

Tip 5: Het uiterlijk van de keuken

De laatste stap bij het uitzoeken van een keuken is het bepalen van het uiterlijk. De kastfrontjes hebben hier heel veel invloed op. Daarnaast kies je nu ook het werkblad en de achterwand van de keuken. Hierin heb je heel veel keuzes: hout, RVS, steen, keramisch, PVC, marmer…

Deze keuzes bepalen uiteindelijk hoe je keuken eruit komt te zien. Ook hier heb je met elk materiaal te maken met praktische voor- en nadelen. Denk er goed over na wat je wilt en wat je het belangrijkst vindt. Vaak vind je al snel een look voor de keuken die zowel mooi als praktisch is.

keuken-plankjes-organiseren

Wil je je keuken mooi én praktisch inrichten? Met deze vijf tips ontwerp je de perfecte keuken. Hoewel je soms een compromis zal moeten sluiten, is mooi en praktisch heel goed met elkaar te combineren!

Comments:

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts