BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Tips om je raambekleding stijlvol én slim te maken

Met raamdecoratie kleed je niet alleen de vensters mooi aan, je kunt er de volledige ruimte mee transformeren. Naast het aanzicht speelt ook functionaliteit een belangrijke rol in de keuze voor een specifiek type gordijnen. Door de juiste keuzes te maken kan raambekleding zelfs als inbraakpreventie functioneren. Hier zijn de voornaamste zes aandachtspunten bij de keuze van nieuwe raambekleding.

1. Type
Er zijn diverse soorten gordijnen, dit zijn de meest populaire types op dit moment:

  • Schuifgordijnen: Dit type wordt vaak met een enkele of dubbele plooi uitgevoerd zodat het materiaal mooi valt.
  • Rolgordijnen: Dit zijn strakke en praktische gordijnen die een moderne look & feel geven aan de ruimte.
  • Vouwgordijnen: Voor een meer natuurlijke uitstraling kun je vouwgordijnen hangen, deze gordijnen vouwen in verticale richting uit.
  • Plisségordijnen: Dit type raamdecoratie klapt in als een harmonica, en kan naast omlaag ook omhoog ingeschoven worden.
  • Jaloezieën, ook bekend onder de merknaam “Luxaflex” zijn de bekende horizontale latten waarmee je licht op een gecontroleerde wijze kunt laten doorschijnen.
  • Lamellen: Het voornaamste verschil met jaloezieën is de verticale richting van de stroken.

Er is niet zomaar een favoriet te kiezen, iedere type heeft specifieke kenmerken qua uitstraling en praktisch gebruik. Hoewel sommige types meer klassiek of juist modern overkomen, betekent dit niet automatisch dat rolgordijnen niet zouden passen in een klassiek interieur. De kleurkeuze en het materiaal speelt namelijk ook een belangrijke rol.

2. Kleur
De kleurkeuze is van invloed op de gehele ruimte. Zo lijkt zwarte raambekleding de ruimte kleiner te maken, terwijl wit juist een heel ruimtelijk effect geeft. Ook zullen lichte tinten meer licht weerkaatsen, waardoor je met minder lamp- of zonlicht de ruimte kunt verlichten.

Neutrale kleuren zoals (gebroken) wit, zwart en grijs passen eigenlijk overal, vaak is er een beige tint in verwerkt om het geheel een wat warmer karakter te geven. Wanneer het doorschijnende gordijnen betreft zal de inval van natuurlijk licht ook een belangrijke rol spelen. Zo kunnen felrode doorschijnende gordijnen de kamer in een rode gloed baden.

3. Materiaal
Naast de kleur is ook de keuze voor het materiaal van belang. De structuur en de kwaliteit van de stof bij gordijnen, of kunststof, aluminium en hout bij lamellen of jaloezieën geven de ruimte een geheel eigen karakter. Goedkope materialen zien er helaas vaak ook goedkoop uit.

Dit betekent overigens niet dat alle soorten raamdecoratie van kwaliteit per definitie duur zijn, maar let op met budget producten. Focus niet teveel op de aanschafprijs maar meer op de prijs / kwaliteitsverhouding en de geschatte levensduur. Je kunt de levensduur flink verlengen door er netjes mee om te gaan, daar komen we verderop nog op terug.

4. Meten
Raambekleding is maatwerk, standaard gordijn maten vallen vaak nét niet goed. Je kunt de raamdecoratie laten inmeten, wanneer je online wilt bestellen is het ook zelf te doen. De webshop zal doorgaans meetinstructies verstrekken om een nauwkeurige meting uit te voeren.

Op de dag en in dag, ofwel op het kozijn of binnen het kozijn is een keuze die je bijvoorbeeld moet maken, ook met vensterbanken en bijvoorbeeld de positie van meubilair of verwarmingselementen moet je rekening houden. Bij horizontale schuifgordijnen met een dubbele plooi heb je ook extra meters stof nodig, houd hier rekening mee bij het meten.

5. Elektrische bediening
Sommige gordijnen moet je met de hand openschuiven en dichttrekken, terwijl andere soorten raambekleding werken met koordjes. In beide gevallen kun je de raamdecoratie beschadigen of onnodig vervuilen. Met elektrische bediening heb je geen onooglijke koordjes meer nodig, de cassette trekt niet scheef en er komen geen vette vingers op het materiaal.

Een bijkomend voordeel van elektrische bediening zoals de Somfy PoweredBlinds is de bereikbaarheid. Of beter gezegd een gebrek aan bereikbaarheid. Je kunt met bediening op afstand een sofa voor de vensterbank plaatsen, je kunt een hoog zolderraam eindelijk voorzien van een mooi plisségordijn. Wanneer je slecht ter been bent is elektrische bediening ook ideaal en bovendien veilig.

6. Automatiseren
Een volgende stap na een elektrische gordijnrails is de koppeling met een huisautomatiseringssysteem of domotica. Dan kun je de raamdecoratie naast een tijdschakelaar ook laten sluiten wanneer het buiten donker wordt.

Of laat de raambekleding sluiten op het moment dat de lampen thuis inschakelen. Koppel het alarm op je telefoon aan de rolgordijnen in de slaapkamer en ontwaak voortaan door invallend zonlicht. Hiervoor levert Somfy speciale fluisterstille elektrische gordijnrails. Ben je niet thuis? Geen probleem, laat de raamdecoratie zelfstandig functioneren in een smart home, hierdoor ziet het huis er bewoond uit wat als inbraakpreventie kan fungeren.

Je kunt zelfs met een spraakassistent op je mobieltje of met een slimme luidspreker de gordijnen openen of sluiten. Dit is erg praktisch wanneer je met vieze handen in de keuken staat, of net aan het knutselen bent geweest met olie op je handen.

Met de juiste gordijnen maak je de woning helemaal af, door de raambekleding uit te breiden met slimme functionaliteit zul je er nog meer van genieten.

In samenwerking met Poweredblinds

Bron afbeelding: Photographee.eu / Shutterstock

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts