Tips om zelf je auto te onderhouden


tips-om-zelf-je-auto-te-onderhouden

Laten we eerlijk zijn, de meeste van ons hebben niet veel interesse in auto’s. Als hij maar rijdt en goed verzekerd is, dan zijn we al snel tevreden. Toch is het verstandig om je autootje een beetje te verzorgen. Met wat tender loving care voorkom je dat kleine problemen aan je auto uit de hand lopen en je flink moet betalen bij je garage. In dit artikel staan een aantal handige tips die je kunt gebruiken als je je auto zelf wilt onderhouden.

Bandenspanning controleren

Je banden verliezen langzaam maar zeker lucht. Rijden op te zachte banden kost je meer benzine en zorgt voor een slechtere wegligging. Bij de meeste benzinestations heb je een apparaat waarmee je de spanning van je banden kan meten en direct je banden kan oppompen. Soms moet je hier een kleine vergoeding voor betalen. De juiste bandenspanning staat in het instructieboekje van je auto. Controleer je bandenspanning een keer per maand.

Profiel van je banden controleren

Naast de juiste spanning is het ook belangrijk dat je banden genoeg profiel hebben. Dit kun je checken door de diepte van de groeven in je banden te meten. Deze moeten minimaal 1,6 mm diep zijn, maar het wordt aangeraden om je banden te laten vervangen als de diepte van de groeven 2,5 mm bedraagt. Voor winterbanden is dit 4 mm.

Ruitenwissers vervangen

Laten je ruitenwissers strepen achter of maken ze rare geluiden? Dan zijn ze toe aan vervanging. Je kunt dit prima zelf doen. De meeste ruitenwissers zijn via een kliksysteem los te maken en te bevestigen. Nieuwe ruitenwissers kan je gewoon bij een benzinestation kopen. Op de verpakking staat aangegeven voor welk automerk ze geschikt zijn.

Koelvloeistof controleren

Door maandelijks je vloeistoffen te controleren zorg je dat je auto soepel blijft lopen. Koelvloeistof controleer je in het reservoir in de motor. Dit werkt het beste als de motor koud is. Er staan streepjes op het reservoir die aangeven hoe hoog het peil moet zijn. Moet je bijvullen? In je instructieboekje staat welke koelvloeistof je nodig hebt.

Motorolie controleren

Ook je motorolie moet op peil zijn. Dit controleer je met de peilstok in je motor. Deze veeg je af en stop je weer terug. Als je hem er daarna uithaalt kan je zien aan de hand van de olie aan de stok of je olie op peil is, op de stok staat een streepje voor de minimale hoeveelheid en de maximale hoeveelheid olie. Met welke olie je je motor moet aanvullen staat ook vermeld in je boekje.

Ruitensproeiervloeistof controleren

Tenslotte is er nog je ruitensproeiervloeistof. Als deze op is merk je het snel genoeg, maar het is beter om dat voor te zijn. Het reservoir van je ruitensproeiervloeistof herken je aan het symbool van een raam met waterstraaltjes. Vul deze bij als je ook je andere vloeistoffen gaat controleren. Het is altijd handig om een extra fles vloeistof in je auto te bewaren.

Een laatste tip is om goed naar je auto te luisteren en deze goed aan te voelen. Als je geluiden hoort die je normaal niet hoort of als de bediening van je auto anders aanvoelt kan dit duiden op een mankementje. Door dit op tijd te laten checken door je garage voorkom je dat deze kleine mankementen uit de hand lopen en om een grotere reparatie vragen.

Heb jij nog goede tips? Laat het weten in een reactie!

In samenwerking met Allsecur

8 gedachten over “Tips om zelf je auto te onderhouden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *