BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Gezond en Welzijn   >  Tips om zweetvoeten te voorkomen en te verhelpen

Zweetvoeten kunnen een serieus probleem zijn als je niet weet hoe je dit probleem kunt voorkomen. Als je echter al last hebt van het probleem hebben wij hier niet alleen tips om stinkvoeten te voorkomen, maar ook enkele tips waarmee je het probleem kunt verhelpen.

Oorzaak zweetvoeten

Het zou je zomaar kunnen gebeuren. Je favoriete pumps.  Ze lopen heerlijk, passen perfect en het liefst draag je ze elke dag, maar wanneer je ze uit doet ruikt de hele gang naar je schoenen. Dit gebeurt natuurlijk niet opeens, het heeft namelijk een reden.

Bacteriën vind je overal, maar het meest houden ze van warme, vochtige plekken. Ze voeden zich met de losgeraakte huidschilfers die in je schoenen en sokken blijven zitten.  Dat maakt schoenen de ideale (verblijf)plek voor ze om zich te vermenigvuldigen.

Vervolgens gaan ze een verbinding aan met de geurstoffen in je voetzweet waardoor die vervelende geur ontstaat. Et voila, het perfecte recept voor stinkvoeten.

Voorkomen

Om stinkvoeten te voorkomen is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Het is een kleine moeite, maar het resultaat zijn schoenen en voeten die niemand meer tot last zijn. Met deze tips breng je de geuroverlast gegarandeerd tot een minimum.

Schone sokken

Dagelijks je sokken verschonen is de makkelijkste manier om stinkvoeten te voorkomen. Het spreekt eigenlijk voor zich. Gebruikte sokken zijn gevuld met oude huidschilfers zweet en bacteriën. Wanneer je deze opnieuw aandoet hebben de bacteriën kans om zich nog meer te vermenigvuldigen, waardoor de stank alleen maar erger word en nog dieper in je schoenen trekt.

Sokken wassen

Was vieze sokken op minstens  60 graden. 30 of 40 graden is de ideale temperatuur voor bacteriën om in te leven en te groeien. Wanneer je sokken dus op een laag temperatuur wast gaan ze helemaal niet dood, maar blijven ze in je sokken zitten. Zodra je de sokken aandoet gaan ze een verbinding aan met de geurstoffen in het zweet en dat zorgt onmiddellijk voor de welbekende penetrante geur.

Hygiëne

Om te zorgen dat je zo min mogelijk bacteriën met je mee draagt is hygiëne heel belangrijk. Was je voeten daarom dagelijks met een antibacteriële zeep. Je kunt ze ook desinfecteren met alcohol. Het is niet zo dat je voeten hierna geen bacteriën meer meedragen. Dat kan namelijk niet. Het zorgt er alleen voor dat je de hoeveelheid bacteriën minimaliseert.

Houten schoenspanners

Houten schoenspanners zijn niet alleen handig om de vorm van je laarzen te behouden. Je kunt ze ook gebruiken om zweetvoeten te verhelpen. Wat houten schoenspanners precies doen is het zweet in je schoenen opnemen. Vooral ceder- en mahoniehouten schoenspanners nemen veel vocht op.

Schoenen wisselen

Wissel regelmatig van schoenen om ze de kans te geven om goed uit te drogen.  Wanneer je dagelijks dezelfde schoenen draagt, worden de bacteriën in je schoenen constant van vocht, warmte en voedsel voorzien. Zorg er dus voor dat je schoenen de kans krijgen om goed te drogen.

Van je stinkvoeten af

Heb je al last van stinkvoeten? Gelukkig hoef je er niet voor altijd mee te leven. Hier een aantal dingen die je kunt doen om het probleem te verhelpen.

Sprays en zalfjes

Wie echt last heeft van zweetvoeten heeft bij de plaatselijke drogist een heel arrangement aan zalfjes en sprays die boordevol ingrediënten zitten om bacteriën te bestrijden en geur te minimaliseren.

Bakingsoda

Bakingsoda neutraliseert de PH-waarde van je voeten en het dood bacteriën. Het is dus ideaal en ook nog eens heel goedkoop. Om het beste resultaat te behalen week je je voeten regelmatig in een voetbad gevuld met water en bakingsoda. Voeg 1 eetlepel bakingsoda toe voor elke liter water. Je hoeft ze niet af te spoelen. Droog je voeten achteraf goed af en ze zijn klaar om te gaan.

Mondwater

Mondwater voor je voeten. Een beetje een vreemd idee maar het helpt wel. Mondwater is lekker fris en het dood bacteriën. Meng een dopje mondwater in een bak met warm water en laat je voeten hierin weken. Herhaal dit wekelijks voor het beste resultaat.

Ken jij nog andere tips om geen last van zweetvoeten meer te hebben?

Bron afbeeldingen

Comments:

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts