BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Tips van Marie Kondo om je huis op te ruimen

We kennen haar vrijwel allemaal, zelfs als we géén Netflix hebben: de immens populaire Marie Kondo. Opruimgoeroe. Weggooispecialist. Noem haar wat je wilt. Feit is dat haar methodes populair zijn.

Wil jij het voor jezelf bepalen? Dan nodigen we je uit om aan de hand van de onderstaande vijf tips van haar hand zelf je woning onder de loep te nemen. En vergeet daarbij de opslag, zolder of schuur ook niet!

Marie Kondo geeft in haar boek en shows altijd vele tips mee. Natuurlijk, iedere situatie is weer anders, want er zijn mensen die wel eens iets bewaren voor later en er zijn mensen die zich zo ongeveer voorbereiden op een apocalyps.

Met onderstaande vijf tips krijgt iedereen weer een netjes opgeruimd huis en opslagruimte volgens de KonMari-methode.

Tip 1: Maak een plan

Als jij je hele woning wilt opruimen, dan moet je weten waar je moet beginnen. Als je een huis of appartement hebt met meerdere ruimtes, wordt het al snel een kwestie van die spreekwoordelijke bomen en het bos.

Begin met één ruimte (bijvoorbeeld je kantoorkamer), een ruimte binnen een ruimte (zoals een kast in je opslagruimte), of zelfs met een kleine categorie (schilderspullen of andere crea bea-spulletjes).

Tip 2: Categoriseer

Over categorieën gesproken: de meeste mensen ruimen op per kamer. Maar Marie Kondo nodigt ons uit om daar nog eens twee keer over na te denken. Eigenlijk is dat helemaal niet zo logisch.

Op die manier krijg je namelijk al snel dat verschillende spullen uit eenzelfde categorie verspreid zijn over meerdere kamers en misschien zelfs ook de opslagruimte. Marie zegt daarom: ruim op per categorie. Zo heb je altijd alle dezelfde soorten items bij elkaar en hoef je minder lang te zoeken als je iets nodig hebt.

Tip 3: Trek alles uit de kast

En dat bedoelen we letterlijk. Als jij je kasten wilt gaan opruimen (met kleding, boeken, keukenspullen of algemene opslag), haal je eerst alles eruit en zet je daarna alles weer terug. Zo kijk je veel beter naar wat je eigenlijk in je handen hebt en denk je beter na of je het terug wilt plaatsen in je kast.

Tip 4: Rol je kleding op

Een heel interessante tip van Miss Kondo is die in de categorie Kleding. Marie zegt namelijk dat het veel handiger is om je kleding op te rollen. Wanneer je het vervolgens rechtop in kleinere opslagruimtes zoals bewaardozen of lades plaatst, heb je meer overzicht en ook bespaar je veel ruimte. We hebben het zelf nog niet geprobeerd, maar gaan dit weekend meteen aan de slag!

Tip 5: Hou je woning en opslag opgeruimd

Tot slot: een opgeruimd huis is net als een schoon huis. Hij blijft niet schoon als je één keer hebt schoongemaakt. Ook opruimen is iets dat je moet blijven onderhouden.

Denk dus bij alles dat je in huis haalt of je het wel echt nodig hebt en zet alles wat je uit de kast haalt ook na gebruik meteen weer terug. Of neem 1 of 2 dagdelen per week om alles weer op orde te maken. Zorg voor regelmaat.

Bron afbeelding: Africa Studio/Shutterstock

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

366 posts

Travel

117 posts