BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Tips voor de juiste keuken verlichting

Tijdens het inrichten van een keuken is het altijd belangrijk om rekening te houden met verschillende aandachtspunten. Eén van de belangrijkste aandachtspunten is de keuken verlichting waar gebruik van wordt gemaakt. Het is immers belangrijk om er rekening mee te houden dat er in een keuken gebruik wordt gemaakt van verschillende soorten verlichting.

De sfeerverlichting zorgt voor de juiste toon in de keuken terwijl de werkverlichting het mogelijk maakt om alle gewenste taken uit te kunnen voeren.

Ben jij ook bezig met het inrichten van je keuken en zou je graag enkele interessante tips willen hebben voor wat het realiseren van de beste keuken verlichting betreft? Dat is precies wat je kan verwachten in dit artikel!

Tip 1: Hou rekening met de verschillende soorten verlichting

Zoals in de inleiding reeds aangegeven is het zo dat er in een keuken gebruik kan worden gemaakt van verschillende soorten verlichting. Het opstellen van een goed lichtplan is omwille van deze reden altijd een aanrader. Bij het opstellen van een dergelijk lichtplan dient er rekening te worden gehouden met de verschillende, onderstaande mogelijkheden:

  • Basisverlichting;
  • Werkverlichting;
  • Sfeerverlichting;

Eventueel is het ook nog mogelijk om gebruik te maken van een bepaalde accentverlichting. Deze laatste slaagt er in om zoals de naam reeds laat vermoeden bepaalde accenten te leggen in je keuken. Dergelijke verlichting mag dan wel optioneel zijn, toch kan ze zeker en vast bijdragen aan een leuke uitstraling voor jouw keuken.

Tip 2: Zorg voor centraal geplaatste basisverlichting

De zogenaamde basisverlichting is de belangrijkste vorm van keuken verlichting. Het is namelijk zo dat deze verlichting er voor moet zorgen dat er een duidelijk overzicht ontstaat in de keuken. Voor wat de basisverlichting in een keuken betreft kan er gebruik worden gemaakt van verschillende opties. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen onder meer:

  • Inbouwspots;
  • Opbouwspots;
  • Traditionele verlichtingsarmaturen;

Wanneer er voor de basisverlichting gebruik wordt gemaakt van één centraal punt in de keuken kan het wenselijk zijn om de mogelijkheid te hebben om de verlichtingsarmaturen bijvoorbeeld in een bepaalde, specifieke richting te kunnen draaien. Op die manier voorkom je dat bepaalde hoeken in de keuken alsnog in de schaduw komen te zitten.

Tip 3: Op welke plaatsen is er nood aan werkverlichting?

De basisverlichting zorgt er voor dat er voldoende lichtrijk gevoel wordt gecreëerd in de keuken. Deze verlichting kan echter in de praktijk geen dienst doen als echte werkverlichting. Heel wat mensen die in een keuken werken worden tijdens het bereiden van hun maaltijden geconfronteerd met vermoeide ogen en / of schaduwvorming op het werkblad.

Deze zaken kunnen tegen worden gegaan door het plaatsen van werkverlichting. Het wordt in het bijzonder aangeraden om aan het aanrecht en het fornuis dergelijke verlichting te voorzien. Voor welk type verlichting je dan kiest is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. TL-buizen kunnen hiervoor worden gebruikt, maar er kan ook gebruik worden gemaakt van halogeen verlichting.

Tip 4: Een eye-catcher als verlichting in de keuken

De keuken is door de jaren heen uitgegroeid tot een echte sociale ontmoetingsplaats. Heel wat mensen ontvangen tegenwoordig dan ook hun gasten in de keuken in plaats van in de woonkamer. Dit heeft er voor gezorgd dat de nood aan mooie designverlichting voor de keuken eveneens is toegenomen. Dergelijke verlichting kan op verschillende manieren worden gerealiseerd.

Zo kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een staande lamp industrieel. Een dergelijke lamp ziet er werkelijk ongelofelijk mooi uit terwijl ze er perfect voor kan zorgen dat een donker hoekje kan worden verlicht. In ieder geval, ben jij ook op zoek naar een soort van keuken verlichting die ook op visueel vlak een meerwaarde voor je keuken kan betekenen? Dan kan een industriële staande lamp zeker het overwegen waard zijn!

Tip 5: Plaats de schakelaars zoveel mogelijk bij elkaar

Er is dus duidelijk in een keuken nood aan heel wat verschillende soorten verlichting. Elk type verlichting zal ook over diens eigen schakelaar beschikken. Wil je graag voorkomen dat je eindeloos heen en weer blijft lopen in je keuken enkel en alleen om de verschillende lichtbronnen te kunnen bieden? Probeer er dan voor te zorgen dat de schakelaars zich zoveel mogelijk op dezelfde plaats bevinden.

Tip 6: Kies voor eenvoudig schoon te maken armaturen

Last but not least wordt het bij keuken verlichting in de praktijk sterk aangeraden om te kiezen voor verlichting die eenvoudig kan worden gereinigd. Door het koken is het mogelijk dat er zich al snel een laag met vuil op de armaturen zal gaan vormen. Het is de beste keuze om over te gaan tot het aanschaffen van armaturen waarbij de lamp is afgesloten door middel van een glazen plaat. Voor deze armaturen geldt namelijk dat ze uitermate eenvoudig te reinigen zijn.

Bron afbeelding: Anna Andersson Fotografi / Shutterstock

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts