Ben je bijna klaar met je studie? En heb je nog geen idee welke kant je op wil? Een tussenjaar is, indien je deze op een juiste manier invult, absoluut een aanrader. In een tussenjaar kan je verschillende dingen ondernemen, zoals een taalcursus in het buitenland.
Een periode in het buitenland doorbrengen is voor ieder mens een zegen. Het is altijd goed om andere culturen te zien en om langere tijd van huis te zijn. Veel mensen zeggen hierover ‘je komt jezelf tegen en je leert jezelf beter kennen’. Dat is een item waar je de rest van je leven nog profijt van hebt. Zo’n tussenjaar, oftewel ‘gap year’, is dan ideaal.
Een periode in het buitenland doorbrengen is daarom ideaal. Maar, het is nóg beter als je dit kan combineren met een taalcursus. Op die manier kan je ook nog een buitenlandse taal onder de knie krijgen. Eigenlijk is dat de perfecte combinatie; studeren in het buitenland én toch ook inzicht krijgen in o.a. culturen en leefstijlen.
De grootste aanbieder in Nederland van taalcursussen in het buitenland is EF; Education First. Deze organisatie heeft wereldwijd rond de 50 scholen zitten. Deze scholen zijn erop gericht om kortdurende taalopleidingen te organiseren. In de meeste gevallen zijn het jongeren tussen de 18 en 28 jaar die zich voor een dergelijke cursus bij EF inschrijven.
Mensen vanuit de hele wereld kunnen zich inschrijven voor de cursussen. Daardoor zit je met veel verschillende nationaliteiten in de klas. Dat levert je veel kennis op, maar je leert ook nog eens hoe je om moet/kan gaan met personen uit andere landen. Dergelijke ervaringen draag je je hele leven bij je. Hoe leuk is het om vrienden uit andere landen te maken?
Mocht je met een taalcursus van EF naar het buitenland gaan, hebben wij hieronder enkele handige tips voor je op een rijtje gezet:
– Zorg dat je open-minded bent. Dit betekent in feite dat je open staat om andere mensen, culturen en leefstijlen te leren kennen. Op die manier kan je waardevolle vrienden van over de hele wereld ontmoeten.
– Kies een taal die bij je past. Veel mensen zullen voor Engels kiezen, maar ook andere talen worden steeds belangrijker. Hierbij kan je bijvoorbeeld aan Arabisch of aan Chinees denken; een leuke uitdaging om één van deze talen onder de knie te krijgen.
– Zorg voor een juiste dosis doorzettingsvermogen. Het zal niet dagelijks voorkomen dat je een tijdje naar het buitenland vertrekt. Dat betekent ook dat je aan het begin misschien best wel moet wennen. Wees niet bang! Daar heeft iedereen last van. Het is aan jou om, met behulp van je doorzettingsvermogen, uit je comfortzone te komen en een onvergetelijke tijd te beleven!
Heb jij nog goede ideeën voor een tussenjaar?
In samenwerking met EF
Anita
Ik ben zelf van plan naar het buitenland te gaan na mijn studeren, krijg er door dit artikel nog meer zin in!