BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Tocht in je huis voorkomen? Dit is wat je kunt doen!

De koude herfst- en wintermaanden zijn weer op komst. Reden genoeg om er de komende tijd weer warmpjes bij te zitten. Met het aansteken van een paar mooie kaarsen en de openhaard wordt het al snel een stuk warmer in huis. Het zou zonde zijn als deze warmte verloren gaat door tochtplekken. Lees daarom deze do it yourself tips om tocht in je huis te voorkomen.

#1. Gebruik een siliconenkit of tochtstrip
In ieder huis zijn er wel kleine kiertjes of gaten waar de verwarming tegenop moet boksen. Vooral rond deurposten en raamkozijnen zijn vaak kleine openingen te vinden die koude lucht naar binnen laten. Wanneer je deze openingen hebt weten te vinden is het raadzaam om tochtstrippen of een siliconenkit in huis te halen.

Een tochtstrip heeft in de meeste gevallen een zelfklevende plakstrip waarmee je hem eenvoudig kunt plaatsen over de open kier. Met de siliconenkit maak je een overgang tussen twee materialen luchtdicht. Dit geeft niet alleen een fraai gezicht, maar houdt ook de kou buiten de deur.

#2. Kies voor dubbelglas
Voel je het tochten als je voor het raam staat? Grote kans dat er dan enkel glas in het raam is geplaatst. Door enkel glas wordt koude lucht de baas in huis. Om dit te voorkomen kun je kiezen om vitragegordijnen op te hangen, deze werken isolerend. Daarnaast ga je door het plaatsen van grote attributen voor het raam, zoals een plant, de kou ook te lijf.

Wil je er de komende jaren warmpjes bij zitten? Dan is het raadzaam om eens na te denken over dubbelglas. Een investering waar je nog lang plezier van zult hebben.

#3. Plaats radiatorfolie
De borstwering is een plek in huis waar je misschien nu voor het eerst van hoort. Het is het gedeelte van een muur dat zich tussen de vloer en de onderkant van het kozijn bevindt. In veel huizen hangt hier een radiator voor.

Je voelt het misschien al aankomen. Wanneer deze ruimte niet goed geïsoleerd is gaat er warmte verloren. Door radiatorfolie op de muur achter de radiator te plakken blijft de warme lucht in huis. Zo ben je niet voor de vogels aan het stoken.

Denk aan de ventilatie
Wanneer je aan de hand van bovenstaande tips alle kieren en gaten gedicht hebt, ben je helaas nog niet klaar. Doordat de tocht nu verbannen is, komt er een ander probleem om de hoek kijken. De kans is groot dat er condensvorming optreedt.

Voorkom kleine druppels aan de binnenkant van het raam door je kamer goed te ventileren. Dagelijks het raam even opzetten voor frisse lucht is dan al voldoende.

Hoe ga jij de kou bestrijden?

Bron afbeelding

Comments:

 • Amy

  21 oktober 2017

  Zeer handige tips! Ik woon in een redelijk oud huis en het is hier echt 1 groot tochtgat in de herfst, haha.

  Beantwoorden...
  • Bram

   11 mei 2022

   Zeker handige tips! Haha heel herkenbaar in een oud huis. Is het ruim gebruiken we schuim!

   Beantwoorden...
 • 21 oktober 2017

  Handige tips!
  Hierdoor bespaart men energie 😉

  Xoxo

  Beantwoorden...
 • 24 oktober 2017

  Jaa heel handig! Wij hebben heel veel toch in huis.. en probeer mezelf steeds te herinneren dat ik iets moet kopen voor onder de deur.. maar vergeet het steeds. Dit zijn super goede tips. Wij hebben het s’avonds namelijk altijd koud door de tocht in huis.
  https://www.onlineparketshop.nl/laminaat/meister/

  Beantwoorden...

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts