BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Traditioneel eten in Marokko

Marokkaans eten is heerlijk. Punt. Uit. Dineren in Marokko houdt in dat je alle Marokkaanse smaaksensaties uitprobeert, want in Marokko weten ze wat lekker koken is! Het is één van de veelzijdigste keukens ter wereld en staat bekend om haar heerlijke geuren, kleuren en smaken. Deze veelzijdigheid is te danken aan de diverse culturen die Marokko eigen is of is geweest in de loop der jaren. Ik laat je een aantal traditionele Marokkaanse heerlijkheden zien.

Photobucket

Sfouf, ook wel sellou genoemd, is een mengsel van o.a. geroosterde bloem, grof gemalen noten/amandelen en kruiden als kaneel en anijspoeder. Dit wordt in schaaltjes geserveerd en eet je met een lepeltje. Iedereen maakt sfouf op haar/zijn manier, maar ik zeg je eerlijk dat ik er normaal niet zo’n grote fan van ben. Afgelopen zomer had een Marokkaanse vrouw de sfouf bij haar thuis bereid en we besloten om een kilo te kopen (mijn moeder is er helemaal dol op!) en ik proefde er ook wat van. Wonder boven wonder vond ik deze variant erg lekker! Hmmm, ik heb er nu eigenlijk wel weer zin in…

Photobucket

Beghrir, de bekende Marokkaanse pannenkoek met duizend gaatjes, wordt vaak gegeten bij het ontbijt of bij de thee. Ik heb meerdere malen geprobeerd om het zelf te maken, maar helaas zonder enig succes…De smaak is wel prima, maar het is een hele kunst om mooie gaten in de pannenkoek te krijgen en dat is wat bij mij elke keer mislukt. Beghrir wordt traditioneel geserveerd met honing en boter, maar ik at het in Marokko vaak met amlou.

Photobucket

Amlou is een broodbeleg op basis van geroosterde amandelen, honing en arganolie. Ik weet…het ziet er niet bepaald aantrekkelijk uit, maar je moet het echt een keertje proberen als je in Marokko bent. Het is niet alleen lekker, maar ook gezond!

Photobucket

Oké, een vijg is nou niet echt een traditioneel gerecht, maar wat eten wij het veel als we in Marokko zijn! Vijgen groeien daar in overvloed en ze zijn dan ook een stuk goedkoper dan in Nederland. Ook cactusvijgen worden in heel Marokko gekweekt en zijn, zoals de naam al aangeeft, erg stekelig. Meestal schilt de verkoper ze ter plekke om te voorkomen dat je je prikt aan de stekeltjes. Ze zijn beide lekker en gezond!

Photobucket

Dan heb je de Marokkaanse koekjes. Vaak bevatten ze nootjes (zoals amandelen), honing, oranjebloesemwater (ma’zhar) en rozenwater (ma’ward). Marokkaanse koekjes worden meestal erg mooi versiert en worden bij de thee geserveerd. De muntthee zelf zit in een Marokkaanse theepot met een lange tuit (ook wel Berrad genoemd).

Photobucket

Toen wij in Marokko waren was het de helft van de vakantie Ramadan. Dat is een bijzondere maand voor de moslims, want het is de maand waarin de eerste openbaringen van de Heilige Koran aan de profeet Mohammed (vzmh) plaats vonden. Voor en tijdens de Ramadan wordt in Marokko veel chebakia gemaakt, zodat ze het gedurende de iftar-maaltijden kunnen eten samen met andere gerechten en lekkernijen. Chebakia is om precies te zijn een soort koek/gebak die enkele seconden in warme honing wordt gedompeld. Heerlijk, maar-oh-zo-zoet!

Photobucket

Tagines zijn onmisbaar in Marokko. De aardewerken stoofpotten, die uit een vuurvaste schaal en een kegelvormige deksel bestaan, zie je in elke Marokkaanse keuken terug. Ohhh tajine-gerechten vind ik zo lekker! Ik vind vooral de kiptajine met groene olijven heerlijk en de lamstajine met pruimen en amandelen. Ohja, en de vistajine met lekker veel groente mag ook niet ontbreken!

Ik kan nog wel even door blijven tikken over Marokkaans eten. Ik ben er dol op! Jammer genoeg heb ik niet zoveel foto’s gemaakt van Marokkaanse gerechten, want er zijn nog zoveel lekkere gerechten. Denk aan Marokkaanse bastilla, harira, briouat, zaalouk, lemsemmen, harsha of couscous met kip/vlees en groente.

Hou jij van Marokkaans eten? Zoja, wat vind jij echt heerlijk?

Comments:

 • 7 december 2012

  Ik heb in mijn hele leven allen maar Marokkaanse bastilla gegeten en die was echt heel lekker.

  Beantwoorden...
  • Bo

   7 december 2012

   Was het een kip- of visbastilla? Ik vind ze allebei lekker, maar mijn voorkeur gaat naar vis!

   Beantwoorden...
 • 7 december 2012

  Het ziet er allemaal heerlijk uit! Ik heb nog nooit Marokkaans gegeten, maar daar moet maar eens verandering in komen 🙂

  Beantwoorden...
  • Bo

   7 december 2012

   Zeker een keertje doen, je krijgt geen spijt 😀

   Beantwoorden...
 • 7 december 2012

  Yum, tajines (oh, is het Tagines? schreef ik het hele tijd verkeerd!) Vooral die met kip, citroen en olijven, heerlijk! xoxo

  Beantwoorden...
  • Bo

   7 december 2012

   Kan allebei!
   Ja he?! Heb je ook de bastilla geprobeerd?

   Beantwoorden...
 • 7 december 2012

  Ik heb eigenlijk nog nooit Marokkaans gegeten, ziet er heel lekker uit allemaal!

  Beantwoorden...
 • 7 december 2012

  Dat ziet er wel lekker uit allemaal! Ik heb eigenlijk nog nooit Marokaans gegeten

  Beantwoorden...
 • 7 december 2012

  een echt marrokaans gerecht heb ik nog nooit gehad.. wel pak ik vaker op de markt van die soort salades. weet niet hoe het echt heet!! maar vind dat errrug lekker.. maar van deze foto’s krijg ik wel honger 😉

  Beantwoorden...
  • Bo

   7 december 2012

   Nu ben ik wel benieuwd wat je precies bedoeld. Bedoel je die salade met aubergine?

   Beantwoorden...
 • 7 december 2012

  Ik heb nog nooit Marokkaans gegeten. Het ziet er wel echt heel lekker uit! 🙂

  Beantwoorden...
 • 7 december 2012

  Het ziet er allemaal echt zoooo lekker uit! Yammie yammie (:

  Beantwoorden...
 • 8 december 2012

  Oh dit ziet er allemaal zo lekker uit! Ik heb nog nooit echt Marokkaans gegeten.. maar het lijkt me heerlijk! 🙂

  Liefs

  Beantwoorden...
 • lin

  8 december 2012

  Wat een interessante post! Bijna alles was nieuw voor me… Ik ben dus niet zo thuis in de Marokkaanse keuken 😉

  Beantwoorden...
 • 8 december 2012

  Ziet er heerlijk uit en wat een leuke blog heb je!!

  X Laura

  Beantwoorden...
 • 8 december 2012

  Waauw wat ziet dit er allemaal heerlijk uit!
  Dit is letterlijk een ‘heerlijk’ artikel haha!

  Beantwoorden...
 • 8 december 2012

  Ik heb nog nooit marokkaans gegeten nu ik dit zie moet ik het echt is gaan proberen!
  p.s Ik vind dit blog steeds leuker en leuker worden great work!

  Beantwoorden...
  • Bo

   8 december 2012

   Aaahw je hebt m’n dag gemaakt! Leuk om te lezen 😀

   Beantwoorden...
 • 8 december 2012

  Ik heb eigenlijk nog nooit marokkaans gegeten. Het lijkt me op het eerste zicht niet echt mijn ding, maar misschien moet ik het toch maar eens proberen!

  Beantwoorden...
 • 8 december 2012

  Ik vind marokkaanse koekjes en gebakjes altijd zo lekker, nom nom nom 🙂

  Beantwoorden...
 • 8 december 2012

  Marokkaanse eten vindt ik heerlijk! Love it!

  Beantwoorden...
 • 8 december 2012

  Ow ja, Bo, ik heb je getagd op mijn blog!

  Beantwoorden...
 • Es

  8 december 2012

  Heel slecht om dit rond etenstijd te lezen…. Nu ben ik geen zoetekauw, maar heb hier dingen gezien die ik best eens zou willen proberen!

  Beantwoorden...
 • 8 december 2012

  Ziet er heel erg lekker uit!
  ps: Misschien wil je meedoen met mijn give-away?

  Beantwoorden...
 • 8 december 2012

  Ik ben echt iemand die houd van lekker eten en ik vind alles lekker als het maar niet uit Nederland zelf komt, dus dit is echt een goede post voor mij!
  x

  Beantwoorden...
 • 8 december 2012

  Ziet er allemaal heerlijk uit! Tijdens mijn vakantie in Marrakesh heb ik met name genoten van de tajine gerechten. Ooit wil ik zelf nog eens wat lekkere tajine recepten leren maken. 🙂

  Beantwoorden...
 • 9 december 2012

  Ik moet zeggen dat de weinige keren dat ik Marrokaans heb gegeten of iets dat in de buurt zou moeten komen, ik niet enthousiast was. Dit ziet er echter wel allemaal heerlijk uit.

  Beantwoorden...
 • 9 december 2012

  Ooh alles ziet er zo lekker uit! Ook van die gave namen, ik vind buitenlands eten altijd zo tof klinken!

  Beantwoorden...
 • Sas

  9 december 2012

  Mjammie. Dat klinkt echt heel lekker en ziet er lekker uit..

  Beantwoorden...
 • 10 december 2012

  Ik ben persoonlijk gek of vis bastilla. Pf! Ik kan dat wel dagelijks eten, I think haha.

  x

  Beantwoorden...
 • 10 december 2012

  Ik ben gek op Marokkaanse gerechten! Heerlijk wanneer mijn oma iets klaarmaakt. (:

  Beantwoorden...
 • 13 december 2012

  Het ziet er allemaal heerlijk uit!

  Beantwoorden...
 • 13 december 2012

  Ik heb het eigenlijk nog nooit gegeten, maar het lijkt me heerlijk! Ik houd van vijgen :). Mijn moeder maakt af en toe van die vage Chinese soepjes die ergens goed voor zijn – dat zegt ze tenminste- en dan doet ze soms wel is gedroogde vijg erin. :’D
  Maar ik vind een normale vijg lekkerder

  Beantwoorden...
 • 14 december 2012

  So lovely post 🙂
  Like it!

  Beantwoorden...
 • Kim

  18 december 2012

  En nu heb ik honger! Ik hou van Mediterraans eten, heerlijk. Baklava, tajines, … Je mag me er altijd voor wakker maken.

  Beantwoorden...
 • 21 december 2012

  Ik ben niet heel bekemd met de marrokaanse keuken (alleen couscous)
  Maar het ziet er super uit!

  Beantwoorden...
 • amitaf

  6 februari 2013

  wat doe je me aan, ik zie alle foto dan ben ik heel erg heimwee in marokko.. ik ben zo erg gek op eten uit marokko en vooral lekker geuren en smaak..

  je hebt heel prachtig foto gemaakt mascha Allah, ga door met foto maken..

  Beantwoorden...

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts