BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Gezond en Welzijn   >  Verantwoord afvallen? 5 tips voor een gezonde levensstijl

We willen allemaal graag een gezond en fit lichaam. Soms hoort daarbij dat je ook een aantal kilo’s wilt afvallen. Dat kan in de meeste gevallen geen kwaad, maar zorg er altijd voor dat je dit op een verantwoorde manier doet. Een gezond gewicht zorgt er bovendien voor dat je minder risico loopt op bepaalde gezondheidsproblemen.

Afvallen kan op verschillende manieren, maar je eigen gezondheid staat nog altijd voorop. Hoe zorg je ervoor dat je op een goede en blijvende manier afvalt en dat je een gezonde levensstijl kan volhouden?

 

Voldoende voedingsstoffen
Wil je snel afvallen? Doe dit dan wel op een verantwoorde manier. Kies absoluut niet voor een dieet waarbij je jezelf uithongert. Dit levert vaak weliswaar een snel resultaat op, maar op de lange termijn komen de kilo’s vaak weer terug. Het resultaat is dus niet erg langdurig. Bovendien krijg je op deze manier te weinig goede voedingsstoffen binnen, iets dat erg belangrijk is voor een gezonde levensstijl.

Het is het beste om een gezonde levensstijl aan te houden en geleidelijk af te vallen. Wil je toch snel kilo’s verliezen, maar wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen? Kies dan voor afvallen met behulp van maaltijdvervangers. Hierin zitten alle belangrijke dingen die je nodig hebt, maar krijg je wel wat minder calorieën binnen waardoor je afvalt.

Blijf in beweging
Wil je wat kilo’s verliezen, dan is het belangrijk dat je zowel op je voeding als op je beweging let. Hoewel voeding een heel groot onderdeel is bij het afvallen, is beweging hartstikke goed voor je lijf en draagt het bij aan een gezonde levensstijl. Het kan je helpen de extra kilo´s sneller te verliezen.

Vind je het lastig om sporten vol te houden, zorg er dan voor dat je in ieder geval op andere momenten van de dag voldoende beweegt. Pak bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, neem de fiets en niet de auto naar je werk en doe je boodschappen lopend.

Al zijn het kleine stukjes, alles bij elkaar zorgt het ervoor dat je een stuk meer beweegt dan wanneer je andere keuzes zou maken. Wandelen is een goede manier om aan je beweging te komen en voor de meeste mensen goed haalbaar.

Kies je boodschappen bewust
Wat je in huis haalt bepaalt natuurlijk wat je eet. Let er dus al bij het boodschappen doen op wat je in je mandje stopt. Wat jij mee naar huis neemt, ga je vroeg of laat eten of drinken. Het is een stuk lastiger om van die reep chocola af te blijven wanneer je hem in de kast hebt liggen. Daarom is de beste keuze nog altijd om hem niet in huis te halen.

Supermarkten zijn zo ingericht om je te verleiden tot het maken van bepaalde (vaak slechte) keuzes. Stel van tevoren een boodschappenlijst op en bepaal wat je de komende dagen gaat eten. Als je de ingrediënten al in huis hebt is het makkelijk om snel een gezonde maaltijd op tafel te zetten in plaats van een pizza te bestellen of een patatje bij de snackbar om de hoek te halen.

Eet je maaltijden met aandacht
Je herkent het vast wel dat je je maaltijden vaak veel te snel en zonder aandacht naar binnen propt. Voor je het weet is je bord leeg en schep je misschien nog wel een tweede keer op. Wanneer je zo snel eet, hebben je hersenen niet de tijd om te registreren dat je eigenlijk al vol zit. Op die manier eet je dus al snel veel te veel.

Schep daarom kleinere porties op dan je gewend bent en kauw bewust en langzaam. Een kleiner bord kan hierbij al helpen. Zo beperk je de voedselinname en zit je uiteindelijk op een prettige manier vol in plaats van het gevoel te hebben dat je uit elkaar knapt.

Heb je tussendoor of in de avond nog honger, kies dan voor een gezond tussendoortje zoals een stuk fruit of snackgroente. Op die manier kom je ook al vrij snel aan je dagelijkse groente- en fruit behoefte.

Houd het leuk voor jezelf
Alles in het leven draait om balans. Zo ook wanneer het aankomt op een gezonde levensstijl. Leg jezelf niet te strenge eisen op en vergeef het jezelf als je een keer de ´fout´ ingaat. Je kunt de draad daarna weer makkelijk oppakken.

Bedenk dat je het vooral voor jezelf doet en dat je een gezond lichaam wilt hebben. Focus je vooral op de gezonde levensstijl en niet op alleen het afvallen zelf. Gezond leven is namelijk ook heel leuk en goed vol te houden als je niet te streng bent voor jezelf.

Bron afbeelding: Ground Picture / Shutterstock

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts