BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Verlichting in de badkamer: 6 handige tips

In een badkamer wil je kunnen ontspannen, maar het moet natuurlijk ook een praktische ruimte blijven. De verlichting speelt hierbij een grote rol. Het geeft een bepaalde sfeer aan de kamer en zorgt voor duidelijk zicht om bijvoorbeeld je make-up te doen.

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van badkamerverlichting. Daarom zetten we een paar handige tips voor je op een rijtje! 

  1. Veiligheid gaat voor

Veiligheid in de badkamer is het aller belangrijkste punt. Het is een vochtige plek, wat in combinatie met elektriciteit nogal tricky kan zijn. Er zijn daarom een aantal eisen waaraan de badkamerverlichting moet voldoen.

Dit wordt aangegeven door middel van verschillende zones in de badkamer. Deze nummers staan ook op de verpakking van de lamp. Zo kun je dus meteen checken of de verlichting wel geschikt is voor de plek waar je het zou willen plaatsen.

  • Zone 0: Dit is de binnenzijde van de douchebak of het bad. Plaats hier geen verlichting.
  • Zone 1: Dit is de ruimte vanaf de grond tot 2,60 meter hoog, op de plek van de douche of het bad.
  • Zone 2: Een gebied van 2,60 meter hoog en 60 centimeter breed, wat binnen handbereik is naast de douchbak of het bad.
  • Zone 3: De ruimte buiten zone 2. Dus minimaal 60 centimeter van het bad of de douche af.
  1. Plafondverlichting

Vaak worden er veel inbouwspots gebruikt voor in de badkamer. Hiervoor moet je het plafond een stukje verlagen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een andere plafondlamp.

Dit heeft een hele andere uitstraling en ook geeft het een ander soort licht. Kies dus plafondverlichting wat niet alleen praktisch is, maar ook mooi aansluit bij de stijl van je badkamer. En let op: deze verlichting mag niet in zone 0 en zone 1 geplaatst worden.

  1. Wandverlichting

Er is ook genoeg keuze voor verlichting aan de muur. Hierbij kun je gaan voor de hele simpele wandverlichting of helemaal uitpakken met een bijzonder design.

Een lamp die de muur mooi belicht breng ook meteen meer sfeer in de ruimte. Wil je een moderne look creëren? Ga dan voor een minimalistisch exemplaar met koel licht. Voor meer gezelligheid kies je ronde vormen en licht met een warme ondertoon.

  1. Inbouwverlichting

Naast de inbouwspots als plafondverlichting, kun je spots ook op andere manieren gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld inbouwverlichting verwerken in de wand, in plaats van normale wandverlichting.

Of plaats een paar lampjes in een kast, onder een handdoekenplank of zelfs in de vloer. Het is niet allemaal eenvoudig, maar het geeft wel een prachtig resultaat. Je krijg hierdoor echt een hotel gevoel!

  1. Spiegelverlichting

En dan niet te vergeten: de verlichting bij de spiegel. Heldere spiegelverlichting is ook heel belangrijk voor een functionele badkamer. Je hebt goed licht nodig om je make-up te doen in de ochtend of om je haren te stylen voor een avondje uit.

De spiegelverlichting is vaak fel en direct. Hierdoor worden de kleuren zo natuurlijk mogelijk weergegeven en voorkom je dat je met een totaal verkeerde tint foundation de deur uit gaat.

Zorg ervoor dat de spiegelverlichting zo veel mogelijk van voren komt om veel schaduw te vermijden. Meestal worden de lampen vlak boven de spiegel geplaatst, maar het is ook mogelijk om voor andere opties te gaan.

Zo kun een hele omlijsting van verlichting maken, de zijkanten verlichten met mooie design lampen of zelfs het licht vanuit de achterkant van de spiegel laten komen. Deze online shop van Lampen24 heeft genoeg mooie verlichting om uit te kiezen, voor elk budget!

  1. Bespaar tips

Als laatste hebben we nog een paar simpele bespaar tips voor in de badkamer. Als je vaak vergeet om de lampen in de badkamer uit te doen, kun je ook sensoren (laten) plaatsen.

De verlichting gaat dan automatisch aan en uit zodra je langsloopt. Verder kun je gebruik maken van lampen op batterij. Dit is handig voor in een klein badkamer- of medicijnkastje waar je niet altijd licht voor nodig hebt.

Hopelijk komen de tips van pas en kun je met nieuwe inspiratie aan de slag met de badkamer!

Bron afbeeldingen: Shutterstock.com – Lungkit & ImageFlow
Deze tips worden mede mogelijk gemaakt door Lampen24

Comments:

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts