BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Verschillende soorten verf – welke soort moet ik gebruiken?

Voordat je gaat schilderen kan het geen kwaad om je even te verdiepen in de verschillende soorten verf die er op de markt zijn terug te vinden. Veel mensen doen dit niet waardoor ze uiteindelijk gebruikmaken van een foutieve verfsoort. Dit uiteraard met alle gevolgen van dien. Ben jij ook benieuwd naar welke verschillende opties er op dit vlak allemaal bestaan? Dan is het zeker de moeite waard om even de informatie door te nemen die we hieronder voor je hebben verzameld!

Grondverf
Voordat je echt gaat schilderen wordt het sterk aanbevolen om gebruik te maken van een bepaalde grondverf. De eigenschappen waar grondverf over beschikt zorgen ervoor dat de nieuwe verflaag zich op een efficiënte manier zal kunnen hechten. Ben jij van plan om een donkere muur een lichter kleurtje te geven? Dan kan het gebruik van grondverf een interessante uitkomst bieden. Op deze manier kan er namelijk voor worden gezorgd dat wordt voorkomen dat de donkere kleur straks door de lichte kleur heen komt.

Acrylverf
Eén van de vaakst gebruikte verfsoorten op de markt is ongetwijfeld acrylverf. Dit type verf is zo populair omdat ze zich kenmerkt door een zeer snelle droogtijd. Acrylverf is opgebouwd uit een kleurpigment samen met een bindmiddel van kunststof. Het is een verfsoort op waterbasis die eenmaal gedroogd watervast is.

Beits
Beits maakt het mogelijk om een transparante, dekkende laag te creëren die vezels een mooie uitstraling kan geven. Eén van de kenmerken van beits is dat het gedeeltelijk weet door te dringen in hout. Er zijn op de markt beitsen terug te vinden in tal van verschillende uitvoeringen. Zo zijn er exemplaren die bedoeld zijn voor gebruik binnenshuis, maar is het ook mogelijk om te kiezen voor een exemplaar dat specifiek is gemaakt voor gebruik buitenshuis.

Hoogglans verf
Gebruikmaken van hoogglans verf is mogelijk voor het schilderen van niet alleen kozijnen, maar ook voor ramen en deuren. Hoogglans verf staat erom bekend zeer sterk evenals vochtbestendig te zijn. Daarnaast is ze ook eenvoudig schoon te maken. In het verleden was het zo dat dit type verf in het bijzonder aan de buitenkant van de woning werd gebruikt. Tegenwoordig is dat ook binnenshuis het geval. Wel is er ook een nadeel verbonden aan hoogglans verf. Eventuele onvolmaaktheden zijn beter zichtbaar dan bij een matte verf. Wil jij ook graag gebruikmaken van hoogglans verf? Dan kan je daarvoor onder meer kijken naar het aanbod van het merk Wijnozol.

Kalkverf en lak
Voor kalkverf geldt dat ze is opgebouwd uit honderd procent natuurlijke mineralen evenals pigmenten. Kalkverf wordt in de praktijk in het bijzonder aangeraden om te gebruiken in situaties waarin een authentieke uitstraling moet worden gecreëerd. Voor lak geldt op haar beurt dat ze wordt gebruikt om hout te beschermen. Het aanbrengen van lak zorgt er dan ook voor dat het hout kan worden gewapend tegen inwerkingen van buitenaf.

Latex- en textielverf
Er kan tegenwoordig worden vastgesteld dat er in heel wat verschillende situaties voor wordt gekozen om gebruik te maken van latexverf. Dat is het gevolg van het feit dat deze verf over een waterbasis beschikt. Hierdoor is ze ongelofelijk milieuvriendelijk. Een andere verfsoort die in de praktijk ook regelmatig wordt gebruikt is de zogenaamde textielverf. Deze maakt het zoals de naam reeds aangeeft mogelijk om textiel te verven.

Magneetverf
Een bijzondere, decoratieve verfsoort is de zogenaamde magneetverf. Het betreft hier een decoratieve verf die je in de meest uiteenlopende kleuren kan kopen. Dat is het gevolg van het feit dat ze zich eenvoudig laat mengen. Met magneetverf wordt het zoals de naam reeds laat vermoeden mogelijk om een wand of een muur magnetisch te maken. Veel mensen zien hierin een geweldige manier om een volledig gepersonaliseerde muur te integreren in hun interieur!

Matte verf
Voor een matte verf geldt dat ze niet alleen zacht is van kleur, daarnaast is ze ook reflecterend. Dit zorgt ervoor dat matte verf zich onder meer uitstekend leent om kleine onvolmaaktheden te verdoezelen. Een niet onbelangrijk nadeel van matte verf is dat ze minder goed bestand is tegen vlekken evenals slijtage. Daarnaast geldt voor deze verfsoort ook dat ze wat minder eenvoudig afwasbaar is. Ook is ze minder vochtbestendig in vergelijking met hoogglans verf.

Toch zijn er dus zeker heel wat verschillende situaties waarin deze verfsoort uitstekend van pas kan komen! Matte verf leent zich in het bijzonder om gebruikt te worden in met name woon- en slaapkamers evenals voor het schilderen van plafonds. Ben je op zoek naar een geschikte matte verf om een muur mee in een nieuw kleurtje te zetten? Dan kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van de Wijzonol Muurverf Mat.

Structuurverf
Structuurverf maakt het in de praktijk zeer eenvoudig mogelijk om structuur aan te brengen op je muur. Beschik je in huis over een muur met oneffenheden? Dan zal je kunnen vaststellen dat gebruikmaken van structuurverf de perfecte oplossing kan betekenen. Deze verfsoort slaagt er immers in om niet alleen putten, maar ook butsen op een geweldig efficiënte manier te camoufleren. Structuurverf kan worden aangekocht in verschillende gradaties. Dit gaande van bijna glad tot een behoorlijk grove structuur. Net zoals bij andere verfsoorten het geval is geldt ook voor structuurverf dat ze in nagenoeg elke gewenste kleur kan worden gemengd.

Tempera
Een andere verfsoort luistert naar de naam ‘Tempera’. Deze bestaat uit een emulsie met kleurpigment. De oorsprong van het woord vinden we terug in het Latijn. In deze taal betekent ’tempera’ zoveel als ‘mengen’. Door de jaren heen is de populariteit van tempera sterk afgenomen. Dit als gevolg van het feit dat olieverf op de markt werd geïntroduceerd. Tempera kenmerkt zich door een vrij doffe kleur. Om een beetje glans te kunnen creëren kan je gebruikmaken van bijvoorbeeld vernis of een laagje was.

Zijdeglans verf
Tot slot is er ook nog zijdeglans verf. In tegenstelling tot matte verf is zijdeglans verf aanzienlijk beter te reinigen. Bovendien kan er worden vastgesteld dat deze verfsoort zich uitstekend leent om gebruik van te maken in nagenoeg alle ruimtes in je woning. Je kan ze eveneens gebruiken in de kinderkamer!

Bron afbeelding: Efetova Anna / Shutterstock

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts