BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Gadgets   >  Waar moet je op letten bij het kopen van een fiets?

Veel mensen vinden fietsen een leuke bezigheid. Zij zien de fiets dan ook niet uitsluitend als een transportmiddel, maar ook als een manier om een stukje van hun vrije tijd door te brengen. Je neemt tijdens een mooie zomer- of lentedag bijvoorbeeld wellicht graag de fiets om even gewoon een ontspannend tripje te maken.

Anderzijds heeft de fiets natuurlijk wel ook een praktische functie. Je kan er de kinderen mee naar school brengen, boodschappen doen en ga zo maar door. Zou jij ook graag de vele voordelen willen ontdekken welke een fiets kopen met zich meebrengt? Dan vertellen we je in dit artikel graag waar je tijdens het kopen van je fiets allemaal rekening mee dient te houden.

aanschaffen-van-een-nieuwe-fiets

Waar ga je de fiets voor gebruiken?

Een nieuwe fiets kopen doe je pas op het ogenblik dat je voor jezelf hebt uitgemaakt wat je nu precies van de fiets in kwestie verwacht. Ben je bijvoorbeeld vooral op zoek naar een stadsfiets of wil je de sportieve kant opgaan door te kiezen voor een mountainbike?

De frequentie waarmee je, je fiets gaat gebruiken zal bovendien ook bepalend zijn voor het budget dat je er aan wenst te besteden. Op haar beurt maakt dit dan weer de keuze tussen een tweedehandse fiets of een compleet nieuw exemplaar (inclusief garantie) een behoorlijk stuk eenvoudiger.

De framemaat en zadelhoogte

Opletten bij het kopen van een fiets is vooral vereist voor wat de framemaat betreft. Een slechte framemaat kan er namelijk voor zorgen dat er fysieke klachten opduiken tijdens het rijden. De framematen van damesfietsen lopen doorgaans uiteen tussen de 51 en 61. Bij sportfietsen wordt er melding gemaakt van de maten S tot en met XL.

Een tweede belangrijk aandachtspunt heeft te maken met het zadel… en dan meer bepaald de zadelhoogte. Een standaard zadel welke op een fiets is terug te vinden kan voor jou niet echt comfortabel zijn. Dat hoeft geen probleem te zijn. Een zadel kan steeds worden vervangen en daarnaast kan ook de hoogte van het zadel geheel naar wens worden afgesteld.

tweedehands-fiets-kopen-waar-opletten

Andere belangrijke aandachtspunten bij een fiets kopen

Met bovenstaande kom je al een heel eind voor wat je nieuwe fiets kopen betreft. Toch zijn er nog andere dingen waar je ook graag rekening mee zal willen houden. Denk hierbij aan:

  • De versnellingen waar je fiets mee is uitgerust;
  • Het type verlichting waar gebruik van wordt gemaakt (afneembaar of niet);
  • De remmen waar gebruik van wordt gemaakt (terugtraprem of handrem?);

Tot slot zal je ook nog willen kijken naar het stuur waar de fiets die je wil kopen mee is uitgerust. Ook het stuur is namelijk voor een groot deel bepalend voor het comfort waarmee je kan fietsen. Zorg er niet alleen voor dat het stuur op vlak van vormgeving voldoet aan je verwachtingen, maar controleer ook of het bijvoorbeeld op de juiste hoogte en de vereiste afstand staat.

Dit is erg belangrijk, zowel bij het kopen van een stadsfiets als wanneer je graag wil investeren in één van de vele prachtige mountainbikes die op de markt zijn terug te vinden.

Een elektrische fiets kopen of niet?

Tot slot is het bij het kopen van een fiets tegenwoordig ook interessant om rekening te houden met het bestaan van zogenaamde elektrische fietsen of e-bikes. Ondanks het feit dat je ook bij een fiets als deze wel nog zelf dient te trappen (in tegenstelling tot wat veel mensen denken) is het zo dat het trappen wordt ondersteund door een elektrische motor die in de fiets aanwezig is.

Hierdoor dienen er heel wat minder fysieke inspanningen te worden geleverd. Let op, een elektrische fiets heeft altijd een ingebouwde accu. Het aantal kilometer die kan worden afgelegd met de fiets in kwestie is altijd afhankelijk van de capaciteit van de accu.

Comments:

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts