BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Waarom de airfryer onze keuken overneemt

Walmende dampen van frituurolie, een vette maar op zich wel lekkere smaak en een schuldig gevoel over je cholesterol na afloop. Dat is de frituurpan in een notendop. Al vele jaren maakt dit typisch Hollandse apparaat de Nederlandse keuken onveilig, totdat het noodlot langzaam maar zeker toesloeg voor de arme frituurpan.

Op een gegeven moment begonnen de liefhebbers van friet, frikadellen en een kroket na te denken over de mogelijke gevolgen van die grote hoeveelheden vet voor hun gezondheid. Overspoeld door het ene nieuwsbericht na het andere over vroegtijdig overlijden en hart- en vaatziektes ging het imago van de frituurpan er niet bepaald op vooruit. Tijd voor … de airfryer.

De airfryer
De één zijn dood is de ander zijn brood, weten vele bakkers. Dat zullen in ieder geval de ontwikkelaars van de airfryer ook hebben gedacht. Het apparaat is hét gezonde alternatief voor iedereen die toch zijn friet en frikadellen wil blijven eten, maar zonder de vette gevolgen van frituurolie. Het grote verschil is dat een frituurpan gebruikmaakt van hete olie om de snacks te bakken.

De airfryer gebruikt gerichte hete lucht. Ook dit zorgt voor een krokant effect, maar dan veel gezonder bereid. Bovendien zijn de airfryer baktijden maar half zo lang als die van de frituurpan. Wil je toch de wat vette smaak van friet houden, dan doe je simpelweg een beetje olijfolie over de friet heen, voordat je hem in de airfryer stopt.

Meer dan alleen een alternatieve frituurpan
Een ander groot voordeel van de airfryer is dat hij zich niet beperkt tot alleen snacks. Juist omdat het een gezonde en snelle manier is om eten te bereiden, past hij ideaal in de moderne Nederlandse keuken. Je komt na een lange dag werken thuis, pakt de ingrediënten uit de koelkast. Je doet ze koud en wel in de airfryer, apparaat aan en klaar is kees. Na tien tot twintig minuten is je eten klaar.

Natuurlijk werkt dit alleen met zogenoemde eenpansgerechten, waarbij je alles door elkaar kunt doen. Wil je alles los van elkaar bereiden, dan kun je bijvoorbeeld de vis of het vlees in het apparaat doen en de rest op het fornuis. Of juist de aardappels en/of de groente. In principe kun je met een airfryer alles bakken wat je normaal gesproken met de koekenpan doet. Bij vrijwel alle modellen heb je de keuze uit een mand en een pan. Afhankelijk natuurlijk van wat je ermee klaar wilt maken.

De nieuwe oven
Tegelijkertijd neemt de airfryer ook de functie van de oven over. Op vrijwel alle verpakkingen van ovengerechten zie je tegenwoordig een label staan voor bereiding in de oven en voor in de airfryer. Als je de bereidingstijd vergelijkt, zie je dat de baktijden van de nieuweling vrijwel altijd als winnaar uit de bus komt.

Vergeleken met een grote oven is een airfryer ook een heel stuk kleiner. Dit is ook omdat de ruimte veel praktischer benut kan worden. Zeker voor mensen die in een klein appartement wonen, is het dus een ideaal apparaat om in huis te hebben. Zo hoef je geen grote keuken te hebben met veel kookpitten om toch een goede maaltijd klaar te maken.

Airfryer xl
Wil je er eentje kopen, dan zijn er enkele punten waar je goed op moet letten. Ten eerste is dat de grootte van het apparaat. Mensen die op zichzelf wonen, hebben natuurlijk geen enorm toestel nodig.

Heb je echter een gezin met een paar kinderen, dan zijn de porties die bereidt moeten worden natuurlijk een stuk groter. Een grotere fryer is dan zeker wenselijk. Behalve de standaardmaten zijn er tegenwoordig ook de airfryer xl of de xxl. Ruimte genoeg dus voor iedere gezinssituatie.

airfryer-kip-bereiden

Verschillende mogelijkheden
Verder is er een grote variatie qua mogelijkheden van alle types. Een simpel model blaast simpelweg warme lucht naar binnen en zorgt dat je eten krokant wordt. Daarmee waren de ontwikkelaars blijkbaar nog niet helemaal tevreden, want een beetje airfryer kan tegenwoordig een heel stuk meer. Zo zijn er speciale Crispy Fryers, Multicookers, en Multifryers.

Ze werken allemaal met dezelfde techniek, maar zijn als het ware gespecialiseerd in bepaalde bereidingsvormen. Bijvoorbeeld om je eten extra krokant te maken. Een Multifryer is daarentegen weer handig als je jouw airfryer heel breed wilt gebruiken. Bijvoorbeeld ook voor ovenschotels, kant-en-klaar maaltijden en pizza`s.

Airfryer Philips
Inmiddels is het apparaat steeds meer gemeengoed aan het worden. Dat houdt in dat het aanbod steeds groter wordt en de prijs door de concurrentie steeds wat lager. Op die manier wordt het toestel financieel toegankelijk voor een steeds grotere groep mensen. Er is dus behoorlijk wat te kiezen. Degene die vrijwel als eerste begon met de ontwikkeling is Philips.

Een Philips airfryer, of Philips airfryer xl is over het algemeen een heel veilige keus voor wie aan een airfryer wilt beginnen. Wel is de prijs in verhouding iets hoger, maar daarmee krijg je wel een goed doorontwikkelde uitvoering. Andere bekende producenten van airfryers zijn bijvoorbeeld DeLonghi, Tefal en Princess.

Accessoires
Behalve het toestel zelf zijn er ook de nodige accessoires die je erbij kunt kopen. Deze zijn vooral bedoeld om de bereiding van specifieke gerechten mogelijk te maken. Bijvoorbeeld een speciale airfryer pan of een airfryer bakplaat. Soms krijg je één of meerdere van deze accessoires bij de aankoop van je apparaat, maar vaak is het noodzakelijk om ze er los bij te kopen.

Let er daarbij wel goed op dat niet iedere accessoire te gebruiken is bij iedere uitvoering. Hij moet natuurlijk wel passen. Andere accessoires die je kunt kopen zijn onder meer een airfryer grillpan, een airfryer muffinvorm of een rek.

Airfryer recepten
Vanwege het succes van het toestel komen er ook steeds meer airfryer recepten beschikbaar die speciaal voor de airfryer zijn geschreven. Een leuk voorbeeld daarvan zijn airbollen. Oliebollen speciaal voor in de airfryer. Het makkelijke hiervan is dat de bereiding van deze airbollen vrijwel identiek is aan de normale bereiding van oliebollen. Je doet simpelweg de oliebollenmix, het water, de rozijnen en de gist bij elkaar in een kom. Daarna meng je het, bijvoorbeeld met een keukenmachine, waarna je het geheel een uur lang laat rijzen.

Daarna maak je er bollen van, wat je traditioneel natuurlijk doet met een ijsknijper. Als je wilt haal je bollen vervolgens door een mengsel van bloem en poedersuiker voor een krokante korst. Het geheime ingrediënt om de airbollen net zo lekker te maken als normale oliebollen is door met een spuit olie er op te spuiten. Vervolgens zet je het apparaat op 200 graden en stop je airbollen daar ongeveer tien minuten in. Let er wel op dat je er niet teveel tegelijk instopt en dat je de bollen halverwege even omdraait.

Heb jij al een Airfryer of ben jij er nieuwsgierig naar?

Bron afbeeldingen

Comments:

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts