BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Wat is een flexitariër en wat zijn de voordelen?

Meer dan de helft van de Nederlanders is flexitariër. Als je minstens één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren eet ben je een flexitariër. Dit heeft veel invloed op de wereld en weinig op jouw comfort. Veel vlees eten heeft namelijk een slechte impact op het mileu. Wat zijn de voordelen van de flexitariër-levensstijl?

Gezondheidsvoordelen van een vega dag
Door regelmatig een dagje zonder vlees in te lassen, draag je bij aan vele voordelen voor het milieu. Ook is het goed voor je eigen gezondheid om een beetje te minderen met vlees. De Wereldgezondheidsorganisatie laat zien dat vooral rood- en bewerkt vlees het risico op diabetes, hartziekten en andere aandoeningen verhogen.

Van bewerkt vlees is bewezen dat het kankerverwekkend is en voor rood vlees zijn er sterke aanwijzingen dat het niet echt gezond is. Ook niet onbelangrijk: het eten van te veel bewerkt vlees zorgt voor een grotere kans op overgewicht.

Door iedere week een dagje plantaardig te eten, gun je jouw lichaam wat het wel nodig heeft. En dat kan zeker geen kwaad, toch?

Impact op het milieu
De aarde heeft er gigantisch veel baat bij als we stoppen met het consumeren van te veel vlees. De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt namelijk voor 12 procent veroorzaakt door de veehouderij. Je hoeft natuurlijk helemaal niet te stoppen met vlees eten.

Het is het overmatige vlees eten dat slecht is voor je lichaam en het milieu. Door een aantal dagen vlees en vis eten in te ruilen door plantaardig, kun je al een groot verschil maken. Gemiddeld eet een mens 39 kilo vlees per jaar. Moet je nagaan wat een impact het heeft als iedereen zijn vleesgewoonte met 10 of 20 procent zou verminderen.

Creatief koken
Door af en toe een vegetarische dag in te lassen, word je gedwongen om creatiever te gaan koken. In plaats van het stukje vlees of vis als uitgangspunt nemen voor de maaltijd, kun je experimenteren met andere ingrediënten. Door elektrisch te koken en voor de beste energieleverancier te kiezen kun je jouw positieve milieu-impact nog eens vergroten.

Wat voor vega-gerechten kun je maken? Nou, bijvoorbeeld een rijkgevulde pasta, gevulde groenten, iets lekkers met peulvruchten, smaakvolle salades of bijvoorbeeld gerechten uit de Indiase keuken. Deze zijn vaak vegetarisch of je kunt de kip in een gerecht vervangen door noten of peulvruchten. Andere goede vleesvervangers zijn tofu, tempeh, seitan en eieren.

Ook de Marokkaanse keuken bevat veel smaakvolle vegetarische recepten. Ben jij helemaal weg van de gerechten met lamsvlees? Deze kun je bewaren voor de dagen dat je wel vlees eet zodat je helemaal niets hoeft te missen.

Bron afbeelding: Nina Firsova / Shutterstock

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts