BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Travel   >  Europa   >  Wat te doen in Gent: 12 tips en bezienswaardigheden

Dit pareltje in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen bezoeken mensen minder vaak dan de grotere steden als Brussel, Antwerpen en Brugge. Hartstikke zonde, want Gent is wat ons betreft een ideale stad voor een weekendje weg!

Gent heeft mooie huizen met trapgevels langs het water, statige gebouwen, toffe street art, leuke winkels en veel restaurants. Wij bezochten onlangs deze stad en verzamelden 12 leuke tips die wij in dit artikel voor je op een rijtje hebben gezet.

1. Struin door de historische binnenstad

Het centrum van Gent is vrij compact waardoor je binnen no-time al aardig wat van de stad kunt zien. Alleen al rond de Korenmarkt vind je de mooiste gevels en prachtige hoogtepunten zoals de Sint Niklaaskerk en de Sint Baafskathedraal. Je bent dus rustig een middagje zoet met het bewonderen van deze (en andere) gebouwen.

Deze stad heeft daarnaast een veelzijdig markt- en winkelaanbod dat allemaal op een steenworp van elkaar te vinden is. Duik ook af en toe een zijstraatje in en vergeet je camera niet mee te nemen. Gent is zeker fotogeniek en wij hebben dan ook aardig wat foto’s geschoten.

2. Maak een boottocht over de Leie

Eén van de eerste activiteiten die wij wilden doen, was het maken van een boottocht over de wateren van Gent. Of het enorm toeristisch is? Jazeker, maar wij hebben er erg van genoten. Wij stapten bij rederij Boat in Gent aan boord, maar je hebt meerdere rederijen die dit soort tochtjes maken.

Het heeft iets moois om de stad vanuit een ander perspectief te zien. Vooral wanneer er een warm zonnetje schijnt. Ook als je geen boottocht wilt maken, is het aan te raden om de bekende Korenlei en Graslei te bezoeken. Al is het puur om vanaf de Sint Michielsbrug naar de bootjes te staren.

3. Vlaamse frieten eten

Na ons boottochtje hadden wij trek in een patatje. En laten wij nu juist in Vlaanderen zijn, waar de haute frituur wordt bedreven. Enkele (bekende) frietzaken in Gent zijn De Frietketel, De Gouden Saté, Frites Atelier en ’t Puntzakje.

4. Ontdek het middeleeuwse Gravensteen

Niet te missen: het Gravensteen is een van de de meest opvallendste bezienswaardigheden in Gent. Het is een middeleeuwse burcht dat in het centrum staat waardoor je vanaf het kasteel een prachtig uitzicht op de stad hebt.

Wij konden het niet laten om binnen een kijkje te nemen om met onze eigen ogen te zien wat er in dit mystieke burcht te bewonderen is. In het Gravensteen kun je o.a. het Gerechts- en Wapenmuseum vinden. Hier kom je middeleeuwse wapens en folterwerktuigen tegen die fascinerend zijn om te zien.

Adres: Sint-Veerleplein 11
Toegangsprijs: €10,- (gratis met CityCard)

5. Belfort beklimmen

Het Belfort aan het Sint-Baafsplein is de mascotte van Gent en is dan ook meteen één van de belangrijkste bezienswaardigheden. Deze 95-meter hoge toren is de middelste toren van van de beroemde Gentse torenrij die verder uit de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Baafskathedraal bestaat.

Het Belfort kun je dagelijks bezoeken en beklimmen, en dat hebben wij dan ook gedaan. Via een smalle wenteltrap stapten wij flink naar boven (we hadden eigenlijk ook gewoon de lift op de eerste verdieping kunnen nemen) om vervolgens van het prachtige uitzicht te genieten. Aanrader!

Adres: Sint-Baafsplein
Toegangsprijs: €8,- (gratis met CityCard)

6. Geniet van Belgische wafels

Zin in een tussendoortje? Dan is er grote kans dat je voor een wafel gaat. Dat hadden wij althans wel gedaan. Max is het oudste wafelrestaurant van Gent, maar door de stad heen tref je overal tentjes waar je Brusselse of Luikse wafels kunt eten. Lekker met fruit, chocolade en/of verse slagroom.

7. Street art spotten

Al vele jaren heerst er in Gent een streetartcultuur. Als street art liefhebber kom je hier dan ook zeker aan je trekken. Op verschillende plekken in de stad kun je toffe murals spotten. Neem een voorbeeld aan de Werregarenstraat. Dit is een open canvas voor straatkunstenaars die hier met hun spuitbus helemaal los kunnen gaan. Dit graffitistraatje wordt ook wel Graffiti Street genoemd. Een perfecte spot om wat foto’s te schieten!

8. Gentse neuzen proeven

Deze kegelvormige snoepjes zijn een zoete delicatesse in Gent. Je hebt ze in diverse smaken, maar de frambozenvariant is de originele versie. Het snoepgoed heet officieel Cuberdon, maar het staat ook bekend als Gentse neus of neuzeke. De buitenkant van het snoepje is stevig (niet heel hard), terwijl de binnenkant zacht is.

Wij hebben ze geprobeerd en wij vonden ze wel oké smaken. Niet heel speciaal, maar wij konden Gent natuurlijk niet verlaten zonder ze te proeven. Wij hadden een zakje bij een kraampje gekocht voor 5 euro, en in dat zakje zaten 9 stuks.

9. Bezoek Design Museum Gent

In dit Belgische Design museum vind je zowel historische als hedendaagse collecties. Het is niet alleen voor ouderen bedoeld, ook jonge kinderen kunnen van dit uitje genieten. Net als andere bezienswaardigheden ligt dit museum in het hartje van Gent.

Adres: Jan Breydelstraat 5
Toegangsprijs: €8,- (gratis met CityCard)

10. Maak gebruik van de wandelbus

Ben je na al die wandelingen moe en heb je geen zin meer om rond te slenteren? Dan kun je gratis en voor niets de wandelbus nemen om plekken in de binnenstad te bereiken. Deze wandelbussen rijden stapvoets en volgen een traject door de autovrije zone. Zeer handig als je moeilijk te been bent of als je je voeten even wat rust wilt geven.

11. Dineren bij Naturell

’s Avonds hadden wij een reservering bij belevenisrestaurant Naturell staan. Hier wordt er op niveau gekookt en bediend. Elk seizoen wisselt het menu en proberen ze met verse seizoensproducten nieuwe gerechten te creëren. Ze gebruiken de natuur als basis en inspiratie voor hun gerechten.

En dat proef je ook! Al onze zintuigen werden bespeeld. Naast de smaakbeleving, zorgen de houten interieurelementen ook voor een naturelle sfeer. De prijzen zijn wel wat hoger dan bij een gemiddeld restaurant, voor een seizoensmenu dat uit 6 gerechten bestaat leg je bv. €85,- neer.

Adres: Jan Breydelstraat 10

12. Schaf een CityCard aan

Tijdens onze stedentrip hadden wij een 48 uur geldige CityCard op zak waarmee wij gratis toegang hadden tot de meeste musea en andere bezienswaardigheden in Gent. Daarnaast konden wij hiermee gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, gratis een fiets huren en een rondvaart maken.

Wat ons betreft is het een aanrader om er een aan te schaffen, maar alleen als je van te voren al weet dat je er geld mee kunt besparen. De all-in CityCard kost 30 euro (48 uur geldig) of 35 euro (72 uur geldig) en is verkrijgbaar bij o.a. het infokantoor van Visit Gent en de meeste topattracties.

Nooit eerder Gent bezocht, maar ben je nu wel benieuwd geworden in een stedentrip naar deze leuke stad in België? Vanuit Nederland is Gent goed bereikbaar met de auto, maar wij gingen net als veel mensen met de internationale trein (NS International).

Om met de trein in Gent te komen, dien je een keer over te stappen in Antwerpen. Vanuit Antwerpen pak je een Intercity trein naar Gent. Voor we het wisten waren we al aangekomen en kon onze citytrip beginnen.

Ben jij wel eens in Gent geweest?

Deze persreis werd mede mogelijk gemaakt door Toerisme Vlaanderen.

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts