BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Overig   >  Beauty en Brains   >  Welke internetprovider moet ik kiezen?

Vandaag even een ander soort artikel dan normaal. Wie kan er vandaag de dag nog zonder internet? Het wordt lang niet alleen gebruikt voor het studeren of werken, maar ook steeds meer voor de vrije tijd. Het kiezen van een geschikte internetprovider is niet gemakkelijk met allerlei aanbieders met verschillende abonnementen.

De diverse providers concurreren hevig waardoor de ene aanbieding de andere opvolgt. Er is echt meer dan genoeg keus, maar welke moet je nou kiezen? In dit artikel vind je hierover meer informatie en wat handige tips.

Soorten aansluitingen

Internet via telefoon

Met internettoegang via de telefoonlijn maak je verbinding met het internet via jouw bestaande telefoonlijn. Daarvoor dien je een speciale inbelcode te hebben. De inbelcode krijg je bij het afsluiten van jouw abonnement. Bij telefooninternet betaal je alleen voor de tijd dat je daadwerkelijk gebruik maakt van het internet. Een nadeel is dat je niet tegelijkertijd kunt telefoneren en internetten, aangezien de telefoonlijn bezet is tijdens het internetten.

Kabelinternet

Kabel internet providers maken gebruik van technieken waardoor zelfs heel hoge downloadsnelheden gerealiseerd kunnen worden. Het is een speciale technologie waarbij er geen internettoegang gegeven wordt via een telefoonlijn, maar via jouw bestaande TV-kabel.

Hiervoor heb je een settop box en een kabel modem nodig. De kabel modem legt een verbinding aan tussen de computer en de televisiekabel. Veel kabelaanbieders bieden een Alles-in-1 pakket aan. Dat is internet, telefonie en televisie gebundeld in één pakket.

ADSL

De term ADSL staat voor ‘Asymmetric Digital Subscriber Line’. Het is een technologie waarbij je op hoge snelheid data kunt verzenden. Internetters die ADSL gebruiken betalen een vast bedrag per maand.

Een groot voordeel is dat het via de gewone telefoonaansluiting gaat, maar je betaalt voor de verbinding met het internet geen telefoonkosten per minuut. Een ander groot voordeel is dat ADSL-gebruikers tegelijkertijd kunnen internetten en telefoneren.

Glasvezel

Glasvezel internet is momenteel het snelste internet in Nederland. Dus wil je sneller internet dan kabel, telefoonlijn of ADSL? Dan kun je kijken of internet via glasvezel beschikbaar is op jouw adres. Het is nog niet beschikbaar in heel Nederland, maar gelukkig wel al in een groot deel van het land.

Welke moet ik nou kiezen?

Het vergelijken van internetproviders is wel verstandig om te doen als je op zoek bent naar een nieuw abonnement. Door het grote aanbod is het voor veel mensen moeilijk om te kiezen uit allerlei providers. Tja, maar hoe kies je dan? Vergelijk diverse aanbieders regelmatig en maak gebruik van de vele aanbiedingen.

Let goed op de langlopende contracten en lees de kleine lettertjes nauwkeurig in de advertenties waarbij tijdelijk kortingen worden weergegeven. Vergelijk daarnaast ook de internet snelheden en de kosten daarvan tussen de aanbieders.

Vraag jezelf dan ook het volgende af:

 • Hoeveel maandelijkse kosten wil of kan ik kwijt?
 • Hoevaak maak ik gebruik van het internet per dag?
 • Wat voor activiteiten wil ik uitvoeren op het internet?
 • Ben ik een ijverige gamer of downloader?
 • Wil ik gebruik maken van extra diensten als telefonie of televisie?

Een aantal bekende Nederlandse internetproviders:

 • Concepts
 • KPN
 • Online
 • Onsbrabantnet
 • Scarlet
 • Tele2
 • Telfort
 • UPC
 • Vodafone
 • XS4ALL
 • Ziggo

Vergelijkingsites

Tegenwoordig zijn er gelukkig veel actuele vergelijkingsites waar je de gegevens gemakkelijk kan aflezen. Typ in een zoekmachine ‘internet providers vergelijken’ en je zult direct onafhankelijke sites vinden die de verschillende providers voor je vergelijken.

Zo hoef je zelf al het werk niet te doen en het bespaart je ook nog eens tijd. Vergelijk de aanbiedingen met jouw persoonlijke wensen en besluit uiteindelijk voor welke provider je kiest.

Waar kan ik het beste kopen?

Als je niet veel van internet en internetproviders af weet kun je het beste een pakket of een product bestellen via de klantenservice of een winkel. Vaak hebben de medewerkers handige tips voor je waar jezelf misschien nog niet aan gedacht had. Ze willen het product graag aan je verkopen, maar bovendien ook een goede service leveren zodat ze goede mond op mond reclame krijgen.

Natuurlijk willen ze graag dat je het duurste pakket neemt, maar als de klant achteraf ontevreden is en vervolgens overstapt naar een andere provider dan zijn ze hun klant kwijt. Schroom niet en vraag de medewerkers om meer informatie en/of tips!

Aanvullende tips

 • Wil je alleen e-mails bekijken, af en toe artikelen lezen of internetbankieren? Dan volstaat een redelijk simpele verbinding. Deze internetverbinding is minder snel, maar meestal voordeliger.
 • Ben je van plan om veel te gamen, downloaden of films en video’s te bekijken? Dan is een snellere verbinding aan te raden. De opgenoemde activiteiten zullen meer van een internetverbinding vragen, omdat het met een langzame verbinding problemen kan opleveren. Het is niet echt fijn als een film of spel elke keer hapert…

Bij het kiezen van een internetprovider komt zoals je kunt lezen het een en ander kijken. Bedenk altijd van tevoren goed wat je wensen zijn en lees alles nauwkeurig door.

Laat je vooral niet verleiden door bepaalde aanbiedingen! Het is zonde om onnodig veel geld uit te geven aan een internetabonnement, terwijl je al die extraatjes later toch niet nodig zult hebben.

Welke internetprovider heb jij? Ben jij er tevreden over?

Comments:

 • 7 oktober 2013

  Oe wij hebben glasvezel hier ^^, er handige artikel ook al ga ik nog niet op mezelf wonen 🙂

  Beantwoorden...
 • 7 oktober 2013

  Vind het zo jammer dat we hier nog steeds geen glasvezel hebben! Soms vind ik internet daarom wat traag..

  Beantwoorden...
 • 7 oktober 2013

  Ik heb gewoon simpel internet van Ziggo, als ik maar online kan vind ik alles best. En ik moet zeggen dat ik aardig tevreden ben… dus :p

  Beantwoorden...
 • 7 oktober 2013

  ik zit zelf bij de grootste zeeuwse variant Delta en die bevalt me prima 🙂

  Beantwoorden...
 • 7 oktober 2013

  Wij hebben Tele2 en hoewel in het begin de aansluiting niet zo soepel verliep, was dat snel verlopen en hebben we nu lekker altijd internet dat het doet 🙂 We zijn trouwens ook echt niet veel kwijt per maand, ook ideaal 🙂

  Beantwoorden...
 • 7 oktober 2013

  Wij hebben thuis Online. Op zich zijn we er voor zover wel tevreden over.

  Beantwoorden...
 • 7 oktober 2013

  Ik heb Belgacom en Chrome, ben er erg tevreden over!

  Beantwoorden...
 • 7 oktober 2013

  Wij hadden altijd Het Net, maar dat is nu dan overgenomen door KPN. Op zich ben ik er wel tevreden over als het om de verbinding en snelheid enzo gaat, maar qua service als je hulp nodig hebt is het helaas niet altijd even goed.

  Beantwoorden...
 • 7 oktober 2013

  Ik “koop” m’n internet (+tv en telefoon) gewoon daar waar de leukste actie is ;). Eerst Ziggo, nu Tele2. Tele2 was nu ineens veel goedkoper dan Ziggo en met Ziggo heb ik ook aardig wat problemen gehad. Zo lag mijn internet, tv én telefoon er een keer uit en moest ik urenlang op eigen kosten (45ct per minuut) naar de klantenservice bellen, die mijn eigen telefoonkosten niet wilde vergoeden (als je met je huistel belt is de klantenservice gratis, maar ja, DIE DEED HET DUS NIET). Het heeft een week geduurd voordat er een monteur langs kon komen. Heel fijn, not. Heb een week bij m’n ouders gewoond :p.
  Origineel artikel verder, leuk!

  Beantwoorden...
 • 9 oktober 2013

  Heb ’t zelf (nog) niet echt nodig, woon nog lekker thuis waar ik hier nog niet over na hoef te denken haha! maar zeker erg handig voor later of als ik over een jaartje zelf uit huis ga, post opgeslagen 🙂

  Beantwoorden...
 • 19 oktober 2013

  Zelf heb ik hele goede ervaringen met KPN en Ziggo. Ziggo via de kabel en KPN via telefoonlijn, maar dan wel onbeperkt, zo’n all in pakket.

  Beantwoorden...

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts