BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Welke soorten verlichting bestaan er?

In huis wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten verlichting. We onderscheiden op dit vlak cruciale verlichting zoals de basisverlichting van bijverlichting zoals sfeerverlichting.

Dit maakt meteen duidelijk dat verlichting niet uitsluitend over een praktisch of functioneel aspect beschikt. Het kan ook zomaar bijdragen aan de algemene sfeer of uitstraling van een woning of een bepaalde ruimte. Wij hebben de verschillende soorten verlichting die er bestaan alvast even voor jou op een rijtje gezet.

1.) Basisverlichting
Het betreft hier de algemene verlichting waar in huis gebruik van wordt gemaakt. De lampen die je het eerst aandoet om de ruimte van voldoende licht te voorzien behoren tot deze groep. In het merendeel van de gevallen wordt er op vlak van basisverlichting gekozen voor een combinatie van hanglampen en plafondlampen.

Door gebruik te maken van een dimmer is het ook mogelijk om de basisverlichting als sfeerverlichting in te zetten. Wil je er voor zorgen dat jouw verlichting over een extra opvallende, ‘finishing touch’ beschikt? Kies er dan zeker voor om één van de vele prachtige fittingen te gebruiken die op de markt terug te vinden zijn!

2.) Sfeerverlichting
Bovenstaande brengt ons bij het tweede type van verlichting, namelijk sfeerverlichting. Deze doet eigenlijk dienst als aanvulling op basisverlichting. Dit zijn de lampen die met andere woorden ’s avonds worden aangezet om meer sfeer in huis te creëren.

Zit je met z’n allen gezellig aan tafel te eten? Dan zal je hier gebruikmaken van een basislamp. De rest van de ruimte kan dan echter worden verlicht met een kleine vloer-, wand- of tafellamp.

verlichtingen-basisverlichting-sfeerverlichting

3.) Functionele verlichting
Onder functioneel licht begrijpen we lees- en bureaulampen. Functioneel licht moet goed en fel zijn. Anders kan het lezen aanzienlijk worden bemoeilijkt terwijl dat eigenlijk helemaal niet hoeft. Wil je graag (extra) functioneel licht plaatsen, bijvoorbeeld in je thuiskantoor?

Denk dan ook eens aan het type snoer dat je daarvoor gaat gebruiken. Een populair snoer bij verlichting is het zogenaamde strijkijzersnoer. Deze is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen zodat ze niet alleen kan worden gebruikt voor functioneel licht, maar ook voor designverlichting.

4.) Gerichte verlichting
Gericht licht heeft als functie om een bepaald object of een specifieke plaats te verlichten. Denk hierbij onder meer aan een spotje welke op een schilderij wordt gericht of aan verlichting die een beeld (letterlijk) in de schijnwerper zet. Vaak beschikt gericht licht over een beweegbare arm die het mogelijk maakt om het spotje in kwestie zeer concreet te richten.

5.) Decoratieve verlichting
Decoratieve verlichting bestaat in tal van verschillende vormen. Denk hierbij aan lichtslingers of lichtsnoeren. Vaak beschikken ze over kleine peertjes en stralen ze een gekleurd licht uit. Ook geel licht behoort tot de mogelijkheden. De naam op zich zegt het eigenlijk al, decoratieve verlichting heeft geen praktische eigenschappen en is uitsluitend bedoeld ter decoratie.

Bron afbeeldingen

Comments:

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts