BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Travel   >  Reistips   >  Zeilboot huren – hier moet je rekening mee houden

Zeilen is echt helemaal geweldig. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat heel wat mensen dit eens graag zouden willen beleven. De meest toegankelijke manier om dit te kunnen beleven is een zeilboot huren. Is dit ook iets wat jij graag met je familie of vriendinnen zou willen doen, maar vraag je je af waar je dan precies allemaal rekening mee dient te houden? Dan is het een absolute aanrader om je even te verdiepen in de informatie die je aantreft hier in dit artikel.

Waarom een zeilboot huren?

Zeilen is een ervaring die je dichter bij de zee brengt! Wie echt eens het hoofd wil leegmaken en puur wil genieten van een ervaring op zee, met prachtige uitzichten en je favoriete gezelschap, kan heel eenvoudig een boot huren. Geniet van de wind, het teamwork en de meest pure ervaring op zee. Ga aan boord met familie en vrienden en beleef onvergetelijke momenten op een zeiltocht. Na je eerste keer op een zeilboot, volgen er gegarandeerd nog vele zeiltochten!

Wanneer is er een vaarbewijs of zeilcertificaat vereist?
In Nederland is het officieel toegestaan om een zeilboot te huren tot aan een lengte van 15 meter zonder dat er daarvoor een vaarbewijs of een zeilcertificaat is vereist. Voorwaarde is wel dat deze niet sneller mag varen dan 20 kilometer per uur. Dit gezegd hebbende is het in de praktijk veel interessanter om natuurlijk over voldoende zeilervaring en kennis van de regels te beschikken wanneer je graag een boot wenst te huren. Heb je helemaal geen ervaring en wil je toch zeilen? Dan kun je bijvoorbeeld bij Nautal zeilboten huren met een schipper. Dit wordt dan ook vaak gedaan. Zo heb je dus de belevenis van het zeilen, zonder enige ervaring te hebben!

Houd rekening met de manoeuvres die moeten worden uitgevoerd
Indien je een zeilboot huurt is de kans groot dat de verhuurder wel even zal polsen naar de ervaring waar niet alleen jijzelf, maar ook de andere leden van de bemanning over beschikken. Houd er rekening mee dat je in staat moet zijn om zelfstandig uit de haven of de aanlegplaats weg te varen. Bovendien horen er ook verschillende zeilmanoeuvres worden uitgevoerd. Ook dit maakt eens temeer duidelijk dat je bij het huren van een zeilboot wel enige ervaring nodig hebt als jij of je familieleden/vriendinnen het willen besturen.

Extra aandachtspunten bij een zeilboot huren
Bij een boot huren Nederland zijn er nog een aantal extra punten waar je graag aandacht aan zou kunnen besteden. Wanneer je met je eigen boot gaat zeilen weet je uiteraard het een en ander over. Indien het gaat om een huurboot kan dat een compleet ander verhaal zijn. Dan zijn er verschillende extra belangrijke zaken om bij stil te blijven staan. Denk hierbij aan:

  • Is er sprake van bekende mankementen of bijzonderheden?
  • Hoe wordt de diepte gemeten door de boot (vanaf de kiel of vanaf het water)?
  • Over welke draairichting beschikt de schroef?
  • Hoe dien je over te schakelen van de ene watertank naar de andere?

Houd er naast bovenstaande ook rekening mee dat je de zeilboot die je huurt altijd terug in de juiste aanlegplaats moet aanmeren. Dat lijkt voor de hand liggend, maar in de praktijk zijn er toch best wat mensen die de boot op de verkeerde legplaats aanleggen.

Met welke kosten dien je allemaal rekening te houden?
Het spreekt voor zich dat je bij een zeilboot huren rekening zal moeten houden met verschillende kosten. De hoogte van de kostprijs die is afhankelijk van het soort zeilboot die je gaat huren. Houd er bovendien rekening mee dat er ook sprake kan zijn van additionele kosten. Denk hierbij niet alleen aan brandstofkosten, maar ook aan kosten voor een tijdelijke verzekering.

En dan is het tijd om te genieten!

Nu je allemaal weet waar je rekening mee dient te houden bij het huren van een zeilboot, hoef je niet bang te zijn voor onaangename verrassingen en kunnen jij en iedereen die met jou de zeilboot instappen heerlijk genieten van het zeilen. Of het nu gaat om een tochtje op de Friese meren of een zeilvakantie in het buitenland; het is een ware beleving! Je kunt zelfs overnachten aan boord en overdag lekker met je naasten van wat zelfgemaakte hapjes genieten van het zonnetje. Zo heb je deze zomer toch nog iets waanzinnigs beleeft!

Bron afbeelding: biletskiyevgeniy / Shutterstock

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts