BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Zelf cupcakes maken, vullen en decoreren doe je zo!

Nom nom, wie houdt er nou niet van cupcakes? Ze kunnen op zoveel verschillende leuke manieren worden bereid en versierd. De mogelijkheden met cupcakes zijn echt eindeloos. Je kunt ze op een bruiloft, high tea of kinderfeestje presenteren, maar ook om gewoon ze zelf op te peuzelen. Cupcakes zijn eenvoudigweg schattig, leuk, hip en boven alles erg lekker! Geen wonder dat ze zo populair zijn! In dit artikel laten we zien wat je allemaal nodig hebt om cupcakes te kunnen maken en hoe je ze kunt vullen en decoreren.

De basisingrediënten

Een basisrecept voor cupcakes…het ideale startpunt voor al je cupcake creaties! Als je eerst de basis goed kent, dan komt de rest vanzelf. Het is belangrijk dat al de ingrediënten die je gaat gebruiken op kamertemperatuur zijn. Op deze manier zorg je ervoor dat de ingrediënten goed met elkaar vermengd worden. Als je te koude ingrediënten door je beslag mixt, kan het beslag wat klonterig gaan worden en dat willen wij het liefst vermijden. Dit zijn de basisingrediënten die meestal in een cupcake beslag gebruikt worden:

  • Bloem
  • Suiker
  • Eieren
  • Boter
  • Melk
  • Bakpoeder

Toevoegingen

Vanuit het basisrecept kun je allerlei lekkere ingrediënten toevoegen aan het beslag. Je kunt zo eindeloos variëren om cupcakes te maken die jij lekker vindt! Hier een aantal voorbeelden:

  • Cacaopoeder
  • Fruit (frambozen, appels, sinaasappels, ananas, blauwe bessen etc.)
  • Geraspte wortel
  • Gehakte chocolade of chocolate chips
  • Gehakte nootjes
  • Kaneel
  • Karamel
  • Rozijnen
  • Speculaas kruiden
  • Vanillesuiker

Cupcakes met een verrassing binnenin!

Het enige wat lekkerder is dan cupcakes, zijn cupcakes die zijn gevuld met een heerlijke vulling. Het is een aangename verrassing als je een hap van de cupcake neemt. Je kunt de cupcakes vullen met een pasta of creme, hierdoor worden de cupcakes vaak een stuk smeuïger en is het een leuke verassing voor de mensen aan wie je het geeft. Of voor jezelf natuurlijk!

  • Banketbakkersroom
  • Botercrème (diverse smaken)
  • Chocoladeganache
  • Chocoladepasta
  • Dulche de leche
  • Hazelnootpasta
  • Lemon curd
  • Mousse (diverse smaken)
  • Speculoospasta
  • Verschillende vruchtenjams

Extra benodigheden

Natuurlijk heb je bij het bakken van cupcakes het volgende nodig. Zonder deze dingen kun je het vergeten!

  • Muffin bakvorm
  • Caisses, oftewel (papieren) muffinvormpjes

Zodra de cupcakes gebakken en afgekoeld zijn kun je ze vullen. Maar hoe vul je zulke kleine cakejes ?

Met een spuitzak en een spuitmond.

Dit is de manier hoe wij het meestal doen. Vul een spuitzak met de gewenste vulling en gebruik een extra lange spuitmond. Duw die vervolgens direct diep in de cupcake (let op: niet tot de bodem!) en terwijl je een kleine hoeveelheid spuit trek je je spuitmond langzaam omhoog.

Met een appelboor of een mesje

Draai de appelboor een stukje in de cupcake, zonder dat je de bodem raakt. Bewaar het uitgesneden kapje. Vul het cupcakeje met de gewenste vulling. Zet het uitgesneden kapje weer terug in de cupcake. Hetzelfde systeem kun je ook met een mesje doen.

Cupcakes bekleden en decoreren

De cupcakes zijn gebakken en afgekoeld en staan klaar om versierd te worden. Het decoreren van cupcakes is toch wel het leukste! Een deel van de pret is dat er geen regels zijn die je moet volgen. Doe gewoon waar jij zin in hebt! Cupcakes worden versierd met o.a. marsepein, fondant en glazuur. Je kunt je helemaal uitleven met deze cakejes!

Marsepein & fondant

Marsepein is een samenstelling van gemalen amandelen en suiker. Fondant wordt gemaakt door suiker en glucose te koken. Allebei de ingrediënten kun je kleuren met voedselkleurstof, maar marsepein en fondant kun je ook kant-en-klaar kopen. Je kunt ze bestellen via internet of kopen bij sommige supermarkten of speciaalzaken. Met marsepein en fondant kun je verschillende figuren boetseren of vormpjes uitdrukken voor je cupcakes.

Glazuur

De simpelste manier van glazuur maken is op basis van water. Voor waterglazuur meng je water met poedersuiker. Voeg eventueel een smaakje of voedingskleurstof toe. Doop je cupcake in het glazuur. Decoreer wanneer het nog nat is, anders blijft het niet plakken. Glazuur is geschikt als je je cupcakes een glanslaagje wilt geven.

Royal icing

Royal icing is een hard wit glazuur dat gemaakt is van zacht geklopt eiwit en poedersuiker. Soms voegen ze er ook citroensap aan toe. Royal icing is perfect voor het versieren van je cupcakes.

Ganache

Ganache is een rijke mengeling van chocolade en slagroom, ook wel bekend als chocoladeglazuur. Heerlijk. Een aanrader voor chocolade liefhebbers!

Botercrème

Botercrème is een romige crème gemaakt van ingrediënten zoals boter, poedersuiker en melk. Het is makkelijk te verspreiden en soms best machtig. Je kunt hieraan vele ingrediënten toevoegen, dat is het fijne van botercrème. Het is ook niet voor niks zeer populair in Amerika!

 

Tips:

  • Een bakmix is nu eenmaal veel sneller en gemakkelijker als je geen zin hebt om cupcakes ‘from scratch’ te maken. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook bakmixen speciaal voor cupcakes. Zo is het bakken van cupcakes nog makkelijker.
  • Presenteer de cupcakes in een cupcake standaard, dat zal er nog feestelijker uitzien!
  • Ook bij het decoreren van je cupcakes kan je een lieve boodschap overbrengen door ze af te werken met hartvormige snoepjes of prikkers met een leuke tekst.
  • Liefde gaat door de maag, wordt weleens gezegd. Waarom je dierbare dan niet verrassen met overheerlijke, zelfgebakken cupcakes? Ze vallen meestal bij iedereen in de smaak en wie wordt nou niet blij van zulke schattige cakejes? Zet wat cupcakes in een leuk doosje en bind er een leuke lint omheen.

Cupcakes bakken is altijd leuk om te doen! So get your lazy butt off the chair and start baking!