BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Gezond en Welzijn   >  Zelf energie opwekken met windmolens

We mopperen er allemaal wel eens op: de energiekosten. En we mopperen nog harder als we eens géén energie hebben……een stroomstoring zorgt voor grote ergernis, want we hebben geen licht, alle voedingswaren in de vriezer ontdooien en, o help, we kunnen onze mobiele telefoons niet opladen!

De energieleveranciers promoten om het hardst hun diensten en laten je online hun energie aanbiedingen vergelijken met die van de concurrent. Natuurlijk wil niemand te veel betalen en elk voordeeltje is meegenomen.

Windmolens: gebruik de kracht van de natuur
Je ziet ze steeds meer: de grote windmolens met hun enorme wieken die door de wind in beweging worden gezet. Een generator gebruikt die draaiende bewegingen van de turbines om elektriciteit op te wekken.

Volgens het CBS gebruiken in Nederland al meer dan twee miljoen huishoudens stroom afkomstig uit windenergie. De energie voor al deze mensen is niet alleen afkomstig van windmolens uit grote windmolenparken, maar ook steeds vaker van een particuliere windmolen in de achtertuin of op het dak van een kantoorgebouw.

Verhouding tussen investering en opbrengst
De prijzen voor een windmolen lopen uiteen van € 3.500,– tot € 40.000,–. Over het algemeen geldt: hoe hoger de investering, hoe hoger de opbrengst. Energieleveranciers maken gebruik van fossiele brandstoffen die op aan het raken zijn. Door aanschaf van een eigen windmolen ben je niet meer afhankelijk van dat aanbod. De energie die je genereert, kun je opslaan in accu’s of je kunt het lichtnet gebruiken om teveel opgewekte energie te “bewaren”.

Voordelen zelf energie opwekken

  • je bent onafhankelijk van de grote energieleveranciers;
  • het is beter voor het milieu;
  • het kan, op de langere termijn, geld opleveren.

Overweeg je om zelf een windmolen aan te schaffen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden:

  • je leefomgeving: kun je de windmolen hoog genoeg plaatsen om wind op te vangen?;
  • wat voor soort en welk aantal windmolens zijn voor jouw situatie het meest geschikt?;
  • in sommige gevallen is een vergunning voor een windmolen vereist.

Er worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd, waar je kunt laten berekenen of een eigen windmolen renderend is. Ook kun je iemand vragen bij je thuis meer informatie te komen geven. Bij de gemeente kun je navragen of er in jouw geval een subsidie verstrekt kan worden.

In samenwerking met Onlineenergievergelijker.nl